Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ayb Balyimez
Ayb Balyimez
70K UP
Üye 21 Eylül
4

Evrendeki yasalar/kanunlar kalıcı mıdır yoksa yeni keşiflerle değiştirilebilir mi?

Evrendeki yasalar bulunduğu andan itibaren sonsuza kadar aynı mı kalacaktır, yoksa yeni keşiflerle içeriği değiştirilebilir mi? Örneğin "Görelelik Yasası" teknolojik ilerlemeler ile değiştirilebilir mi?
316 görüntülenme
Evrendeki yasalar/kanunlar kalıcı mıdır yoksa yeni keşiflerle değiştirilebilir mi?
Evrendeki yasalar/kanunlar kalıcı mıdır yoksa yeni keşiflerle değiştirilebilir mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 22 Eylül

Bilim dilinde "yasa" kelimesini kullanmak pek hoş karşılanmaz ve bunun yerine "teori"kelimesi tercih edilir ki bilimin doğasına ve yaklaşımına da oldukça uygundur. Bilimsel teoriler zamanla değişebilir ve farklı yaklaşımların ortaya çokması ile verilerin değerlendirilmesine yeni bakış açıları getirebilir. Bir örnek verecek olursak: 19. yüzyılda Newton fiziği öylesine yanlışlanamaz hale gelmişti ki bilim dünyası "Newton Yasaları" olarak adlandırmaya başlamıştı. 1900'lü yıllara geldiğimizde Einstein kütleçekime bambaşka bir yorum getirdi ve Genel Görelilik teorisi ortaya çıktı. Günümüzde bu teori de henüz yanlışlanamadı, ancak geçmişten ders almış olamlıyız ki "yasa" olarak tanımlamak yerine "teori"kelimesi tercih edilir. Kaldı ki bilimde yasa (kanun) kelimelerini kullanmak bilimin işleyişine de aykırıdır. Yani ortaya tüm yönleri ile yanlışlanamaz bir teori koysanız bile, eldeki veriler ile test edilmeye devam edilmeli ve sonuçlar değerlendirilmelidir. Yani teoriniz her ne olursa olsun yanlışlanabilir doğasını korumalıdır. Yanlışlanamaz olarak değerlendireceğimiz durumlar da vardır, fakat bu bilim ile alakalı değildir. Örneğin dinler; semavi dinlerin yaklaşımına göre "tanrı, yani yaratıcı bir güç vardır ve tartışılmaz" işte bu dinler açısından bir yasa olarak kabul edilebilir ve yanlışlanabilir bir tarafı yoktur.

Genel Görelilik üzerinden devam edecek olursak: Bu teori bize hala karadeliklerin veya Büyük Patlamanın tekillik hallerini açıklayamıyor. Hatta kütlelerin sebep olduğu uzay-zaman bükülmesinin neye göre olduğunu açıklasa da nedenini tam olarak açıklayabilmiş değil. Parçacık-alanlar dünyası ve Genel Göreliliği birlikte kapsayan ve teoriyi daha ileri bir aşamaya götürecek farklı bir yaklaşıma ihtiyacımız olduğu çok açık. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Bilimsel Yöntemin Basamakları Nelerdir? Hipotezler İspatlanınca Teori, Daha Da İspatlanınca Kanun Olurlar Mı? - Evrim Ağacı. (15 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 22 Eylül 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close