Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Genco Seçer
Genco Seçer
51K UP
Üye 25 Ağustos 1 Cevap
5

Karadeliklerin kütlesini nereden biliyoruz?

259 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf Akyıldız
Fizik Bölümü Öğrencisi 18 Eylül

Karadelikler ışığın bile kaçamayacağı kadar büyük kütleli ve yoğun olduklarından onları doğrudan gözlemlememizin bir yolu yok ve tespitleri dolaylı yöntemlere dayanıyor. Bu yüzden kütleleri de dolaylı yollardan yani genellikle diğer gök cisimleri üzerine yaptıkları etkilerden tespit ediliyor. Mesela eğer karadeliğin yörüngesinde bir yıldız veya bir akresyon diski varsa karadeliğin kütlesini hesaplamak mümkün olabilir. Bu yöntem şu şekilde: Karadeliğin kütlesi ne kadar fazlaysa yakınındaki gök cisimlerine olan çekim kuvveti de o kadar fazla olacağından bu gök cisimlerinin karadeliğe düşmemeleri için daha yüksek hızlara sahip olmaları gerekecektir. Bu şekilde karadeliğin çevresindeki bir yıldızın veya akresyon diskinin karadelik etrafındaki turunu ne kadar sürede tamamladığı ölçülerek karadeliğin kütlesi hesaplanabiliyor. Konuyu basitleştirmek adına görelilik etkilerini ihmal edersek Newton'ın formüle ettiği Kepler'in 3. Yasasını[1] kullanarak karadeliğin kütlesi hesaplanabilir:

Bu formüldeki a yörüngenin yarı büyük eksen uzunluğudur yani daha basitçe yıldızın karadeliğe olan ortalama mesafesidir. P yörünge periyodudur. G evrensel kütle çekim sabitidir. Ve M ise sistemin toplam kütlesini ifade eder. Yıldızın karadeliğe ortalama uzaklığı ve yörünge periyodu yani yıldızın karadeliğin etrafında bir tur atma süresi gözlemsel metotlarla ölçülebilir. Ve bu sayede yukarıdaki denklem çözülerek M yani sistemin toplam kütlesi bulunabilir. Yıldızın kütlesi bilindiği takdirde yıldızın kütlesi toplam kütleden çıkarılarak karadeliğin kütlesi bulunabilir veya eğer yıldızın kütlesi karadeliğin yanında ihmal edilebilecek kadar küçükse karadeliğin kütlesi M'ye neredeyse eşittir denilebilir ve karadeliğin kütlesi bu şekilde de bulunabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer bir yol ise karadeliğin kütle çekim etkisinin ışığa olan etkisine bakmaktır. Diğer cisimlerden gelen ışık karadeliğin yakınından geçerken kütle çekimi etkisiyle yönü sapabilir, buna kütle çekimsel mercekleme etkisi[2] deniliyor. Ve karadelik ne kadar büyük kütleliyse sapma o kadar büyük olacağından bu sapmanın büyüklüğü ölçülerek karadeliğin kütlesi hesaplanabilir.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Kepler'in Gezegensel Hareket Yasaları. (6 Eylül 2024). Alındığı Tarih: 18 Eylül 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Zafer Emecan. Kütle Çekim Mercek Etkisi Ve Eğri Uzay. (23 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 18 Eylül 2024. Alındığı Yer: Kozmik Anafor | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close