Unutmamız gerçekleşmeseydi maalesef ki hafızamız yeterince verimli olarak kullanamazdık, aslında bir açıdan unutmak gerçekten beynin olmazsa olmaz çalışma prensiplerinden birisi olabilir. Hiçbir bilginin unutulmadığı beyin karşılaştığı durumlarda karar verme süreçlerinde oldukça hantallaşırdı, bilgi karmaşası içerisinde uygulanması en makul cevabı bulması çoğunlukta çok geç olurdu. Bu da hayatta kalmamız gerektirecek kritik kararlarda tür olarak pek başarılı olamayacağımız anlamına gelirdi. Ayrıca insan olarak bazen unutmak istediğimiz şeyler olabilir bu şeyleri hiç unutmamak tüm travmalarımızı en ince detayına kadar hafızamıza taşımak psikolojik olarak bizi büyük bir çıkmaza sokardı. Belki de unutmuyor olsaydık bugün popülasyonun neredeyse tamamına yakını depresyon ile mücadele ederdi, hatta belki de popülasyon diye bir şey bile olmayabilirdi. kısacası hiç unutamam ama beynimiz ve psikolojimiz için çok yorucu evrimsel süreçte büyük bir dezavantaj haline dönerdi.
Kanıksama olmasaydı da bize karşı her türlü uyarana karşı açık hale gelirdik, yorulduğumuz da gözlerimizi kapatıp biraz dinlenip uyumak İstediğimizde bile en ufak bir sese ve ışığa karşı duyarlı olacağımızdan dinlenebilmek mümkün olmazdı. Kanıksama duyusunun azaldığı ve köreldiği bazı sinirsel hastalıklar bulunmaktadır, maalesef ki bu tarz özel durumlara sahip olan canlılar yaşama konusunda pek başarılı olamazlar. Çünkü söz konusu canlıların hiçbir zaman tam olarak dinlenebilmesi, odaklanabilmesi pek mümkün değil. Sürekli olarak çevreleri ile etkileşim halinde kalırlar bu da sinir sistemlerine çok fazla yük bindirerek genel sağlıklarını ciddi anlamda zarara uğratmaktadır.
Kaynaklar
- Hülya Yaman. İnsan Neden Unutur? Düşünsel Bir Figür Olarak Unutma Sorunsali. Alındığı Tarih: 17 Eylül 2024. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
- G. İslamoğlu. (2017). Bellek Yanilgisi. Görünüm, sf: 45-46. | Arşiv Bağlantısı