Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esat Kudret
Üye 17 Eylül
3

Türümüze özgü (muhtemelen) unutma ve kanıksama süreçleri olmasaydı evrimimizin seyri ne olurdu?

Bu iki sürecin genetik temeli var mı?
216 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 17 Eylül

Unutmamız gerçekleşmeseydi maalesef ki hafızamız yeterince verimli olarak kullanamazdık, aslında bir açıdan unutmak gerçekten beynin olmazsa olmaz çalışma prensiplerinden birisi olabilir. Hiçbir bilginin unutulmadığı beyin karşılaştığı durumlarda karar verme süreçlerinde oldukça hantallaşırdı, bilgi karmaşası içerisinde uygulanması en makul cevabı bulması çoğunlukta çok geç olurdu. Bu da hayatta kalmamız gerektirecek kritik kararlarda tür olarak pek başarılı olamayacağımız anlamına gelirdi. Ayrıca insan olarak bazen unutmak istediğimiz şeyler olabilir bu şeyleri hiç unutmamak tüm travmalarımızı en ince detayına kadar hafızamıza taşımak psikolojik olarak bizi büyük bir çıkmaza sokardı. Belki de unutmuyor olsaydık bugün popülasyonun neredeyse tamamına yakını depresyon ile mücadele ederdi, hatta belki de popülasyon diye bir şey bile olmayabilirdi. kısacası hiç unutamam ama beynimiz ve psikolojimiz için çok yorucu evrimsel süreçte büyük bir dezavantaj haline dönerdi.

Kanıksama olmasaydı da bize karşı her türlü uyarana karşı açık hale gelirdik, yorulduğumuz da gözlerimizi kapatıp biraz dinlenip uyumak İstediğimizde bile en ufak bir sese ve ışığa karşı duyarlı olacağımızdan dinlenebilmek mümkün olmazdı. Kanıksama duyusunun azaldığı ve köreldiği bazı sinirsel hastalıklar bulunmaktadır, maalesef ki bu tarz özel durumlara sahip olan canlılar yaşama konusunda pek başarılı olamazlar. Çünkü söz konusu canlıların hiçbir zaman tam olarak dinlenebilmesi, odaklanabilmesi pek mümkün değil. Sürekli olarak çevreleri ile etkileşim halinde kalırlar bu da sinir sistemlerine çok fazla yük bindirerek genel sağlıklarını ciddi anlamda zarara uğratmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Hülya Yaman. İnsan Neden Unutur? Düşünsel Bir Figür Olarak Unutma Sorunsali. Alındığı Tarih: 17 Eylül 2024. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
  2. G. İslamoğlu. (2017). Bellek Yanilgisi. Görünüm, sf: 45-46. | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close