Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Oğuzhan Üstün
Üye 11 Eylül
9

Bazı olaylar sadece olması gerektiği için mi olur?

Her neden birbiriyle bağlıysa ilk neden neydi yoksa ilk neden yok muydu evren önceden birleşik halde herkese bir kader mi belirledi yoksa bütün bağımsız olaylar hep mi bağımsızdı önceden birleşik miydi?
1,063 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Banu Muazzez Arpalı
İlgili okumalar, düşünce, araştırma, gözlem ve özgün yorum. 16 Eylül

"İlk Neden Kavramı" zamanın doğasıyla direkt olarak sıkı bir ilişki içindedir

Neden ben, neden sen, neden olmasın: Gerçekliğin doğası düşünüldüğünde hatta en temel yapısı olan doğum yeri tartışmalı mı değil mi, ya da elde bulunan ham veya işlenmiş verilerin üzerinde bireysel veya kollektif olarak mı duraklamak gerekiyor... Kısıtlı ya da kapsamlı ama son derece kaotik ve bu haliyle oldukça derinlikte görünüyor. Bazı olaylar sadece olması gerektiği için oluyor-ise; bazı olaylar sadece olmaması gerektiği için olmuyor şeklinde bir sadeleştirme/basitleştirme de önümüze çıkabiliyor. Başka bir deyişle aslında sebep veya sonuç ile birlikte anlam da arıyoruz ve bazen onlar biraz netlikten ya da bizden uzakta olabiliyorlar.

Bir başlangıç noktasından önceki ve varış noktasından sonraki dışavurumların birbirine uyum sağlamadığı görüldüğünde; bu, eylemlerin hareketli yapısı veya eylemsizlik durumu genel-anlık-daimi görüntüden yoksun doğası nedeniyle birbirlerinin süreklilik içinde kırılmalarına/başkalaşımlara neden olduğunu da görebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin; yazı tura atmak, bir paranın havaya atılıp yere düştüğünde yazı veya tura gelmesiyle sonuçlanan basit bir olasılık deneyi olmakla beraber deneyin gerçekleşmesi için paranın fiziksel olarak havaya atılması ve yerle temas etmesi gerekmekte; sonuç olarak yazı tura atma deneyi, bir fiziksel eylem gerektirdiğinden yere atmadan bu deneyi gerçekleştirmek mümkün değildir.

Tıpkı piyango bileti almak ya da almamak :)... almadan en azından bir piyango çekilişi talihlisi olamayacağımız gibi; çekiliş sonucundan haberdar olmak, süreç dahilinde zaten bileti saklamak gibi önemli bir detayı atlamadan ilerlemek gerekir. Netice olarak böylelikle oluşmuş ya da yeterince olgunlaşmamış koşullar bizim bilebildiğimiz mutlak bir sona doğru ilerlemeye devam eder.

  • Kapsamlı olarak daha iyi fikir verebilmesi açısından konu ile ilgili olarak yaptığım araştırmadan ana başlık halindeki yön dağılımları:

* Güncel ve popüler olan geniş kullanım alanına sahip yardımcı Yapay Zeka araçlarından faydalanılmıştır.

İlk Neden ve Kozmik Kader Sorusu :

Tüm Reklamları Kapat

1. İlk Neden Kavramı

1.1 İlahi Neden

Dinlerin Evren Yaratımı

İlahi Varlığın Zaman ve Mekandan Bağımsızlığı

1.2 Doğal Neden

Felsefi ve Bilimsel Görüşler

Kuantum Dalgalanması

Kaotik Olaylar

1.3 İlk Neden Yok

Başlangıcı Olmayan Evren Anlayışı

Tüm Reklamları Kapat

Döngüsel Evren Modelleri

Büyük Sıçrama Teorisi

2. Kader ve Özgür İrade

Tüm Reklamları Kapat

2.1 Önceden Belirlenmiş Kader

Determinizm Kavramı

Yüksek Gücün Rolü

2.2 Özgür İrade

Tüm Reklamları Kapat

Bireylerin Seçim Yapma Yeteneği

Etik ve Ahlaki Sorumluluklar

2.3 Uyumculuk

Özgür İrade ve Determinizmin Birlikte Var Olması

Seçim Hissi ve Önceden Belirlenmiş Olaylar

3. Tartışmalar ve Sonuç

3.1 Felsefi Tartışmalar

Düşünürlerin Görüşleri

Geçmişten Günümüze Bakış

3.2 Teolojik Tartışmalar

Tüm Reklamları Kapat

Dinlerin Farklı Yaklaşımları

İnanç ve Bilim Arasındaki İlişki

3.3 Kesin Cevaplar ve Gelecek Perspektifi

Mevcut Bilgi ve Araştırmalar

Tüm Reklamları Kapat

Gelecekteki Araştırma Alanları

Zamanın Başlangıcı: Eğer bir "ilk neden" varsa, bu genellikle evrenin bir başlangıcını ima eder.

Nedensellik ve Zaman:

Tüm Reklamları Kapat

Nedensellik ilkesi, her olayın bir nedeni olduğunu belirtir. İlk neden var ise, bu nedensellik zincirinin başlangıcıdır ve zamanın tek yönde ilerlediği fikrini destekler.

Zamanın Doğası Üzerindeki Tartışmalar:

İlk neden kavramı, zamanın doğası hakkında çeşitli felsefi ve bilimsel tartışmalara yol açar. Zamanın doğrusal mı, döngüsel mi ya da bir illüzyon mu olduğu gibi sorular bu kavramla bağlantılıdır.

İlk neden, zamanın başlangıcı, nedensellik ve zamanın doğası gibi temel sorulara yanıt aramamızı sağlar. Bu konu, kozmoloji, felsefe ve din gibi çeşitli disiplinlerde uzun yıllardır tartışılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Zamanın Doğası:

Zamanın doğası, felsefi ve fiziksel tartışmalara konu olmuş ve ve iki ana görüş öne çıkmıştır

Doğrusal mı?, Döngüsel mi?

Klasik Fiziğin Görüşü:

Tüm Reklamları Kapat

Newton’un fizik yasalarına göre zaman, geçmişten geleceğe doğru akış gösteren mutlak bir boyuttur.

Ok-Zaman Kavramı:

Entropi yasası, evrendeki düzensizliğin arttığını belirtir; bu da zamanın geriye dönmediğini, yani olayların geri alınamayacağını ifade eder.

Günlük Algımız:

Tüm Reklamları Kapat

Deneyimlerimiz, geçmişin değiştirilemeyeceğini ve geleceğin tahmin edilebileceğini destekler.

Felsefi ve Mistik Görüşler:

Bazı sistemlerde, zamanın döngüsel olduğu ve evrenin tekrarlandığı düşünülür.

Kozmolojik Modeller:

Tüm Reklamları Kapat

Bazı kozmolojik yaklaşımlar, evrenin genişleme ve büzülme dönemlerini içeren bir döngüsel yapıda olabileceğini öne sürer.

Kuantum Fiziği ve Zaman:

Kuantum fiziği, zamanın doğasının karmaşık bir resmini sunar; bazı yorumlara göre, kuantum seviyesinde zamanın doğrusal olmadığı ve geçmiş ile geleceğin belirsiz olabileceği öne sürülmektedir.

Hangi Görüş Daha Doğru?

Tüm Reklamları Kapat

Kesin bir bilimsel kanıt olmamakla birlikte, her iki görüşün de güçlü ve zayıf yönleri vardır.

Zamanın doğası, evrenin temel yapısını anlamamızla daha netleşebilir.

Sonuç Olarak:

Zamanın kendisi ya da kavram olarak zaman, her birimizi etkileyen, hayatımızı şekillendiren ve varoluşumuzu sorgulatan karmaşık bir kavramdır derin ve çok yönlü doğası hakkındaki her düşünce ya da keşif mikro evrende makro evreni aramaya-bulmaya benzer diye düşünüyorum.

Saygılarımla

Tüm Reklamları Kapat

Banu M Arpalı

16/09/2024

4
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sarp Akman
Sarp Akman
97K UP
Ben düşünen bir insanım. 11 Eylül

Ben kelebek etkisine inanan biriyim. Her şeyin birbirine bağlı olduğuna inanırım. Ama sen kendi geleceğine kelebek etkisi bile olsa kendi hareketlerinle müdahale edebilirsin. Kimse hiçbir duruma mahkum değildir. Ancak eyleme katılmayanlar kelebek etkisinden etkilenir. Kelebek etkisinden etkilenmemek için yaptığınız hareketlerde kelebek etkisini devam ettirir. Eylemsizlik de kelebek etkisini devam ettirir. Fakat örülmüş kader kavramında herkes yaşaması gerektiğini yaşayıp gider. Amacınızı kendiniz belirlememiş olursunuz. Her neden birbirine bağlıysa ilk neden neydi sorusunun cevabı ise bana göre ilk canlının hareketliydi.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Aytürk
Ahmet Aytürk
51K UP
Dikkate alınacak bi vasfım yok ama felsefe yapmayı severim. 13 Eylül

Kendi sözüm üzerinden anlatmaya çalışayım. Bana göre, evren de dünya da birer olasıklılar cehennemidir.

yani demeye çalıştığım şu: maddeler birbirinden bağımsız hareket eder gibi görünür fakat evrenin var oluşundan sizin doğumunuza kadar her olay birbirini tetikleyerek, olmasına sebep olarak, o yöne iterek oldu.

Örneğin, insanların şans veya yazgı olarak baktığı herhangi bir kaza olayının arka tarafında neler olduğunu inceleyelim.

Tüm Reklamları Kapat

Saat 18.47de gerceklesen bir kaza, bir taraf eski model bir araba ve diger taraf arkasinda cocuk tasiyan bir baba.

Eski arabaya sahip adamın o saate kadar neler yaşadığına bakalım, ilk olarak.

Adam arkadaşıyla 18.30'a 2 gün önceden buluşma ayarladı fakat kaza günü sabahı sevgilisiyle kavga etti, bu sebeple tüm gün gergin ve düşünceliydi. İşe biraz geç kaldı, işte de azar yedi, eve geldi biraz kafa dinlemek için aç karnına uzandı ve uyuyakaldı. Bir uyandı ki saat çoktan 18.20 olmuş hemen kalktı hazırlandı 18.35 gibi ancak çıkabildi. Karnı aç olduğundan şekeri düşük ve dikkati dağınık, uykulu olduğundan dalgın ve refleksleri tam çalışmaz halde, sevgilisiyle gereksiz kavgası yüzünden de düşünceliydi. 18.42'de bir ışığa yakalandı, ışıkta 2 dk bekleyip yoluna devam etti dalgın olduğundan döneceği yerden son anda hızlıca döndü ve karşı şeride girdi...

şimdi diğer tarafın arka taraftaki durumunu inceleyelim.

Tüm Reklamları Kapat

Çocuk okuldan gelip direkt oyun oynamaya çıkmıştı. Daha babasının gelmesine yaklaşık 1 saat vardı ancak arkadaşlarına uyarak farklı bir yere gidip evden biraz uzaklaştı. Oyuna dalmıştı, saatin kaç olduğunun farkında değildi ama saat 17.50 olmuştu 10 dk sonra babası çoçuğu oynadığı yerde bulup eve getirdi. Yemek yediler, hazırlandılar ve çıktılar. Saat 18.30 olmuştu.Çocuk oyunda ayakkabısını kirlettiği için babası bir süre onu temizledi sonra yola çıktılar yol yaklaşık 20 dk idi ancak saat 19.00 olmadan orada olmalıydılar, kurs o saatte başlıyordu. Baba biraz aceleciydi ancak "şansa" bak ki hiç bir ışığa takılmadan hızlıca ilerleyebildiler son bir kaç dönüşten birine hızlıca yaklaştı, baba ancak, kimse çıkmaz bu saatte, diye düşünerek biraz fazla çıkmaya yeltendi caddeye fakat durmak üzereyken karşıdan geniş ve hızlıca dönen bir araçla burun buruna çarpıştı. Direkt çocuğa baktı iyi misin diye sordu...

Şimdi bu olayda anlatmaya çalıştığım, günlük hayatta yaşadığımız pek çok olayı şans, şanssızlık veya kader olarak adlandırırız ancak geniş çaplı düşündüğümüzde bunların saçmalıktan ibaret olduğunu, aslında tek olayın asla hesaplanamayacak olasılıklar olduğunu görürüz.

Örneğin; baba, hiç kırmızıya yakalanmamasını bir şans olarak görüp mutlu olmuştu fakat 1 ışıkta bile dursa bu kaza gerçekleşmeyecekti. Ya da öte yandan adamın sevgilisi iş yerindeki ailevi sorunları olan patronunun mobbingine maruz kalmasa adamla gereksiz yere tartışmayacaktı vs. vs.

Hesaplattırılırken sinir olduğum basit olasılıklar da aynı şekilde.

Örneğin adamın biri fanustan rastgele bir top çekecek 5 tane siyah 6 tane mavi 4 tane kırmızı top varsa beyaz top çekme olasılığı kaçtır gibi aşırı varsayılan durumlar da aslında hesaplanamaz.

Sebebi; toplardan biri veya bir kaçı daha soğuk olabilir, toplar güneşte kalmıştır ve siyah renkliler daha çok ısınmıştır ya da toplardan biri hafif daha yumuşaktır vs.

O an adamın aklından geçenler de çok önemli seçeceği top konusunda.

Son olarak olasılıkların karmaşıklığını göstermek için yine aklıma gelen bir sorunu yazayım.

Örneğin evinizde oturuyorsunuz ve iki gün önce bugün geleceği kesin olan bir kargonuz, bugün rastgele saatte size gelecek olan bir arkadaşınız ve şehir dışından gelen kardeşiniz var. Bir anda kapınız çaldı. Gelen kişinin kargocu olma ihtimali kaç, 33.33333333% mü, 50% mi? Tamam hepsi 17.00'de geleceğini söylemiş olsun. Bu kez gerçekten olasılık 33.33333% mü? ama evinizin kapısının önünden geçen biri için aslında kapınızı çalan kişi kimse onun çalma ihtimali aynı anda 100% olur. Ya da kardeşinizin geldiği otobüs arızalandı ve 1 saat zaman kaybettiler. Sizin için kapıyı çalanın kardeşiniz olma olasılığı da postacı olma olasılığı da 33.33333333% iken gerçekte kardeşinizin gelme olasılığı 0%'dır.

Bu yüzden bence aşırı varsayılan basit olasılıklar dışında neredeyse hiçbir olasılık hesaplanamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Evren de bence aynen böyle. Başka birinin sorusunda da belirttiğim gibi başlangıcını ve ilk olayı ancak tahmin edebiliriz, tam olarak bilemeyiz, ancak evrenin oluşumundan beri süregelen olaylar, hatta 1.7 milyar yıl önce evrende savrulan rastgele bir göktaşı dahi şu an evrende var olan veya var olamayan bir çok varlığın hatta canlının sebebidir. Yani soruna vereceğim yanıt; Sadece hesaplanamayan trilyonlarca olasılık var, evrenin başlangıcından beri.

Hatalarım olmuşsa mazur gör. Çok düşünen ama cahil bir insanım.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Gök
Enes Gök
3,718 UP
Kendi fikrimi belirtiyorum 11 Eylül

Öncelikle bu tarz soruların biliyorsunuz ki net bir cevabı yok ki olmamalı da zaten insanı ileriye taşıyan şey merak edilen şeylerdeki belirsizlikler sonuçta.

kendi görüşüme göre ilk nedenin var olması veya olmaması bile kendisinden önce gelmesi gereken bir nedeni doğuruyor, basitçe örneklendirecek olursak sizin şu an burada bu soruyu soruyor olmanız sizden bağımsız bir nedenler silsilesi ki bu sorunun temeli de bence bu belirsizlikle cevaplanıyor. Az önceki örneği detaylandırmak gerekirse sizin doğumunuzu, buraya yazıyor oluşunuzun ilk nedeni olarak tanımlayalım, sizin doğuşunuzun da bir nedeni olmalı ki bu da ailenizin sizi dünyaya getirme isteği olacaktır. Yine öncesine gidebiliriz ve bu isteğin sebeplerini sorgulayabiliriz. Aynı bu önermeye dayanan bir cevap olduğunu düşünüyorum başka bir şeyden bağımsız bir şey var olamaz daha da detaylandıracak olursak bu bir düşünce olsa bile daha geri planda kalmış bir şeye bağlanıyo, misal düşünceler deneyimlerden oluşur deneyimler bulunduğunuz mekanlardan ve konuştuğunuz insanlardan oluşur mekanlar da siz orada halihazırda bulunduğunuz için sizin varlığınızla değişir ama konuştuğunuz insan da sizinle aynı mekanda olduğu için sizin varlığınız hem sizi hem onu hem onun size aktaracağı söylemleri etkileyebilir yani nasıl bir duygu deneyimden deneyim mekandan mekan sizden bağımsız olamıyor ise ilk nedenin ulaşılmaz olduğunu düşünmemin sebebi de aynen budur ve asla gözlemleyemediğimiz varlığını düşünemediğimiz bir şey üzerine de yorum yapamayacağımız için hiçbir şekilde üzerine düşünemeyeceğimizi düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Betül Nur Emir
BİLİMSEVER 13 Eylül

Ben size şu cevabı verebilirim aslında herhangi bir olayın olma olasığı( ya da olmama olasılığı) ya 1'dir ya da 0'dır ( ya tahmin ettiğimiz gibi olur ya da olmaz) mesela bir zar atarken o zarda 3 gelme olasılığına biz 1/6 diyoruz fakat o zarı elimizde ne kadar dönderdiğimiz, hangi hızla fırlattığımız, hangi açıyla bıraktığımız , masanın sürtünme katsayısı ve daha nice bilinmeyenleri hesapladığımızda aslında o zarda ne geleceğini kesin olarak bilebiliriz. Demek istediğim şu, hayatta hiçbir şey tesadüf değildir. Mesela senin bu mesajı okuduktan sonra bu konu üzerinde tekrar düşünmen tesadüf değildir çünkü sen bir paylaşım yaptın ve ben de onun altına yorum yaptım. Senin böyle bir paylaşım yapmam da tesadüf değil mutlaka bir şey bunu tetiklemiştir. Peki senin yerinde başka biri olsa ve seninle aynı koşulları yaşasaydı kuşkusuz bu soruyu sen değil o soruyor olurdu. Kısacası tercihlerimizden, zihin yapımızdan, çevremizdekilerden, çevre koşullarımızdan, yaşadıklarımızdan giyindiklerimize(çok daha çoğaltabiliriz) kadar her şey bizi etkiler ve seçim yapmaya zorlar. Sen bu etkileri hesapladığında aslında ne cevap vereceğin bellidir. Tıpkı zara etki eden bütün etkenleri hesapladıktan sonra ne geleceğini kesin olarak bilmemiz gibi. Ve sen bu seçime hâlen tesadüf mü diyorsun dostum?

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close