Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Emin
Üye
8

Apandisit neden bazı maymunlarda yoktur?

İnsanların apandisiti vardır. Ancak daha eski ataları olan alt maymunlarda apandisit bulunmaz. Süpriz bir biçimde apandisit, daha alt yapılı memelilerde, örneğin opossumlarda tekrar belirir bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
1,239 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tuygur Can Seçkin
Moderatör

Öncelikle apandisit konusunu düzeltelim. -it eki tıp literatüründe enfeksiyon kaynaklı iltihaplanma(inflamasyon) anlamına gelmektedir. Kelime eki olarak kullanıldığı bölgenin iltihaplanması anlamına gelir. Örneğin, Bronşit; Bronşlarda iltihaplanma, Sinüzit; Sinüslerde iltihaplanma, Tonsilit; Tonsillerde(bademciklerde) iltihaplanma. Dolayısı ile apandisit, Appendix bölgesindeki iltihaplanmaya verilen addır, belirtilen uzvun adı Appendix'tir.

Appendix spesifik bir anatomik yapı olarak, sadece birkaç türde tanımlanmıştır. İnsanlarda ve insansı maymunlarda(ape), ince bağırsağın başlangıcına yakın kör bir torba olan çekumun tepesinde bulunan ince, tübüler bir yapıdır. Bilim adamları diğer primat türlerinde de appendix benzeri yapılar tespit ettiler, ancak bu yapılar henüz kesin bir sınıflandırma yapılabilecek derecede karakterize edilmedi. Tavşanlar ve bazı kemirgenlerin de appendixleri vardır ve organların fonksiyonunun gizemine biraz ışık tutmaya başlayan bu türler üzerinde yapılan araştırmalar halen devam etmektedir.

Önceden, çuval benzeri tavşan apendiksinin öncelikle arkagut fermantasyonunda yer alan bakteriler için bir rezervuar görevi gördüğü düşünülüyordu. Bu açıklama benzer sindirim sistemlerine sahip diğer hayvanlarda bir appendixin bulunmadığını izah edebiliyordu ancak insanlardaki varlığını tam olarak izah edemiyordu. Araştırmacılar appendixleri mikroskobik olarak incelediklerinde, önemli miktarda lenfoid doku içerdiğini tespit ettiler. Gastrointestinal sistemin diğer alanlarında da appendixe benzer lenfoid doku kümeleri oluşabilmektedir ve bağırsakla ilişkili lenfoid dokular (Gut-Associated Lymphoid Tissue - GALT) olarak bilinir. GALT'in işlevleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır, ancak vücutta yutulan malzemedeki yabancı antijenleri tanıma kabiliyetine katıldıkları bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu nedenle, bilim adamları uzun bir süre insan appendixini körelmiş bir organ olarak nitelendirmiş olsalar da, appendixin aslında vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olarak önemli bir işleve sahip olduğunu göstererek anlam değerini gün geçtikçe artıran kanıtlar tespit edilmektedir. Appendixin, özellikle yaşamın erken dönemlerinde önemli olduğu düşünülmektedir. Çünkü gelişiminin büyük kısmını doğumdan kısa süre sonra tamamlar ve ilerleyen yaşlarda gelişim hızı yavaşlar, sonunda ince bağırsakta Peyers yamaları gibi diğer GALT bölgelerine benzemeye başlar. Appendixin aracılık ettiği bağışıklık yanıtı, ülseratif kolit gibi enflamatuar durumlarla da ilgili olabilir. Yetişkinlerde, appendix en yüksek iltihaplanma eğilimi ile bilinir ve bu durumda cerrahi olarak çıkarılması gerekir.

Appendixin insanlarda ve diğer bazı insansı maymunlarda görülmesine rağmen, bazı maymun türlerinde görülmemesi, bu uzvun insanlarda körelmeye devam eden, bazı maymun türlerinde de çoktan körelmiş ve artık yok olmuş bir uzuv olduğunun, dolayısı ile evrimsel sürecin, insanların ata insansı maymunlardan alt tür insansı maymunlara doğru evrilen primat aratürlerinden biri olduğunun önemli kanıtlarından biridir.

Aşağıdaki yazımızdan diğer hayvanlardaki appendix formasyonlarını ve appendix evrimi ile ilgili detayları da okuyabilirsiniz.

Sevgiler.

582 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (1 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close