Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fun Vids
Üye
1

Cehalet bir tercih mi?

Cehalet bir tercih mi yoksa maruz kalmamıdır?
1,101 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgün Kabacaoğlu
Bilim İnsanı

"Cehalet bir bir durum değil tutumdur" Emrah Safa Gürkan

Emrah Hoca'nın bu önermesine katılıyorum. Şöyle güzel bir sözümüz de vardır ayrıca; "Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır" Bu atasözü de Emrah Hoca'nın söylediğini yüzyıllar önce, aslında ortaya koymuş bir sözdür.

Tüm Reklamları Kapat

Buna göre, cehalet bir tutumdur. Bir davranıştır ve kişinin istediği bir şey haline gelir. Kişi yeni bir şey öğrenmekten bir noktada rahatsız bile oluyor olabilir. Ne onun şartlarından dolayı olur ne çevresinin tercihiyle cahil kalır kişi. Kendisi öyle istiyordur.

Misal, ben evrimsel mekanikler ve biyoloji ile ilgili ne kadar şey biliyorum? Bir sosyal bilimci olarak evrim mühendisi birisi kadar değil... Ne okulum ne ailem de bu konulara pek vakıf değildi. Hep bu konuda negatif duruma maruz kaldım. Fakat bu konuda yani evrimde, gerek eğitimim gerekse de mevcut durumum bir tarafa öğrenme isteğim de var. İşte bu durum beni cahilden ayırıyor. Bilgi noksanlığı önemli değil, bilgi noksanlığı ile mutlu olmak ise cahilliktir.

107 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Cehalet, kişinin içinde bulunduğu felsefi, bilimsel standartların altında, ulaşılmış genel düşünce ve bilgi seviyesine ulaşmak için çaba göstermemiş kişi için kullanılan bir niteleme.

Öncelikle kişinin bu durumda bulunma nedenine bakmak zorundayız. Survive modda, temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılama seviyesinde bulunan bir kişinin entelektüel birikim yapması beklenemez. Sofistike ihtiyaçlar, yaşamda kalma ve güven ile ilgili ihtiyaçların karşılanması sonrasında oluşur. Tabii ki herkes için böyle değil. Hatta bir çok ressam ve düşünür vs, çok kötü şartlarda üretimde bulunmuşlardır. Toplum geneli için olan durum açısından ifadeler. Bunun yanında çok iyi eğitim verilmiş kişiler de entelektüel birikim yapamayabilir. (istatiksel olarak böyle)

Tüm Reklamları Kapat

İçinde bulunduğumuz şartlar, yaşam için gerekli temel gerekliliklerin yerine getirilmesi bir AMAÇ gibi sunulmakta. Ve yaşamın bu sahte amacı gerçekleştirmek için araç olabilecek kadar sıradan bir şeymiş gibi gösterilmekte. Herkes hiçbir kitlesel yönlendirmeye aynı tepkiyi vermez. Bu nedenle, bireyin içinde bulunduğu dönemi kültürel yapıyı geleneği bilimsel seviyeyi felsefi gelişmişliği ele alma biçimi ve gerekçeleri de farklı olacaktır. Belki halkın geneli, kendisine öğretilen biçimde yaşamını temel ihtiyaçlarını karşılamak için araçsallaştıracak ve bundan mutlu olacaktır. Bilim sanat felsefe bu anlamda GEREKSİZ kalacaktır. Çünkü temel ihtiyaçlarını karşılamada avantaj sağlamamakta. Hatta bu durum bu kitleye dahil olan doktor gibi bilimin içinde bulunan bireyler için bile geçerli. Sistem gereği bilmesi gerekenleri bilgi olarak depolayıp gerektiğinde kullanan, bunun dışında hiçbir konuyla ilgilenme gereksinimi duymayan bireyler de aynı nitelikte.

Bunun yanında, zor şartlarda kendisi karnının doyuramazken entelektüel birikim yapan bireyleri, düşünürleri, kaşifleri, yazarları vs görüyoruz. Hatta kilise engizisyonu tehlikesi varken kendi sınırlarını aşabilecek araştırmaları yapan bireyleri görüyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Kişi kültürel olarak sadece yaşamda kalma üreme ihtiyaçları için yaşaması için yönlendirilebilir. Ancak bu, cahil olmanın bir nedeni, maruz kalma yolu olarak görülemez. Nasıl yüksek standartlarda yaşayan kişinin mutlak entelektüel birikim yapması beklenemiyorsa. Kişi maruz da kalsa, kendi tercihi de olsa, zorundalıklar gereği de görülse, sonuç BİREYSEL KARARa çıkıyor. Çünkü her ihtimalde İSTİSNALARLA DOLU örnekler var karşımızda.

Hangi şart ortam tarih cinsiyette bulunursa bulunsun, kişinin dış uyaranlarla etkileşimi KİŞİSEL olacağı için, şartları kişileri olayları yönetme biçimi de kişisel olacaktır. Gerekirse yazılarını tersten yazacak, söyleyemediği - döneminin yüz yıl ötesi bilgileri yaptığı resimlere gizleyecektir. Gerekirse de ölecektir asılacaktır. Aynı şekilde kütüphanede büyüyüp cahil olmayı bizzat seçerek ihtirasları hırslarına odaklanacaktır. Ancak bu seçimleri iyi kötü şeklinde ele almak yerine, gereklilik yönüyle bakmak daha objektif olacaktır. Bireylerin toplumsal rolleri farkındalık düzeyleri üretimleri farklı olacaktır ve herkes belli bir kalıba girmeyecektir.

333 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close