Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
2

İnsan evriminde kuyruk neden elendi?

İnsan evriminde kuyruk neden elendi? Atalarımız neden kuyruksuz maymun? Kuyruklu maymunlar nasıl kuyruksuz maymun sınıfına evrildi? Kuyruk neden elendi?
382 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mustafa Bilge Eravcı
İlgili Belgeseller, Bu konu hakkındaki araştırmalarım

İnsan evriminde kuyrukların elenmesinin birkaç önemli nedeni vardır:

1. İki Ayaklılık: Atalarımız, dört ayaklı ağaçta yaşayan primatlardan iki ayaklı dik duran canlılara evrildi. Bu dönüşüm, iklim değişiklikleri ve avlanma alışkanlıklarının değişmesi gibi sebeplerden kaynaklanmış olabilir¹. İki ayaklılık, kuyruk kullanımını gereksiz hale getirdi çünkü denge sağlamak için artık kuyruk yerine bacaklar ve omurga kullanılıyordu.

2. Enerji Tasarrufu: Kuyruk, dört ayaklı canlılarda denge ve iletişim için kullanılır. Ancak iki ayaklı canlılarda kuyruk, dengeyi bozabilir ve enerji tüketimini artırabilir. Evrimsel süreçte, kuyrukları olmayan bireyler daha avantajlı hale geldi ve bu özellik nesilden nesile aktarıldı¹.

Tüm Reklamları Kapat

3. Genetik Değişiklikler: Yaklaşık 20-25 milyon yıl önce, insansı maymunların atalarında genetik bir sapma meydana geldi. Bu sapma, kuyruk omurgasının kısalmasına ve kuyruksokumu kemiğinin oluşmasına yol açtı². Bu genetik değişiklikler, kuyruk kaybının temel nedenlerinden biridir.

Bu süreçler sonucunda, kuyruklu maymunlar zamanla kuyruksuz maymunlara evrildi ve modern insanın ataları kuyruksuz hale geldi.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Umut Karip
Umut Karip
147K UP
Araştırmacı, Okur, Yazar

Merhaba,

İnsanın evriminde kuyruğun elenmesinin en önemli sebebi, ağaçlarda yaşan dört ayaklı primatlardan iki ayaklı dik duran canlılara dönüşmemizdir. Bu dönüşüm iklim değişiklikleri, avların değişmesi gibi sebeplerden kaynaklanmış olabilir. Bu sürecin Ardipithecus ve Australopithecus türleriyle başladığı söylenmektedir.

Kuyruk, dört ayaklı canlılarda denge ve iletişim için kullanılmaktadır. İki ayaklı canlılarda kuyruk denge noktasını bozan ve dolayısıyla dengeyi dağıtan bir uzuva dönüşmektedir. Ayrıca kuyruk atalarımızın ağaçlarda sallanmasını, tutunmasını sağlamıştır. İki ayaklı canlılara dönüştükçe bunlara olan ihtiyaç gittikçe azalmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Şu an bir kuyruğumuz olduğunu düşünün. Şu an ağaçlarda sallanmamız veya dallara tutunmamız gerekmiyor. Denge sistemimiz de kuyruğa ihtiyaç kalmayacak şekilde değişti. Kuyrukla ne yapabilirdik? Evrimsel süreçte kuyruğa duyulan ihtiyaç azaldığı için kuyruğu olmayan bireylerin daha avantajlı hale geldiğini söyleyebiliriz. Yani kuyruğa harcanacak enerji kritik başka noktalara harcanmış olabilir.

Hoşça kalın.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close