Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Funny Science
Funny Science
44K UP
Üye 8 Ağustos 2 Cevap
3

Bilimsel yöntem nedir ve hangi adımları içerir?

483 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Üzeyir Yazıcı
Araştırdığım kadarıyla... 8 Ağustos

Bilimsel Yöntem Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bilimsel yöntem, bilim insanlarının gözlemler ve deneyler yoluyla doğal dünyayı anlamak ve açıklamak için kullandıkları sistematik bir süreçtir. Bilimin işleyişi bu yöntemi takip ederek oluşturulan adımlara dayanır. Bilimsel yöntemde doğru verileri elde ederek bu verilerin dış dünyanın gerçeklerine uyan örüntülerini ortaya çıkarmak ve bu örüntüler üzerinden genel, açıklayıcı bir çerçeve inşa etmek temel teşkil eder. Bu yazımızda bilimsel yöntemin ana adımlarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Soru belirleme

Bilimsel yöntem soru sorarak başlar. Bilim insanı, incelenmek üzere bir soru belirler. Bu soru; deneysel ve objektif veriler, gözlemler veya mevcut bilimsel literatür aracılığıyla araştırılabilir ve test edilebilir nitelikte olmalıdır. Soru, net bir şekilde formüle edilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Literatür taraması

Soru netleştirildikten sonra bu konuda üretilmiş mevcut bilgileri toplamak için literatür taraması yapılır. Bu aşama, konu hakkında neyin bilinip bilinmediğini anlamayı içerir. Benzer konular hakkında yapılmış önceki çalışmaları incelemek iki açıdan faydalıdır: Sorunun doğru formüle edilip edilmediği literatür taramasında daha net görülürken aynı zamanda halihazırda cevaplanmış soruların tekrar sorulmasından kaçınmak ve araştırmanın mevcut bilgi birikimine olası katkılarına dair fikir edinmek literatür taramasıyla mümkün olur.

Hipotez kurma

Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Hipotez, deney ve gözlemlerle doğrulanabilir ya da yanlışlığı kanıtlanabilir olmalıdır. Yani hipotezin en temel niteliği “test edilebilirlik”tir. İyi bir hipotez, genellikle iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi belirtir. Bu, neden-sonuç ilişkilerini veya değişkenler arasındaki bağlantıları içerir. Ayrıca, hipotezin mevcut bilimsel bilgilere yeni bir perspektif katabiliyor olması da önemlidir.

Tüm Reklamları Kapat

Deney tasarlama ve uygulama

Deney aşaması, oluşturulan hipotezin ve elde edilen verilerin test edildiği basamaktır. Deneyin ya da deneylerin hipotezin sorusuna cevap verebilecek şekilde planlanması gereklidir. Hipotezi test etmek için deneyler tasarlanır. Bu aşamada, değişkenler belirlenir ve deneyin nasıl yürütüleceği planlanır. Deneyler, hipotezin doğru olup olmadığını görmek için yapılır.

Veri toplama

Deney sırasında sistematik olarak veri toplanır. Bu veriler, gözlemlerden veya ölçümlerden oluşabilir. Veri toplama işleminin her adımı için standart protokoller geliştirilmelidir. Bu, farklı zamanlarda veya farklı gözlemciler tarafından yapılan ölçümlerin tutarlı olmasını sağlar. Özellikle insanlarla yapılan çalışmalarda etik kurallara uyulması zorunludur. Katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmalı ve gizliliklerine saygı gösterilmelidir.

Verileri analiz etme ve sonuç çıkarma

Elde edilen veriler değerlendirilir ve kuramsal önermenin doğruluğu sınanır. Veriler eğer hipotezi onaylar nitelikteyse, daha geniş çaplı sonuçlar çıkarmak üzerine çalışılabilir. Eğer hipotez veriler tarafından desteklenmiyorsa, önerme gözden geçirilebilir ya da yeni sorular üzerinden alternatif hipotez arayışına girilebilir.

Sonuçları paylaşma

Bulunan sonuçlar bilimsel makale haline getirilerek bilim dünyası ile paylaşılır. Bu genellikle hakemli bilimsel dergilerde farklı bilim insanlarının yorum ve geri bildirim süreçleri sonunda gerçekleşir. Elde edilen sonuçları paylaşmanın bir diğer yolu ise bilimsel toplantılarda sunum yapmaktır. Makale haline gelen araştırma şeffafça paylaşıldıktan sonra diğer bilim insanlarınca eleştirilir, başka çalışmalarla desteklenir ve genişletilir.

Bilimsel yöntem, esnek bir süreçtir. Hipotezin konusuna ve doğasına bağlı olarak adımlar tekrarlanabilir. Önemli olan, sürecin objektif, sistematik ve tekrarlanabilir olmasıdır. Bu yöntem sayesinde bilim, dünyayı anlamamızı sağlayan güvenilir bilgiler sunar.[1]

Ayrıca kaynaklar kısmına eklediğim sunumlara vs bakabilirsin.

Kaynaklar

  1. Yapı Kredi. Bilimsel Yöntem Nedir? Nasıl Uygulanır?. Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Yapı Kredi | Arşiv Bağlantısı
  2. O. Smith. Bilimsel Yöntem Adımları. Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Storyboard That | Arşiv Bağlantısı
  3. Ö. Çokluk Bökeoğlu. Bilimsel Yöntemin Basamakları. Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmetcan Yaman
Araştırmacı 8 Ağustos

Bilimsel yöntem, en azından 17. yüzyıldan bu yana bilimin gelişimini karakterize eden, bilgi edinmeye yönelik ampirik bir yöntemdir. Bilimsel yöntem, bilişsel varsayımlar gözlemin yorumlanmasını çarpıtabileceğinden, titiz bir şüphecilikle birlikte dikkatli bir gözlemi içerir. Bilimsel sorgulama, tümevarımsal akıl yürütme yoluyla bir hipotez oluşturmayı, bunu deneyler ve istatistiksel analiz yoluyla test etmeyi ve sonuçlara göre hipotezi ayarlamayı veya atmayı içerir.[1][2]

Prosedürler bir araştırma alanından diğerine farklılık gösterse de, temelde yatan süreç genellikle benzerdir. Bilimsel yöntemdeki süreç, varsayımlar (varsayımsal açıklamalar) yapmayı, mantıksal sonuçlar olarak hipotezlerden tahminler türetmeyi ve daha sonra bu tahminlere dayalı deneyler veya ampirik gözlemler yapmayı içerir. Bir hipotez, soruya cevap ararken elde edilen bilgiye dayanan bir varsayımdır. Hipotez çok spesifik olabileceği gibi geniş kapsamlı da olabilir. Bilim insanları daha sonra deneyler veya çalışmalar yaparak hipotezleri test ederler. Bilimsel bir hipotezin yanlışlanabilir olması gerekir; bu da hipotezden çıkarılan tahminlerle çelişen bir deney veya gözlemin olası bir sonucunu tanımlamanın mümkün olduğu anlamına gelir; aksi takdirde hipotez anlamlı bir şekilde test edilemez.[3]

Tüm Reklamları Kapat

104 görüntülenme

Kaynaklar

  1. webarchive. Scientific Method - Definition Of Scientific Method In English From The Oxford Dictionary. Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2024. Alındığı Yer: webarchive | Arşiv Bağlantısı
  2. I. Newton. The Principia : Mathematical Principles Of Natural Philosophy. ISBN: 9780520088177.
  3. C. T. W. Projects. A Neglected Argument For The Reality Of God - Wikisource, The Free Online Library. (24 Kasım 2007). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Wikimedia Foundation, Inc. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close