Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ünal Canlı
Ünal Canlı
4,545 UP
Üye
2

Kimya bilimi, bize kimyasal reaksiyonların nasıl bir bileşik üreteceği konusunda önceden bilgi verebiliyor mu?

Mesela su olmasaydı, 2H ve 1 oksijenin tepkimeye girmesi "tatsız, tuzsuz, renksiz, akışkan" bir ürün oluşturacağı bilgisine sahip olabilir miydik?
370 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Alperen Gezici
Öğrenci , Okur

Öngörmek mümkündür.

Çünkü bir atomun yada bir bileşiğin tüm kimyasal etkileşimlerini aslında altında yatan elektrostatik ilkeler belirler. Hatta kimya eğitimi için umarım ki tepkimenin sonuçlarını elektrostatik altyapıları kullanarak öngörme temelli bir eğitim modeli güzel bir seçenek olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir tepkimenin ürünleri , girenlerinin ne olduğu ve nasıl bağ yapısında olduklarının bilinmesiyle öngörülebilir :

Tepkimeye giren bileşiklerde hangi atom yada grup daha elektronegatif ? -> Hangi atom yada grup bileşiğin üzerindeki yük dağılımını , hangi ölçüde etkiliyor ? -> Bu bileşiğin karşılaştığı diğer girenler bileşiğinin hangi kısımları , bu bileşiğin elektron almaya/vermeye daha elverişli kısımlarına tutunmaya ilgili ? -> Bu tutunmanın sonucunda hangi bağlar elektrostatik dengeye (kararlılığa) ulaşmak için kendini düzenler , ya da hangi grup/atomlar serbest bırakılır , sonucunda hangi ürünler oluşabilir ?

Tüm Reklamları Kapat

Bir bileşiğin tüm kimyasal özellikleri , aslında bileşiğin hangi atomlardan oluştuğunun bilinmesiyle öngörülebilir :

Bir tepkimede oluşan ürünün molekül geometrisi , molekülün kutupluluğundan doğan elektrostatik tork -> bu torkun yönlendirdiği elektron dağılımı -> bu elektron dağılımının ve yönelimlerin sağladığı moleküllerarası bağlar -> bu bağların sağladığı kaynama - donma noktaları ve adhezyon - kohezyon şiddetleri -> hangi sıcaklıkta hangi formda olunacağı ve akışkanlık-viskozite durumu -> moleküllerarası bağlarının ve kutupluluğunun yaratacağı çözücü/çözünen olma gücü ...

Bir elektrostatik bağın yüklerle ve bu yüklere olan uzaklıkla ilişkili olduğunu bilerek aslında çoğu tepkimeyi kabaca öngörebilirsiniz , ama gerçek bir öngörü yeteneği için daha kesin atomik verilerin bulunduğu ve makine öğrenmesinin kullanıldığı yapay zeka yazılımları kullanılır.

128 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Elektrostatik Ve Kimya . (23 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Pearson Asit-Baz Teorisi . (23 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Ibm Rxn For Chemistry . (23 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close