Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Pez Şeker
Üye
2

Osmanlı devleti yıkılmamış olsaydı şu an eski gücünde olabilir miydi?

saltanat kaldırılmasaydı.
2,077 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgün Kabacaoğlu
Bilim İnsanı

Soruyu cevaplamak için, öncelikle Osmanlı Devleti'ni basitçe tanımlayalım.

Genel kabule göre, Osmanlı Devleti, Türkiye'nin topraklarınıda içine alan Osmanoğulları Hanedanına dayanan resmi dili Türkçe olan bir devlettir. Bu devlet yaşadığı çağlar söz konusu olduğunda bazı önemli değişim dönemlerinde var olmuştur. Orta Çağ'da kurulmuş, Erken Modern Dönemi yaşamış ve sonra da Modern Çağda tarihi serüveni sonlanmıştır.

Devletin eski gücünden kasıt, kuşku yoktur ki Kanuni Sultan Süleyman'ın devrindeki gücüdür.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat bu noktada şu kabul edilmelidir. Osmanlı Devleti, tarihin sahnesinde çekildiği 1923 yılında çoktan gücünü yitirmişti. Zaten 19. asrın başlarında, erken modern çağın gereklerine göre dönüşen ve köklerini antik çağlardan alan Osmanlı Rejimi etkinliğini yitirmişti ve 2. Mahmut bu sebeple büyük bir dönüşüm hamlesi başlatmıştı. Türkiye'de bu sürecin sonucudur. Hatta Halil İnalcık, bu süreci Lale Devri ile başlatır.

Dolayısıyla Osmanlılar çok önce güçlerini kaybetmişlerdi. Ykılmaları da bu nedenledir. Güçlü olsalardı da zaten devam ederlerdi. Bizim açımızdan ise İngiltere gibi parlamenter bir monarşi ile yaşamak gibi bir değişim olurdu Veya kimbilir, Almaya gibi yine de Cumhuriyet oluşurdu. Tarih böyle olsa ne olurdu ile yazılmaz elbette. Bu noktada ise pek birşey değişemeyeceğini de görmek için bu jimnastik iyidir. Devletleri ve sistemleri var eden teknolojiler ve ekonomik yapılardır.

231 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Metehan Ünlü
Metehan Ünlü
3,970 UP
Master Öğrencisi

Merhaba, öncelikle tarihte "böyle olmasaydı nasıl olurdu" gibi sorulara cevap vermek bizleri yanlış yönlendirebilir. Dolayısıyla böyle bir cevap vermekten kaçınacağım. Anladığım kadarıyla Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini birbirinden ayrı tutuyorsunuz. ( Yanlış düşünüyorsam lütfen belirtin.) Bu konuda size söyleyebileceğim Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetini ayrı birer devlet değil de, birbirinin devamı iki farklı rejim(iddialı görünebilir, yerine kullanabileceğim bir kelime bulamadım) olarak görmeliyiz. Küçük bir örnek vermek gerekirse, ilk üç cumhurbaşkanımızın bir zamanlar İttihat ve Terakki Partisi üyesi oldukları gibi. Buna benzer bir çok örneği 19. yüzyıl Osmanlısı hakkında yapacağınız kısa bir araştırmada görebilirsiniz.

Tabi "ama sadece bir rejim değişikliğiyse, e Milli Mücadele" diye soracaksınız. Bunu ayrı bir devlet kurma çabası olarak düşünmeyin lütfen. Bu hareketi başlatan liderlerin ilk hedefi yeni bir devlet kurmak değil işgalden kurtulmaktı. Rejim tartışmaları daha sonra başladı. Cumhuriyetin ilk yıllarında Osmanlı'ya karşı ön yargılı bir şekilde yaklaşıldı ama bu durum cumhuriyetin tamamen Osmanlı döneminden ayrı olması nedeniyle değil. Her devrim sonrası olduğu gibi bizim Cumhuriyet devrimimizde kendinden öncekileri ötekileştirme çabasına girmiştir. Devrimleri devam ettirmenin yollarından biri budur.

Bu dönem hakkında merak ettikleriniz varsa, kaynaklar bölümünde gösterdiğim eserlere bakabilirsiniz. Bence Bu dönem hakkında bilgi almak isteyenler için iki temel eser.

Tüm Reklamları Kapat

414 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İlber Ortaylı - En Uzun Yüzyıl. (3 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 3 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Niyazi Berkes - Türkiye'De Çağdaşlaşma. (3 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 3 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close