Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Bir şeyin inanç olup olmadığını nasıl anlarım?

Bir şeyin inanç olup olmadığını nasıl anlarım?
541 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
Öğrenci

Aslında sadece dinlere değil birçok farklı şeye inanırız. Ahlaka, siyasi ideolojilere, yaşamın kutsallığına hatta benlik olgumuza. Örneğin, yaşamın kutsal olduğunu söyleriz, bu fikre nerdeyse tüm insanlar inanmıştır. Bu inanca göre insan yaşamı nerdeyse en değerli şeydir. Oysa hayvansal gıda endüstrisi için hayvan hakları o kadar da önemli değil gibi gözükmektedir. Süt üretmek için ineğin yavrusunu ondan erken yaşlarda ayırabilmeyi, bir insan yavrusunu annesinden ayrıma ile aynı görmeyiz. Fark nedir biz daha mı fazla acı çekmekteyiz, bizi özel kılan ne ? Yapılan araştırmalar hayvanların da annelerinden ayrıldığında ya da küçük besi ortamlarında yaşadığında acı çektiğini tespit etmiştir. İnsan acısını ve yaşamını diğer acı ve yaşamlardan üstün görmek de bir inançtır. İnsan toplumlarının işlemesi inançlara/mitlere bağlıdır. Örneğin, liberal ekonomi özgürlüklere inanır, özgürlüklere inanan bir başka kişi bir şirket kurar. Bu şirket gerçek değildir, ama binlerce kişi apple için çalışmaya ve üretime devam eder. Apple inançı/mit'i binlerce birbirini tanımayan insanın bir arada çalışmasını sağlamıştır. Şirketlerden, uluslara, kominizimden kapitalizime bunların hepsi temelinde inançları barındırır. Bu inançlar ise toplumumuzu düzenler.

Peki inanç olmayan bir yapı var mı ?

Tüm Reklamları Kapat

Kısmen bilimi bu inançlardan farklı bir noktaya koyabiliriz. Bilim bir araçtır aslında, bir yöntemdir. Bu yöntem büyük yıkıcı füzeler üretmek amacı güden kişilerde de çalışır, aya insan göndermek için uğraşan gruplarda da çalışır. İnançsız biri de aşı çalışmalarını bu yöntemleri uygulayarak devam ettirebilir, inançlı biri de. Ama bilimin bir ahlak yasası oluşturamaz. ''İnsan hakları bir gerçektir'' önermesini bilim kanıtlayamaz. Bilim belirli olguları bize sunar bu olguları yorumlamak ve değerlendirmeyi ise insanlar yapar. Bilim ''ineklerin yavrularından ayrılması kötü bir şeydir.'' demez o kötüyü ya da iyiyi belirleyemez çünkü kötü ya da iyi de bir inançtır, bir kabuludur ama bilim ineklerin yavrularından ayrılması yüzünden ''acı'' çektiklerini tespit edebilir ve bu olguya göre biz bunun kötü ya da iyi olduğunu ortaya koyabiliriz ama bu duruma iyi ya da kötü demek bilimin bir bulgusu değildir, bizim bilimin ortaya koyduğu gerçeği yorumlamamızdır.

Ama tabiki yaşamın kendisi hatta bilim de bazı kabullere dayanır. Bugün insanlar başka insanların da bilincinin olduğunu kabul eder, bu da bir inançtır. Her şey benim beynimin içinde oluyor olabilir. Kabul ettiğimiz şey başka ''bilinçlerin'' de olabilmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak bir şeyin inanç olup olmadığını belirlemek için o şey üzerine düşünmemiz lazım. Bu şey bir ideoloji ise ''bu ideolojinin temelinde ne yatıyor ?'' Sorununu kendimize sorabiliriz ama bence inancın sınırlarını keşfetmek karmaşık ve zor bir iş. Sonuçta bilinci biyokimyasal süreçlerin ortaya çıkardığı kurgular olarak da tanımlayabiliriz.

Fikirlerin çoğunun kaynağı, homo sapiens ve homo deus kitapları, kitaplar inançlarımızı, bilinç ve davranışlarımızı ve daha birçok şeyi bence güzel bir şekilde anlatıyor. Okumanı öneririm.

Teşekkürler.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Bilimfili. (23 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close