Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Kuantum tam olarak nedir?

sayfanın genelde tarih,coğrafya,felsefe ve psikoloji kısımlarında takılıyorum ama anasayfadaki bilimsel makaleler de ilgimi çektiği için okuyorum kuantum tam olarak nedir uzun bir açıklamaya gerek yok sadece özet geçseniz yeter
1,166 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mustafa Dumankaya
üye

Kuantum Mekaniği ya da diğer adıyla kuantum fiziği ; atom ve atom altı parçacıkları inceleyen bir bilim dalıdır.

Kuantum sözlük anlamı olarak "Bir dalganın olası değerlerinin alt değer kümelerinden biri" anlamın taşır. İngilizce'de "Quantum", Latince'de "Quantus" olarak kullanılan kuantum, atom düzeyindeki, hatta atomdan daha küçük parçacıkların fizik kurallarını tanımlamakta kullanılır

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kaan Kanara
Kaan Kanara
60K UP
Lise Öğrencisi

Kuantum mekaniği; madde ve ışığın, atom ve atomaltı seviyelerdeki davranışlarını inceleyen bir bilim dalı

Nicem mekaniği veya dalga mekaniği adlarıyla da anılır. kuantum mekaniği; moleküllerin, atomların ve bunları meydana getiren elektron, proton, nötron, kuark, gluon gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır.

Tüm Reklamları Kapat

Birkaç bin yıllık tartışmanın ardından, maddelerin neden yapılmış olduğunu artık biliyoruz; elektron ve kuark adı verilen küçük parçacıklar. Bunlar, hidrojen ve oksijen gibi atomları ve H2O gibi molekülleri oluşturmak için, küçük aileler dahilinde birlikte takılırlar. Atomlar ve moleküller, dünyamızın Lego parçaları gibidir. Bu atom altı dünyanın nasıl çalıştığını açıklamak için, bilim insanları kuantum kuramı adı verilen bir fikirler topluluğu kullanır. Kuantum kuramı, elinizdeki akıllı telefonu akıllı yapan yonga da dahil olmak üzere, etrafınızdaki tüm teknolojinin temelinde yatar.

Kuantum, Latince ‘miktar’ anlamına gelen bir terimdir. Modern bilim anlayışına göre bir enerji veya maddenin mümkün olan en küçük birimi olarak tanımlanır.

525 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.
Orijinal Soru: Kuantum tam olarak nedir?

Kuantum kelime anlamıyla miktar ya da ölçek demek. Bilim dünyasında ise ulaşılabilen en küçük birim, miktar, ölçek anlamında kullanılıyor.

Sorduğunuz gibi yeni bir madde falan değil. Maddenin yapıtaşı. Şöyle özetleyebilirim:

Tüm Reklamları Kapat

Herhangi bir maddenin ne kadar küçük parçalara bölebileceğimiz oldukça eski bir merak. Maddeyi sınırsızca böldük, küçülttük. Nereye ulaşıyoruz? Atoma. Daha doğrusu bir zamanlar böyleydi. Atomun, maddenin bölünemez en küçük parçası olduğunu sanıyorduk. Sonra onu da böldük. Atomun içine girdik. Ve orada başka parçalar ve en önemlisi bambaşka dinamikler ve kurallar olduğunu gördük. İşte buradaki fiziğe ve mekaniklere de kuantum fiziği ya da mekaniği dedik.

Bu önemli çünkü bu dünyaya girdiğinizde karşınıza gelen hiç bir şeye, sorunuzdaki gibi madde diyemiyoruz. Maddeler, kendilerine has bazı özellikler barındırırlar. Kütle, elektriksel yük, ısı yalıtımı, atom dizilimi vs. gibi. Atomaltında ise böyle bir şey yok. Farklı maddelerin atomlarının içindeki alt parçacıklar birbirleri ile tamamen aynı. Yani karbon atomunun içindeki protonla oksijen atomunun içindeki proton aynı. Bu nedenle de atomaltında madde diye bir şey yok. BU nedenle burası maddenin yapıtaşı alanı oluyor zaten.

Kuantum fiziği var. Ama kuantum biyolojisi veya kimyası yok. Neden? Çünkü kimyanın ya da biyolojinin konusu olan oluşumlar (elementler, moleküller, bileşikler, dokular vs.) da zaten atomlardan oluşuyor. O nedenle kuantum fiziği, her şeyin temeli ve yapıtaşı. O nedenle kuantum fiziği çok popüler ve önemli. Burayı çözersek başka binlerce disiplini de çözmüş olacağız.

138 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikikpedia. Kuantum Mekaniği. (2 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 2 Şubat 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close