Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Gülay Öztürk
Üye 3 Temmuz 2 Cevap
5

Bir canlının DNA'sını değiştirmek mümkün mü?

Bir insanın, hayvanın ve ya bitkinin DNA'sını değiştirip dış görüşünde ve ya özelliklerinde farklılık yaratmak mümkün müdür?
456 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şifa Nur Yazar
Şifa Nur Yazar
1,529 UP
Öğrenciyim 3 Temmuz

Merhaba Gülay, canlılar arası gen aktarımı bıldıgım kadarıyla bakterıler arasında olabılıyor soyle ki konjugasyon denılen bır olay var. Konjugasyonda aynı tur bakterıler arasında tek yonlu bır gen aktarımı olur bu olay sırasında plazmıt DNA veren bakterının genetık yapısı degısmez ancak plazmıt dna yı alan bakterının genetıgı degısır bu olayla bırlıkte bakterılerın kalıtsal cesıtlılıgı artmıs olur ornegın plazmıt ile antıbıyotıge karsı dırenc geni aktarılabılır.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatih Egemen Özen
Doğa Bilimleri Meraklısı 5 Temmuz

Evet mümkündür, hatta çoğu alanda bunun uygulanma alanı da bulunmaktadır. Birkaç örnek vermek gerekirse:

  • Genetik olarak modifiye edilmiş bakteriler, doğada zor bulunan materyalleri daha etkin bir şekilde endüstriyel düzeyde üretmek amacıyla kullanılırlar. Bu bakteriler, istenen proteinleri üretebilmek için genetik olarak değiştirilir ve bu proteinler daha sonra diğer materyallerden ayrılır.[1] Örneğin, insülin üreten genetik olarak modifiye edilmiş bakteriler, diyabet tedavisinde kullanılmaktadır.[2] Rekombinant DNA teknolojisi ile pıhtılaşma faktörleri üreten bakteriler, hemofili hastalarına tedavi seçeneği sağlamaktadır.[3] Ayrıca, kanser tedavisinde kullanılan interferon üreten genetik olarak modifiye edilmiş bakteriler de mevcuttur.[4] Bu bakterilerin dış görünümleri değişmese de, genetik modifikasyonlar sayesinde hücresel işlevleri büyük ölçüde değişmiştir. Günümüz teknolojisiyle, floresan bir protein olan lumazine sentezleyen luxL geni eklenmiş biyoluminesan bakteri türleri de geliştirilebilmektedir.
  • Genetik olarak değiştirilmiş sivrisinekler, sıtma ile mücadelede kullanılmaktadır. Sıtma taşıyan Aedes aegypti türü sivrisineklerin dişilerine iki farklı gen eklenir. Bu genlerden biri, dişi sivrisineğin yumurtalarının olgunlaşmasını engelleyerek sıtma hastalığını yayabilen Aedes aegypti popülasyonlarını azaltmayı amaçlar. Diğeri ise, özel bir kırmızı ışık altında parlayan bir protein üreten gen olup, bu sayede bilim insanları genetik olarak modifiye edilmiş sivrisinekleri normal olanlardan ayırt edebilirler.[5]
  • Genetik olarak modifiye edilmiş gıdalar, insan sağlığı üzerindeki etkileri tartışmalı olsa da, genetik mühendisliği alanında kullanılan bir tekniktir. Bu gıdaların besin değerlerinin artırılması, böcek, hastalık ve herbisitlere karşı direnç kazandırılması, genetik modifikasyonun temel amaçlarındandır.[6]

Kaynaklar

  1. M. P. D. Jumba. Genetically Modified Organisms The Mystery Unraveled. ISBN: 9781609110819.
  2. G. Walsh. (2005). Therapeutic Insulins And Their Large-Scale Manufacture. Applied Microbiology and Biotechnology, sf: 151-159. doi: 10.1007/s00253-004-1809-x. | Arşiv Bağlantısı
  3. S. W. Pipe. (2008). Recombinant Clotting Factors. Thrombosis and Haemostasis, sf: 840-850. doi: 10.1160/TH07-10-0593. | Arşiv Bağlantısı
  4. M. P. D. Jumba. Genetically Modified Organisms The Mystery Unraveled. ISBN: 9781609110819.
  5. T. W. Scott, et al. (2002). The Ecology Of Genetically Modified Mosquitoes. American Association for the Advancement of Science (AAAS), sf: 117-119. doi: 10.1126/science.298.5591.117. | Arşiv Bağlantısı
  6. A. S. Bawa, et al. (2013). Genetically Modified Foods: Safety, Risks And Public Concerns—A Review. Journal of Food Science and Technology, sf: 1035-1046. doi: 10.1007/s13197-012-0899-1. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close