Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ozgur Barlas
Üye 2 Temmuz 2 Cevap
2

Çanakkale savaşında ölen düşman askerleri ile kurtuluş savaşında ölen düşman askerlerine neden farklı muamele ediliyor?

Neden Çanakkale savaşında ölen düşman askerleri için birsürü anıt/mezar varken & tören yapılıyorken, kurtuluş savaşında ölen diğer ülke askerleri için niçin aynı muamele yapılmıyor ?
332 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Tarihe Meraklı 3 Temmuz

Soruya cevap üretebilmek için konuyu temelde iki başlık altında toplayabiliriz.

1-) Her iki savaşın başlangıcı ve amaçlarının karşılaştırılması: Dönemin Osmanlı yönetimi 1. Dünya Savaşında ittifak devletlerinden (Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Bulgaristan Krallığı) yana taraf olmuştur ve ilk saldırıyı da itilaf devletleri tarafında olan Rusya İmparatorluğuna devşirdiği iki Alman zırhlısı ile yapmıştır. Dönemin Osmanlı yönetiminin itilaf devletlerinden yana tavır almasının pek çok haklı nedeni olabilir; İngilizlerin Osmanlı yönetiminde olan Ortadoğu'daki faaliyetleri, balkan savaşlarında kaybedilen toprakların ve prestijin geri kazanılması v.s. Neticede taraf olmayı seçmiş ve ilk saldırıyı da biz başlattığımıza göre itilaf devletlerinin bu durumu hoşgörü ile karşılamasını bekleyemeyiz. Çanakkale savaşlarının itilaf devletleri açısından iki önemli nedeni vardır: Birincisi boğazlardan hızlıca girerek İstanbul'un işgali ve Osmanlı'nın savaşta devre dışı bırakılması, ikincisi Almanlar ile Savaşan ve çok zor durumda olan Rusya İmparatorluğuna yardım ve destek sağlanması (konumuz dışı ama Çanakkale savaşları kaybedilseydi Rusya İmparatorluğunda 1917 Ekim devrimi gerçekleşmeyebilirdi).

Kurtuluş savaşı ayakta kalmaya çalışan bir ulusun işgal edilen vatanını tekrar kazanmak için verilmiştir. Mondros Ateşkes Antlaşmasının maddeleri zaten yeterince ağırken, Sevr Antlaşması gibi bir ulusun tarih sayfasına gömülmesini sağlayan maddeleri zorla dayatılmıştır. Bu antlaşmaya uygun olarak (her nedense savaşı kaybeden diğer itilaf devletlerinin başına gelmeyenler bizlerin başına gelmiştir) bir takım bahaneler gösterilerek (azınlıkların haklarının korunması, saldırı altında olmaları v.s.)Anadolu işgal edilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Her iki savaşın amacı birbirinden çok farklıdır: 1. Dünya Savaşında çıkarlar uğruna yapılmış çatışmalar söz konusu iken, diğerinde tam bir işgal ve bir ulusu yok etme güdüsü vardır.

2-) Yaşanmışlıklar ve sonuçları: İngilizlerin desteği ile dönemin Yunan yönetimi, tarihi geçmişi de bahane göstererek, Ege bölgesinin tamamını işgal etmiş, işgal etmekle kalmamış bölgede Türk Milletinin varlığını yok etmek veya Anadolu'nun içlerine göç etmeleri için insanlık dışı (katliamlar, tecavüzler, köylerin yakılması) eylemlerde bulunmuşlardır. Amaçları ise bölge halkını sindirmek, iç bölgelere göndermek, yani etnik temizlik yaparak bölgede demografik yapıyı değiştirmektir. Bu durum her iki ulus arasında derin bir nefretin ortaya çıkmasına neden olmuştur, öyle ki savaş sonrasında karşılıklı mübadeleler ile Anadolu'da bulunan Rum azınlıklar ile Yunan bölgesinde kalan Türkler kendi ülkelerine gönderilmiştir.

Genel hatları ile hal böyleyken; Kurtuluş Savaşı esnasında Ege ve İç Ege bölgesinde savaşırken ölmüş Yunan askerleri için yapılmış bir anıt göremezsiniz.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Joseph Joestar
Tarih Sever Üye 7 Temmuz

Birinci Dünya Savaşı var olan imparatorlukların dünya pastasındaki paylarını büyütme veyahut küçültmeme mücadelesiydi. Aynı zamanda son centilmenler savaşı olarak geçer. Savaşlar cephelerde geçti. Savaşta ölenlerin çoğunluğu ellerinde silahla düşman silahları tarafından öldürüldü. Tüm tarih boyunca bu belki sadece birinci dünya savaşı için geçerlidir. Bu tabii ki gaz bombaları, sivillere saldırı gibi adice işlerin hiç olmadığını göstermez. Ancak genel anlamda bir çeşit düelloydu. Bizimle savaşmaya gelenler çoğunlukla Almanların ittifakı olan ülke ile savaşmaya geliyordu. Savaşı kaybetmemiz durumunda bir imparatorluk kaybedecek kazanmamız durumunda imparatorluğumuzu genişletecektik. Savaştığımız insanlar büyük güçlerin emperyal çıkarları uğruna önümüze atılmış sıradan insanlardı.

Kurtuluş Savaşı bambaşka bir hikayeydi. Sevr anlaşması bize boyun eğdirmeyi değil yok etmeyi amaçlıyordu. İmparatorluk İstanbul ve etrafında ayakta kalacak ama Türkler tarih olacaktı. Düşmanlarımız pazar payını genişletmek isteyen, doğal kaynaklara çökmek isteyen aç gözlü imparatorluklar değildi. Büyük bir Türk düşmanlığı ile güya vatanlarını Türklerden arındırmak ve kendi milletlerinin yaşam alanını arttırmak isteyen uluslardı(Gerçi Ermeniler henüz bir ulus olamamıştı). Fransa ve İtalya'nın kolayca çekilip İngilizler savaşa resmen dahil olmazken neden Yunan ve Ermenilerin büyük bir şevkle saldırdığını buradan anlayabilirsiniz. Yani Kurtuluş Savaşı'nı kazanırsak vatanımızı kurtaracak kaybedersek milletimizi kaybedecektik. Üstüne savaşın Türkiye'deki sivillere sıçraması, köylerin basılması yağma talan tecavüz ve katliamlar savaşı bir savaş için bile epey çirkin hale getirdi.

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close