Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

İnsanın kendini anlayamaması konusunda neler örnek verilebilir?

909 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Kişinin kendisine olan uzaklığı farklı kapılar açan sorunlu denebilecek bir konu.

Kendi iradesi olmadan varlığa gelmesi, seçmediği bir kültürde, seçmediği anne babadan doğması, seçmediği isimle seçmediği cinse ait olması yla yine de normal gibi başlayan hayatı, seçmediği bir karakter - mizaç ı anlamaya çalışmaya başlamasıyla iyice garip bir hal alıyor. Henüz kendi kişilik özelliklerini KEŞFETMEYE anlamaya çalışırken, başka insanlarla iletişim kurmak zorunda kalması, onları anlamak, kişilik özelliklerini analiz etmek zorunda kalması ona ergenlikte küçük çaplı bir kaos yaşatır.

Tüm Reklamları Kapat

Hangi konularda nelerden hoşlanıp sevdiğimizi, neleri sevmediğimizi istemediğimizi keşfeder, anlarız. Bunları biz seçmeyiz. Hangi konuda uzmanlaşmaya eğilimli - yetenekli olduğumuzu anlamak bile yıllar alabilmekte. Sosyo-kültürel yapıya bağlı olarak bunu anlamanın zorluğu bir çok kişinin istemediği işlerde çalışmasına neden olmakta.

Kendi içimizde örneğin matematiği neden sevdiğimizi, bunun yanında örneğin seramik sanatından ya da resim sanatından neden hoşlanmadığımızın net bir açıklamasını yapamayız. Sadece sevmiyoruzdur. (Eğitimle ilgili sorunların neden olduğu sevme - sevmeme dışında genel bir yaklaşım)

Tüm Reklamları Kapat

Bazı konularda sürekli hata yapabiliriz. Ya da başarısızlığa düzenli olarak uğrayabiliriz. Bu başarısızlığı aşmayı istesek de bunu yaşayabiliriz. Bilinçaltı kodlarına bağlı olumsuz etkiler dışında düşünürsek doğrudan müdahele ederek sürdürülebilir olarak düzeltemeyiz bazı konulardaki yetersizliğimizi.

Seçmediğimiz beden özellikleri beden - zihin organizasyonunu yönetirken, bu anlaşılmazlığa BEN diyen bir bilinç, ben demekte çok da haklı görünmemekte. En kişisel istek ya da tercihlerin dahi özgür iradeyi buharlaştıran nörolojik arka planlar barındırıyor olması, anlamaya çalıştığımız kişilik özelliklerimizle öğrenildiğinde daha bir sorunlu alana girmiş oluyoruz. Bu açıdan neden duygusal olduğumuzu, neden duygusuz fazla analitik yapımız olduğunu, neden düzensiz olduğumuzu, neden hayalperest olduğumuzu vs vs her şeyiyle açıklamakta zorlanırız. Sonuç olarak ben neden benim.. gibi bir sorgulamaya gidebilir.

Daha çok öğrenmeye ve daha çok etkileşim kurmaya ihtiyacımız olduğu, bilginin ve başka bireylerin aynasında kendimizi okumamız ile anlamaya çalıştığımız kişilik özelliklerimize yakınlaşmak ve daha iyi anlamaya ihtiyacımız var gibi görünüyor.

280 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close