Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zehra Demir
Zehra Demir
1,945 UP
Üye
0

Neden bazı insanlar daha merhametli ve sevecenken diğerleri öyle değil ? Bunun evrimsel süreci var mıdır?

Tabii ki her insan diğerinden farklıdır. Evet biliyorum kimse iyi davranmak, samimi olmak zorunda değil ama en azından neden demiyorlar ? Neden ufak bir teşekkür ya da özür dilemeyi çok görüyorlar birbirlerine ?
1,347 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Her zamanki gibi evrimsel süreçten bağımsız ele alınamayacak bir konu. Mizaç özelliklerinin genetik kökenleri olduğu gibi, sosyal - bilişsel altayıpısı da var.

Mağara adamı teorisinde, homosapiens zor koşullarda yaşarken mağarasında kimseye karışmadan oturan (iyi karakter özellikleri de denebilir) bireyler değil, başkasının avını gasp eden, tecavüz eden, hırsızlık yapan, daha çok avcılık yapan, olası tehlikede öldürmekten çekinmeyen bireylerin genleri sonraki nesillere aktarıldı. Bizlerin daha çok bu tarz kişilerin torunları olduğumuz düşünülmekte. Çünkü temel amaç yaşamda kalmak o dönem. Tehlikelerin söz konusu olduğu ortamda bize göre iyi kişilik özellikleri yaşamda kalmada günümüzdeki şekilde yaşamda kalmaya hizmet etmiyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Toplumlarda köleliğin sistem olarak yerleşebilmesi, modern dediğimiz yapıda, işçi sınıfının sadece yaşam şartlarının görece iyileştirilmesi, insan gücünün zamanının sömürüsüne devam edilmesi de bu açıdan manidardır. İnsan olarak teoride iyi olmanın kurallarını çok iyi bilip, bunu asla uygulamamak, daima menfaati uğruna birilerini feda edip harcamak karakteristik homosapiens davranışı gibi görünüyor. Tabii ki herkes böyle değil, ancak kökenden gelen davranış biçimi olarak reddedilemez bir gerçek.

İletişimin artması, yerleşik yaşam, kültür oluşumu gibi bir çok faktör, insani değerlerin üretilmesi ve yaşanması sürecinde iyi mizaç özelliklerinin de yavaş yavaş merkeze kaydığını görüyoruz. Hatta kötülüğün ceza görmesi insanlık için gelişmişlik göstergesi gibidir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüze geldiğimizde, teorik insani değerler o kadar gelişti ki, havyan haklarını konuşacak hale geldik. Peki bu kadar inanılmaz etik, inanılmaz iyi olan insanlıkta, yüz kızartıcı suçlar tükenmeli değil miydi.... Günümüzde halen düşünemeyeceğimiz akla hayale gelmez suç ve istismarlar işlenmekte.

Kişisel olarak bir konuda uzmanlaşma temel gereksinimini karşılamayan bir birey, sürüngen beyin - limbik sistem odaklı düşünmek durumunda kalacaktır. Biliyoruz ki, bu merkezden bize sürekli olarak (korteks e ulaşmayan haliyle) bize göre kötü emirler gelmekte. Ancak korteks bu emirleri yorumlar ve günün koşullarına göre değerlendirir. Cinsel ilişkiye girme emri, sosyal yapı, etik değerler gözetilerek içinde bulunulan kültürel yapıya uygun yerine getirilir. Ancak kişi dürtüsel bir beyin zihin yapısında ise, korteks yorumu zayıf kalacağı için bu ihtiyacını bütün değerlerin üstünde bir gereklilik olarak görecektir ve ihtiyacını gidermek için her şeyi gerekli görebilecektir.

Diğer yandan da, kişilerin önemsediği ve önemsemediği konular, anlar da farklı olacağı için, bizi çok kıran bir konu, bir diğerini hiç ilgilendirmediği için etkileşime girmeyebilir, özür dileme - teşekkür etmeyi gereksiz görebilir. İletişim sorunlarının çoğu yanlış anlama temelli ve kendimizi merkeze koyarak muhatabı değerlendirme nedenli.

188 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close