Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hüseyin Açar
Üye
1

Farklı ülkelerden bilim insanlarının aşıyı 6 ay gibi bir süre sonra üretilebileceği bilgisi doğru mudur?

Sürekli aşı üzerinde çalışıldığı ve insanlar üzerinde denendikten sonra 5-6 ay gibi sürenin ardından üretileceği açıklansa da insan üzerinde denendiği evreden aşının üretileceği evreye kadar hangi araştırma ve geliştirmeler yapılıyor.
104 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Günhan Özkul
Tıp Doktoru

Bu konuda çok farklı görüşler var. Teknolojik yöntemler kullanılarak aşı keşfi ve üretimindeki süreçlerin kısaltılabileceği düşünülüyor.

Ancak diğer taraftan her ilaç/aşı gibi bu hastalık için kullanılacak aşının da bazı klinik değerlendirme süreçlerinden hem etkililik hem de güvenlilik yönünden geçmesi gerekiyor.

Faz 1 dediğimiz süreç görece daha kısa ve sınırlı sayıdaki sağlıklı gönüllüde yapılan denemeleri ifade ediyor. Bu çalışmanın sonuçları elde edildiğinde faz 2 dediğimiz yine sınırlı sayıdaki kişilerde yapılacak çalışma sonuçlarının hem etkililik hem de güvenilirlik açısından olumlu sonuca ulaşması gerekiyor. Son olarak faz 3 çalışmasında ise daha yüksek sayıda insan ile çalışma yapılarak olumlu sonuçları ile ruhsat başvurunda bulunuluyor. Ruhsat alan bir ilaç/aşı ise faz 4 dediğimiz gerçek yaşam verisi çalışmaları yürütülerek gözlemleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu süreçlerin en hızlı şekilde 12-18 ay içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Tıp "primum non nocere" esasına dayanır. Dolayısıyla kişilere vereceğimiz aşı ya da ilacın öncelikle zarar vermediğinden emin olmamız gerekmektedir.

Kişisel beklentim aşının, eğer yukarıda saydığım fazların hepsinden başarılı şekilde geçerse, 2021 sonbaharında ancak kullanıma hazır olabileceği şeklindedir.

Daha erken kullanılabilir hale gelmesi ilaç bilimi tarihinde ciddi bir değişiklik olması anlamına gelir. Sonuçları ister olumlu, ister olumsuz olsun uzun yıllar unutulmayacaklar arasına katılır.

Sağlıkla kalın..

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Live Science. (19 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close