Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 16 Mayıs 5 Cevap
7

Eğer tanrıya inanıyorsanız, sizce tanrı matematik ve mantık kurallarının dışında bir eylem gerçekleştirebilir mi?

1,024 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Okay Kaya
Felsefe okuyucusuyum 19 Mayıs

Ben şahsen tanrıya inanıyorum. Ve inandığım tanrı tanımına göre evet Tanrı netice olarak fizik üstü eylemler gerçekleştirebilir.

Ben inanç olarak şahsen Müslüman olsam da, felsefi olarak kendimi Agnostik-Teist olarak tanımlıyorum. Çünkü Tanrı'yı bilemeyiz. Tanrı insan aklınında ötesindedir o yüzden geri tek kalan şey iman etmek olur. Yani Meta-Fizik asla kanıtlanamaz. İmana bakar sadece.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Yiğit Arslan
Teoloji okuruyum, Teoloji ile ilgileniyorum 24 Haziran

Tanrı kavramının öznel olması sebebiyle bu sorunun cevabı çeşitlilik gösterebilmektedir. Fakat benim inanmış olduğum tanrı her şeyi bilen, her şeyi yapabilen, sınırlandırılamayan ve kusursuz bir tanrı olduğu için bu sorunun cevabı evettir. Evrende bilimle ve mantığımızla keşfettiğimiz her şey Tanrı'nın ürünüdür. Bu sebeple Tanrı Doğa Yasaları ile sınırlandırılamaz.

Fakat tabi Tanrı hakkında farklı görüşler olduğundan dolayı bu soruya farklı yorumlar ve cevaplar yapılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yavuz Selim
Yavuz Selim
51K UP
Bir Deneyimim Yok 16 Mayıs

Ben Tanrıya inanıyorum ve Tanrının bizim düşünebildiğimizden fazla şeyleri yapabileceğini düşünüyorum çünkü zaman mekan kavramının dışında olan bir varlık(varlık diye belirttim anlarsın umarım anlattığımı) her şeyi yapabilir ve pek araştırma yapmadım ama aklımda son zamanlarda şöyle bir fikir var bizim beynimiz 4 ve üstündeki boyutları algılayamıyor çünkü 3 boyutlu evrimleşti tanrıyıda bunun gibi düşünebiliriz bence ayrıca gene dediğim gibi tanrının bir varlık olması zorunlu değil fiilde olabilir örnek olarak sonsuzluğu düşünemiyoruz ve her şeyi içine alan bir kapsam onun gibi

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ersals Krononot
Ersals Krononot
313K UP
Krononot⁸ 29 Mayıs

Tanrı kavramı, -varlık üstü- bir konumda olmalıdır tanım gereği. Bu da yaratımda belli bir seviyede bulunan varlıkların, yaşamlarını sürdürebilmek için kullandıkları mantık üzerinden, mantıklı olup olmadığı sorgulanamaz olduğunu gösterir. İnsan varlıklarının kendi mantığı ile tanrısal yapıyı mantıklı - mantıksız olarak değerlendirebilmesi, zaten ne kadar mantıksız olduklarını göstermekte. Her insan, sahip olduğu mantığın ötesine geçmekle yükümlüdür. Bunu başardığında, bulunduğu boyutun üstü bir algıya geçecektir. Özellikle mantık hapsinde bulunan (sadece gördüğümle yetinirim, bedenden ibaretim) insan bireyleri, bu içinde bulundukları hapsin sürdürülebilir olmadığını anladıklarında kendilerini çaresiz hissederler. Çünkü mantıkta hapis kalmak üzere insan bedeninde bulunmayı seçmemişlerdir arka planda. Her insan bireyi kendini tanımak, özünü keşfetmek üzere buradadır. Bunu yapana kadar da sistem bireyi buna itecek olay kişi durumları ona çekmeye devam eder. Kişinin mantığı, ne düşündüğünün hiçbir önemi yoktur. Sistem bu şekilde işler.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
185K UP
Bilim ve felsefe okuru 29 Mayıs

Gerçeğin tanımı ile gerçek aynı şeyler değildir. Tanımsal sınırlar varsa ki var biliyoruz çünkü kullandığımız dil sınırlı tanımlayıcıdır bu nedenle tanımsal algoritmalar eninde sonunda hata verecektir. Örneğin soğuk ve sıcak zıtlık deriz ve bir şey hem sıcak hem soğuk olamaz diyebiliriz. Ancak soğuğu aynı zamanda sıcak cinsinden tanımlamak (düşük sıcaklık gibi) mümkün olduğundan burada mantıksız dediğimiz ilk tanımlamanın mantıksızlığı aslında tanımsal olur. Gerçekte ise ortada paradoks yada mantıksızlık yoktur. Bu nedenle olası bir Yaratıcı tanımsallıktan ve tanımsallığın yarattığı tüm mantık kurallarından bağımsız olarak olabilecektir. Burada dikkat edilecek şey bizim tanımlamalarımızın yarattığı paradoks gibi yada mantıksız gibi görünen önermeleri tek tek ele alıp değerlendirmek gerek. Tanımlama biçimi değiştiğinde tüm paradoks veya mantıksızlıklar çözülebilir. Mesela zamansızlık içinde zaman var olamaz gibi. Evren zamansızlık içinde yaratıldıysa zamansız halinde olmak durumunda. Zaman deneyimimiz boyle bir durumda sadece bilinçsel bir durumdur. Nitekim Einstein da zamanın akmadığını gerçekte donmuş bir nehir olduğunu düşünüyordu. Bu arada tanımsallık ve gerçeğin ilişkisi üzerine bir blog yazısı da yazmıştım. Dilerseniz konuyla ilgili o yazıya da göz atabilirsiniz.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close