Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hüseyin Açar
Üye
0

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs hastalığı ne zaman biter?

Bilimsel veriler ışığında söylenmek gerekirse bu pandemi ortalama olarak ne kadar zaman sonra dünyamızı terkedecektir?
271 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atilla Şayan
Evrim Ağacı yazarlarından

Merhaba, öncelikle 'dünyamızı terkedecektir' ifadesini düzeltmekle başlayayım. Dünyamızı terketmeyecek :)

Coronavirüs alt ailesini de kapsayan virüsler, biz insanlardan önce de varlardı, insan soyunun muhtemel bir vedasından sonra da var olmaya devam edecekler. Aslında şu anda yaşadığımız şey deprem gibi, yağmur gibi doğanın normal bir aktivitesidir. Virüsler, konaktan konağa gezerken bazen daha önce enfekte edemedikleri yani ele geçiremedikleri konaklara da geçebilecek şekilde mutasyon geçirirler. Hayvanlarda bulunan bir virüs, insana da geçecek şekilde evrimleşmiştir ve bu pandemiye neden olmuştur. Doğaya ve diğer canlılara sayısız zararlar veren biz insanlar, zarar görmeye başlayan biz olunca yani işin ucu bize dokununca 'felaket' diyerek ortalığı ayağa kaldırdık. Oysa evimizde rastladığımız bir hamamböceğini 'ıııyyy pis hayvan' diyerek ezdiğimiz de biz de bir mikro felaket yaratıyoruz o böcek için, hem de kasten. Özetle, biz insanlar evrenin en önemli(!) varlığı olduğumuz için, doğanın olağan halleri bizi etkilerse adı felaket oluyor ama aslında değil.

Şimdi biraz daha detaya girersek; resmi adıyla SARS-CoV-2, halen tanımlanmakta olan bir virüs. Yani A'dan Z'ye her şeyini bilmiyoruz. Yeni davranışları salgın esnasında ortaya çıkabiliyor. Bu da salgının gidişatıyla ilgili tahminleri zorlaştırıyor. Ölümcüllü oranı bile her gün güncelleniyor. Çünkü o da ülkeden ülkeye değişiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Normal senaryolarda; aşı gibi önleyici ve ilaç gibi tedavi edici unsurlar devreye girmezse, toplumun çoğunluğu hastalığı geçirip iyileşirse salgın yavaşlar. Bunun sebebi, hasta olup iyileşen her bireyin o virüse karşı bağışıklık kazanmasıdır. Bağışıklık kazanan kişi sayısı arttıkça virüsün kişiden kişiye yayılımının önü tıkandığı için salgın gerilemeye başlar. Bu oran her virüs ya da hastalık için farklıdır. Bilim insanları (mevcut verilerle) COVID-19 için bu oranı %60-70 civarı olarak tahmin ediyorlar.

Şimdi bu noktada, salgının her ülkede aynı hızda seyretmediğini hatırlamamız gerekiyor. Ülkeden ülkeye halkın sosyal mesafe disiplini, otoritenin virüsle mücadele yöntemi, harekete geçme zamanı, sağlık sisteminin hem yapısı hem kapasitesi, halkın hijyen alışkanlıkları gibi kriterler, salgının bir ülkede pik yaparken bir başka ülkede daha henüz başlangıç seviyesinde olmasına yol açabiliyor. Gördüğünüz gibi tüm dünya için ortak bir tahmin yürütmek imkansıza yakın.

İyi ve kötü haberleri toparlarsak...

İyi haberler: Ülkemiz dahil birçok ülkede hem aşı için hem de tedavi edici ilaçlar için gece-gündüz mesai harcanıyor. Sık sık bu konuda iyi haberler alıyoruz. Bilim insanları hepimiz için hummalı bir çalışma içindeler. Bu çalışmalar esnasında virüs çok daha iyi inceleniyor ve tanımlanıyor. Bir şeyi ne kadar iyi tanırsanız, o kadar iyi mücadele edersiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer iyi haber ise, oransal olarak hastaların çoğunun iyileşmesi ve bağışıklık kazanması.

Kötü haberler: Güney Kore iki gün önce, hastalanıp iyileşmiş 116 hastanın testlerinin pozitif çıktığını duyurdu. Bunun nedeni inceleniyor elbette. Bazı uzmanlar, testlerin hatalı olabileceğini ya da bedende virüs kalıntılarının kalabileceğini ama bireyi enfekte edemeyeceği yorumunu yaptılar. Umarım haklı çıkarlar. Yoksa bu salgını geri geleceği anlamına gelir.

Yeni tip koronavirüs için geliştirilecek bir aşının üretime hazır olması için en iyimser tarih Eylül-Ekim gibi duruyor. Kaldı ki hazır olduktan sonra yüzmilyonlarca adet üretilme ve dağıtım süreci bekliyor bizi.

Bu bilgiler ışığında, salgının yavaşlayıp tamamen kontrol altına alınmasına dair tüm dünya için ortak bir tarih söylemek mümkün değil.

İspanya ile İtalya'da pik seviyeye ulaşmış ve inişe geçmeye başlamış olabilir. Çin de kontrol altına almış gibi görünüyor ama açıklanan bilgilerin manipüle edilmiş olma ihtimali de var. Öte yanda ülkemiz dahil birçok ülkede salgın halen tırmanış aşamasında.

Aşı bulunup insanlara ulaşana kadar, birçok ülkenin salgında pik seviyeyi göreceğini ve ister-istemez sürü bağışıklığı yüzünden salgının sönümleneceğini söyleyebiliriz. Ülkemiz için (gidişata bakarak) pik seviyeyi bulup, tekrar inişe geçmesi için gerekli süreyi ben bugünden itibaren (15.04) 2-3 ay olarak tahmin ediyorum.

181 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close