Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Uzayda hızımız neden saatte 532000 km'yi aşamıyor?

Daha önceki sorularda uzayda çıkabildiğimiz en yüksek hızın saatte 532000 km olduğunu okumuştum. Bu hız neden bu rakamda sınırlanmış durumda, sahip olduğumuz roket teknolojisi mi? Uzaya çıkartabildiğimiz yakıt miktarı ve cinsi mi? Bu sınırın aşılması ile ilgili çalışmalar var mı? Var ise kaynakları paylaşılabilirse çok memnun olurum. Teşekkürle
184 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
1
Bora Cüneyt Akçakın
Mühendislik Öğrencisiyim.

Şu ana kadar yaptığımız uzay araçlarının içerisinde en hızlı olanı, Parker Güneş Sondası(Parker Solar Probe). Güneş etrafındaki yörüngesine 2018 yılında fırlatıldı ve amacı Güneş'in Corona tabakasına dair veri toplamak, Güneş rüzgarlarının oluşumunu incelemek ve yüklü parçacıkları hızlandıran mekanizmalara dair bilgi edinmek. 27 Eylül 2023'de PSP Güneşe en yakın konumundan geçerken yaklaşık 635.000km/saat hıza ulaştı ve bu hız ışık hızının sadece %0.064'üne tekabül ediyor. Aracın bu hıza sahip olmasının sebebi ise kullandığımız roket motorları vs. değil, Güneş'in sahip olduğu yüksek kütle çekim ivmesi. Buradan anlaşılır ki, uzayda ışık hızı haricinde bir limit yoktur ve şu ana kadar ürettiğimiz, en yüksek hıza ulaşan araç, ışık hızının %1'ine bile ulaşamamıştır.

Bunun dışında; Ay'a, Mars'a veya başka bir uydu veya gezegene gönderdiğimiz araçların aşırı hızlı olmalarını istemeyiz. Sebebi ise çok basittir; Uzay araçlarının ulaşmak istedikleri objenin etrafında yörüngeye girebilmeleri için hızlarının belirli bir değerin altında olması gerekir. Eğer ki uzay aracımız, hedefine vardığında bu limitin üstünde bir hıza sahipse yörüngeye giremez ve hedefi ıskalamış olur.

Bu noktada uzay araçlarının aynı hızlandıkları gibi yavaşlamak içinde ateşleme gerçekleştirerek fren yapması gibi bir durumdan bahsedilebilir ve hatta çoğu zaman spesifik özelliklere sahip yörüngelere girilmesi için küçük sayılabilecek hız farkları oluşturacak şekilde uygulanır. Fakat bu yöntem aşırı yüksek hızlardan objenin minimum hızına düşmek için kullanılmaz sebebi ise söz konusu aracın beraberinde yakıt taşımasını gerektirir ve bu hem maliyeti arttıran hem de güvenliği düşüren bir durum yaratır. Dolayısıyla genellikle yüksek hızlarda seyahat tercih edilmez.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close