Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Maddelerin tadı neye göre belirleniyor?

Yani karbonun sayısının bile değişmesi maddenin tadını değiştirebiliyor, neden? Maddelere tat veren şey nedir?
292 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Murat Hüseyin İnceoğlu
Doktor cevabı

Merhaba

Aslında maddelerin tadı diye bir şey yoktur. Tat duyusu sizin dilinizdeki reseptörlerin uyarılması ile oluşur. Ekşi acı tatlı tuzlu ve lezzetli olmak üzere beş çeşit reseptörümüz vardır. Maddeler bu reseptörleri farklı oranlarda uyararak karmaşık bir tat duyusu oluştururlar.

Ancak konu sadece tatla bitmez bizim algıladığımız lezzetin bir kısmı da koku duyusu sayesinde beynimizin tat ve koku kimyasını birleştirerek işlediği sonuçla ortaya çıkar.

Tüm Reklamları Kapat

Biz bir şeyin tadına bakmıyor olsaydık hiçbir şeyin tadı olmazdı yani. Tat duyusunu iyi anlamanın en iyi yolu renk duyusuna benzer. Bunun karmaşık ve zor bir konu olduğunu ve size kolayca aktaramayacağım bilmenizi istiyorum. Ancak bunlar birer algıdır siz bunları bu şekilde algıladığınız için size böyle gelir. Bu nedenle her yemek ya da her neyse herkese aynı derecede keyifli gelmez. Her renk herkes tarafından aynı biçimde hoşlanılmaz.çünkü bu algılar insanın beyninde bireysel olarak oluşturdukları algılardır. Tahmin ediyorum ki duymak istediğiniz cevap bu değildi ama gerçek bu şekilde.

Kaynaklar

  1. Jonathan silvertown. (2021). Darwin’le Akşam Yemeği.
0
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Murat Hüseyin İnceoğlu
Doktor cevabı

Aydan hanım merhaba

evet bu durumda sorunuzu tam olarak anlamamışım gibi görünüyor kusura bakmayın. %100 doğrulukla bir cevap vermek mümkün değil gibi görünüyor. Ancak bunun bizim evrimsel süreçlerimizle ilgisi var. Biz yüksek zekamızla doğal olmayan gıdalar ürettiğimiz için yapay gıdalara farklı reaksiyonlar verebiliyoruz. Ancak doğal gıdalarda bize evrimsel süreçler yol gösteriyor. Örneğin karbonhidratlar yüksek enerjiyi kolayca sağladıkları için organizmamız tarafından tercih ediliyorlar bu nedenle tüm insanlar bu tadı sevecek şekilde evrilmişler. Ekşide neden yüzümüzü buruşturdunuz konusunun evrimsel kökenini bilmiyorum bilmiyorum ancak tuzlu yemeyi vücudumuzun tuz açığını tamamlamak için beynimizin yönlendirdiğini biliyorum. Tabi bu beynimiz bilinçaltı beynimiz biz bunu düşünerek yapmıyoruz. Protein ve yaglari tüketme hevesiniz de sanıyorum etobur olduktan sonra farklılaşmış. Bu temel tercih algılar aynı Ojinden evrimleştiğiz için hemen hemen bir çok insan için aynı. Oysa yapay besinler için hiç böyle bir genelleme yapamayız burada beynimizin bilişsel seçimleriden başlayarak bizi kandırbilecek pek çok yalancı lezzet moleküllerine kadar geniş bir yelpaze çıkar karşımıza referans verdığin kitabı okursanız tam bu sorularınızla ilgili ilgili bir yazılmış bir kitap

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Jonathan silvertown. Darwin’le Akşam Yemeği.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close