En iyi yazar diye bir seçim / sıralama çok öznel kalır düşüncesindeyim. dili kullanmak ise maharet, yabancı bir eseri ancak o eseri çevirenin dili üzerinden değerlendirebiliriz ki bu da yazarı; kendi dilinden okuyanlar ile çeviri üzerinden okuyanlar arasında ikili bir değerlendirmede bırakır. Edebi lezzet açısından Marcel Proust'u en iyi yazar olarak gören bir Fransız ile Ahmet Hamdi Tanpınar'ı en iyi yazar olarak gören bir Türk arasında nasıl bir değerlendirme yapabilirsiniz ki ?
Bu soruyu şu şekilde değerlendirsek belki bir beyin fırtınası yapmış olabiliriz.
Yazılan kitabın insanlık üzerinde bıraktığı etkinin gücünü konuşmak / tartışmak daha uygun gibi geliyor bana.
Elif Hanımın yukarda bahsettiği Shakespeare İngiliz dili üzerinde bıraktığı etki ile ölçülebilir ve dil üzerinde onun kadar etki bırakan biri var mı sorusu sorulabilir.
Karl Marx'ın Komünist Manifesto kitabı kitleleri etkileme gücü açısından önemlidir.
Jean J. Rousseau'nun Eşitsizliğin Kökeni Üzerine kitabı düşünce tarihimizdeki önemi.
Yüzyıllardır insanlığın okuduğu Eflatun'un Devlet kitabının etkisini kim küçümseyebilir.
Ya Aristo'nun Metafizik kitabı ?
Sun Tzu'nun Savaş Sanatı bugün bile geçerlidir ve 3000 yıllıktır.
Bir halkın kurtuluş mücadelesini, özgürleşmesini yazan Dahi'nin Nutuk kitabı aslında gözyaşı, emek, binbir zorluk, fedakarlık ve kan ile yazılmadıysa ne ile yazılmış olabilir.
Montaigne'nin Denemeleri hala okunuyorsa bu bir başarı değil midir ?
İnsanları meraklı olmaya, araştırmaya, keşfe teşvik eden Jules Verne saygıyla anılmaya layık değil midir ?
İlla kitap olması da gerekmez. tek bir şiir, bir mani, bir dize sizi özel bir yazar yapabilir. Fuzuli gibi, "söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil" der ve hislerinizi bir çırpıda anlatır.
"Eppur si muove" bir kitaba bedel değil midir Galileo'nun siteminde. Ve bu sitemi bizzat yaşamaz mısınız bilimsel bir gerçeğe insanları ikna edemeyişinizin çaresizliğinde.