Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer Özaslan
Ömer Özaslan
2,117 UP
Üye
8

Bilimin ön kabulleri dogma mıdır?

394 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Hayır, değildir.

Neden? Çünkü bilimin ön kabullerini sorgulayabilirsiniz. Bilimin kendisini de sorgulayabilirsiniz. Bilimde, sorgulanamayacak hiç bir şey yoktur. Bilimin temellerine itirazınız mı var? Buyurun, bu konudaki itirazınızı anlatan bir makale yazın. Bunu hiç kimse engellemez, bunu düşündüğünüz ya da iddia ettiğiniz için cezalandırılmazsınız. İkna edici olup olmamanızdan bağımsız olarak size karşı bir yaptırım uygulanmaz. Bunu yapanlar oldu ve olmaya devam ediyor zaten.

Dogmalar ise sorgulanamaz. Dogmanın tanımı bu zaten. Sorgulanmadan kabul edilen. Ve her hangi bir kişi dogmaları sorguladığında çeşitli yaptırımlara tabi tutulur, geçmişte tutulmuştur. Dogmalar, onları koruyan ve savunanlarca sorgulanamaz kılınmıştır ve bunların sorgulanması engellenmeye çalışılmıştır. Bilimde ise böyle bir dinamik söz konusu değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca böyle...

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Skeptik

Hayır, bilimin ön kabulleri dediğiniz şeyler bilimin şu anki sınırlarıdır ve bu sınırların ne kadar işe yaradığı her zaman sorgulanıyor zaten. Ön kabul veya varsayım deyince "Bak onlar da kanıtlanmadı, bilim ayağına kendi ideolojilerini satıyorlar." şokuna neden giriyorlar anlamıyorum.

Bilim, evreni anlamaya çalışan bir uğraş. Bunu okula gitmeye çalışan bir öğrenci gibi düşünün. Şu an evden okula giderken bile ön kabul ve varsayımlarınızı kullanıyorsunuz. Örneğin ilk başta yataktan kalkıp ayağınızı zemine koyduğunuzda zeminin var olduğunu varsayarsınız, bunu varsaymazsanız okula gidemezsiniz. Okula gitme sürecinde örneğin otobüsü kaçırdığınızda olacak neden-sonuç ilişkilerini ve diğer ilişkileri sürekli "doğal" olarak inceler ve ortaya koyarsınız. Bu yöntem sayesinde okula gitmek gibi doğal süreçleri oldukça işe yarar bir şekilde anlamış olursunuz.

Bilim de aynı bunun gibi doğayı anlamak için yüzlerce yıldır çalışıyor ve işe yarar sağlam bir metodoloji oluşturdu. Elbette buna katılmıyorsanız kendi metodolojinizi uygulayabilirsiniz. Elbette kendi yönteminizin doğayı anlama, sonuçları öngörme ve doğayı çözme konusunda daha isabetli, daha işe yarar olduğunu düşünüyorsanız kendi ön kabul ve yöntemleriniz ile devam edebilir ve bilimin önüne geçebilirsiniz. Yönteminiz gerçekten bu konularda daha iyiyse aldığınız daha iyi sonuçlar kendini gösterecektir. Bu, en nihayetinde bilimsel yönteme de etki edecektir. Ama ne yazık ki kendi ön kabullerini ortaya koyanlardan "işe yarar bir sonuç" göremiyoruz, keşke görebilsek. Aksine bilimin sınırı olan natüralizme laf atan bilim karşıtı modern dinciler, doğal bir sorun ile karşılaştıklarında sorunu gerçekten çözebilmek veya anlamak için doğal yollara başvuruyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu o doğal sorun beyin jimnastiğinin ötesine geçip gerçek hayata etki ettiğinde görebilirsiniz. İsterse her şeyin arkasında her şeye anlık olarak etki eden ve onu dinleyen süper güçlü bir varlık olduğunu düşünen biri olsun, o kişi yaralandığında yarayı yine doğal yollarla kapatır ve doğal yollarla tıbbi yardım alır. Yaşadığı kalp krizinin olduğu aşıdan kaynaklı olup olmadığını anlamak için kontrollü testlere katılabilir ve nedenselliği ortaya koyabilir. Kişi, natüralizm dahil, bilimin bütün ön kabullerini kullandı. Peki o kişi, bu varsayımları ve sınırları dogmatik olarak mı kullanıyor yoksa evreni ve doğayı anlamak işe yarar bir yöntem olduğu için mi kullanıyor? Bunun cevabı, bilimsel yöntemi gözden düşürmeye çalışarak kendi inancını yükseltme çabasına girmeyen herkes için aynıdır. Kendi inancını yükseltmeye çalışanlara ise bilimin diğer yöntemlere karışmadığını, onların da bilimi ve bilim felsefesini çarpıtmadan kendi ön kabullerini, varsayımlarını ve yöntemlerini uygulamaya devam etmesi gerektiğini hatırlatmak gerekiyor. Bunun hakkında başka bir cevabımı buradan okuyabilirsiniz.

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close