Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Senna Enna
Üye
2

Maddeler arası etkileşimde dokunmak daha doğrusu "değmek" mümkün olmadığımıza göre nasıl kağıda yazabiliyoruz?

Maddeler elektronlariyla aralarında elektromanyetik bir etkileşimdeler aralarındaki mesafe azaldıkça bu etkileşim artar ve aralarındaki mesafe sıfıra yaklaştıkça bu etkileşimde sonsuza yaklaşır ancak aralarındaki mesafe hiçbir zaman sıfır olmaz. Dolayısıyla maddeler birbirine hiç değmez.
267 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Bu konu sıkça dile getiriliyor ama burada bir yanılsama var aslında. Uzun uzun açıklama yapabiliriz ama kısaca şu noktayı vurgulamak yeterli olabilir:

Maddeler birbirine temas ettiğindeki etkileşim, o maddeyi oluşturan atomların çekirdeklerinin çevrelerinde dönen elektronların yörünge alanlarının kesişmesi demek kabaca. Bu etkileşim, neden bizim temas dediğimiz kelimenin karşılığı olmasın ki? Yani elimizi suyun altına soktuğumuzda o suyu hissediyor muyuz? Hissediyoruz. Bir cisim başkasına çarptığında o cisim hareket ediyor mu? Ediyor. O elektronların kesişen yörüngeleri, o cismin fiziki bütünlüğünün içinde zaten. Bu temas demek zaten. Temas, yörüngelerin kesişmesi. İlla atom çekirdeklerinin, protonların ya da nötronların temas etmesi gerekmiyor ki bu zaten olanaksız. En azından ortada nükleer bir tepkime yoksa.

Buna göre sizin, "aradaki mesafe asla sıfır olmaz" söyleminiz pek de doğru olmuyor çünkü bahsettiğimiz çatışan elektron yörüngelerini, maddenin bütünlüğünün içinde görmemiz gerekir. Zaten atomun için çok yüksek oranda boşluk. Atom boş diye tüm maddelere boş diyor muyuz? Hayır. Çünkü o boşluk dediğimiz bölge, bizim makro dünyamızda boş değil. Ve zaten tüm bu bahsettiğimiz boşluk, yörünge, elektron vs. kavramları kuantum dünyanın bileşenleri. O dünyaya müdahale ettiğimizde, şehirleri yok edebilecek güçler ortaya çıkabiliyor. Demek ki o boşlukta da bir şeyler var. Enerji var, gerilim var, etkileşim var.

Tüm Reklamları Kapat

O nedenle, "maddeler birbirine hiç temas etmiyor" ifadesi, bir tür ifade yanılsaması. Kelime oyunu gibi yani. Temas nedir? Bunu konuşmamız lazım ama temas kelimesinin tanımı, kuantum ölçekteki süregiden dinamiklerden bağımsız bir konu. Birileri gelip bize tokat attığında bize, "sana temas bile etmedim" dese bu ikna edici olur mu? Olmaz. Çünkü o kelimenin anlamı, bizim dünyamızda bir eyleme karşılık geliyor ve tokat, o kelimenin anlamını karşılıyor.

Konuya böyle bakmak gerekli bence. Umarım açıklayıcı olmuştur.

3
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close