Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Neden başka insanlara hayranlık duyarız?

4,676 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Öncelikle her kişinin, bir başkasına hayranlık duyma nedeni öznel olacaktır.

Duygusal, eksikliğini hissettiğimiz bir konuda, bilinçaltının ilişkilendirdiği konuda vs vs bir sürü neden olabilir.

Ancak genel anlamda baktığımızda, her birey kendi niteliklerini değerlendirerek geliştirerek ilerler. Yani farklı özelliklerimizi yetkinleştirerek toplumda yer edinir faydalı oluruz. Farklı konularda uzmanlaşma, hücrelerde de işleyen bir sistem biliyoruz ki. Biz, kendi yapabildiklerimizi SIRADAN, yapamadıklarımızı üstün gibi algılamaya meyilliyiz. Bizim belki de yapmayı bile denemediğimiz bir konuda kendini geliştirmiş bir kişiyi izlerken oluşan duygudurum, bir yanıyla, izlediğimiz kişinin yerine kendimizi koymaktır. Yapamayacağımıza inanma konusunda en ileri gittiğimiz bir özelliği izlemek, muhtemelen en çok hayranlığı üretecektir üzerimizde. Bizim çalışıp onca vakit harcamamız gereken bir konuyu, karşımızdaki kişi gayet doğal ve harika biçimde gerçekleştirebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

İşte hayranlıkla kıskançlığın kardeşliği, bu duruma verilen tepkiyle alakalıdır. Özellikle toplumsal rollerin baskısı nedeniyle kendinen daha güzel bir kadını kıskanma durumu, bir kadın için tercih edilebilirliğinin azalma tehlikesine verdiği duygusal reaksiyon bir yanıyla da.

Ya da kendimizden daha zeki birinin yaptığı konuşma, hepimizi hayran bırakır. Böyle durumlarda aslında kişinin zeka düzeyi çok büyük bir ihtimalle bizimle aynıdır. Sadece kişi belli konularda bize göre daha çok vakit harcamış ve uzmanlaşmıştır. İşte bunu düşünmeden bizim izlediğimiz niteliği ABARTMAMIZ da çoğu zaman muhatabımızdan bağımsız bir biçimde hayranlığa neden olabilmekte. Çünkü insanız ve objektif olamıyoruz.

Kendimizi sürekli gözlemlediğimiz için, eksik yanlarımızı falsolarımızı net biliriz. Başarılarımız için harcadığımız eforu zamanı vs bildiğimiz için, elde ettiğimiz sonuç bize başarı gibi bile gelmez çoğu zaman. Bu kadar çaba kim gösterse daha iyi olur diye düşünürüz. Oysa muhatabımızı izler gözlemlerken, onun eksik yanlarını kendimizinkiler gibi bilemeyiz. Onun sanki daima bu halde olduğunu düşünürüz neredeyse. Kusurlarını göremeyiz çünkü.

Böyle durumlarda objektif kalabilmek için, en az muhatabımız kadar derinleşmiş olmak zorundayız izlediğimiz konuda. O zaman anlarız ki, kişinin performansı onun özel olduğunu, hayranlık duyulacak biri olduğunu değil, sadece çaba gösterdiğini ortaya koymaktadır. Yani o ne kadar özelse, ben de o kadar özel ve önemliyim. ;)

783 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close