Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Murat Ertaş
Murat Ertaş
4,480 UP
Üye
3

Türkiye parlamenter sistemle mi yoksa cumhurbaşkanlığı sistemiyle mi yönetilmesi daha doğru olur neden?

465 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mehmet Demirelli
Mehmet Demirelli
1,980 UP
yok

Sosyalizm İle Yönetilirse Daha İyi Olur Ne Demiş Platon Demokrasinin esas prensibi, halkın egemenliğidir. Ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. Eğer bu sağlanamazsa demokrasi, otokrasiye geçebilir. Halk övülmeyi sever. Onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. Oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökhan Albar
Kalkınma ekonomisi uzmanı ve 20 yıldır dış ticaret sektöründe biriyim

Türkiye gibi hızlıca paraya çevirebileceği doğal kaynakları kısıtlı olan, (petrol doğal gaz vb.) jeopolitik konumu nedeniyle "Batı" ile "Doğu" arasında köprü pozisyonundaki ülkelerin, en kolay ekonomik büyüme ve kalkınma olanakları kesinlikle dış ticaret ve dış yatırımlardır. Bu akışın düzen ve devamlılığı ise, öngörülebilir ekonomi ve hukuk sistemi gerektirecektir. Böyle kararlı ve güvenilir sistemin ana omurgası ise kuvvetler ayrılığı dediğimiz, yasama, yürütme ve yargı organlarının ayrı ve eşit güçte olmasıdır. Dolayısıyla kuvvetler ayrılığı prensibini sağladıktan ve uyguladıktan sonra her iki sistemde (parlementer veya başkanlık) uygun olacaktır. Ancak Türkiye gibi geçmişten gelen kültürü ve alışkanlıkları ABD'den farklı olan ülkeler için benim düşüncem kesinlikle parlementer sistem olmasıdır. Bizim toplumsal alışkanlıklarımız ve kültürel kodlarımız içinde Başkanlık sistemi, kuvvetler ayrılığını uygulamayı zorlaştırıp bozmaya meyilli olacaktır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tuğrakutay Karacabey
İnsan

Türkler her zaman militarist bir toplum olmuştur. Militarist olmak tamamen askeriyeye bağlı olmak değildir. Her eyleminin bir amacı olmak zorunda olması ve toplumsal olarak ayrımı para, sınıf ve soyluluk üzerinden yapmamaktır. Her ideolojide sınıf ayrımı olur ama bu ideolojide belirli bir sınıf ayrımı yoktur. Kısacası askeri hayatın disiplinini ve birlikteliğini sosyal hayata entegre eden bir sistemdir. Lisede bir fabrikatörün oğlu ile o fabrikada işçi olan birinin oğlunun o lisede beraber yaşamayı öğrenmesi demektir. Birbirlerinden bir üstünlüğünün olmadığını anlamasıdır. Mesela evine bir hırsız girdiyse ve sen onu öldürdüysen ödüllendirilirsin çünkü o hırsızlık sadece sana karşı değil bütün topluma karşı yapılmış gibi görülür. Eğer bir bölgede bir kişi kötülük yapıyorsa bunun cezasını o bölgede ki insanlar çeker. Bundan dolayı herkes birbirine sıkı sıkı güvenir ve toplumun düzenini bozanları imha eder. Bu ideolojide hiç bir suçlu barınamaz. Bu ideolojide herkesin bir amacı olduğu için ortalıkta avare gezen insanlar olmaz. Bundan dolayı militarizm Türkiye'nin ideolojisi olması gerekir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close