YAĞMUR SUYU HASADI
Yağmur suyu toplama yöntemine göre eğim doğrultusunda akışa geçen sular toplanır. Çatılarda veya taşlık, kayalık alandan gelen yağış suları depolanarak evsel ihtiyaçlar olarak kullanılabilir. Bu sistemi gıda güvenliği açısından pek önemi yoktur ancak yaşam kalitesini bir nebze arttırabilir. Su toplama tekniği, kolay ve ucuz olması nedeniyle avantajlıdır. Hemen hemen her türlü eğimde uygulanabilir.Büyük sulama sistemleriyle kıyaslandığında, su iletimi kayıpları çok düşüktür. Yaklaşık olarak ev için su kullanımda gerekli olan suyun % 50’si bu yöntemle sağlanabilinmektedir.Yağmur suyu bina yıkamaları, soğutma kuleleri, yangın söndürülmesinde, ev temizliği, sulama, çamaşır yıkamada, havuz veya gölet doldurmada, tuvalet sifonlarında, araç yıkamada kullanılabilir.
Yöntemin temel amacı; yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının olmadığı veya geliştirilmesinin ekonomik olmadığı alanlarda güvenilir bir su temini sağlamaktır. Bu amaçla; yağışın yetersiz olduğu çayır ve ekilebilir arazilerde verimliliği arttırmak evsel su ihtiyacının temini uygulanma nedeni olarak sayılabilir. Su hasadı yönteminde, yüzey akış ya da su toplama alanları çatı, avlu, cadde ve meydanlar, küçük toprak yüzeyler, eğimli alanlar ve mevsimlik akışları besleyen büyük havzalardır. Su depolama ortamı ise yeraltında depolama ve toprak yüzeyinde depolama olarak ikiye ayrılır. Yeraltında depolamada toprak, sediment ve sarnıç kullanılırken, toprak yüzeyinde depolama ortamı olarak tank, rezervuar ve havuz kullanılmaktadır. Çok kısıtlı miktarda olan yağışlara bağımlı olması, su hasadı yöntemini sınırlayan etmenlerin başında yer almaktadır. Kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanlar; düşük yağış, yağışın mevsimler arası dağılımının düzensiz olması, yüksek sıcaklık gibi nedenlerle su temininin bitki su ihtiyacından düşük olduğu alanlar; yıllık yağışın 150 mm’yi aştığı ve yağışın kış mevsiminde düştüğü alanlar; yıllık yağışın 200 mm’yi aştığı ve yağışın yaz mevsiminde düştüğü ve rezervuar ya da havuzda depolanmadığı alanlar su hasadına uygun olan alanlardır.
Yağmur ve kar suları insanların içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarının sağlanması amacıyla depolanmakta ve kullanılmaktadır. Bu yöntemde, çatı yüzeyine düşen yağış toplanmakta, yağmur olukları yardımıyla toprak yüzeyindeki bir tanka ya da yeraltındaki bir depoya aktarılmakta ve burada depolanmaktadır. Depolama yapıları betonarme, fiberglas ya da paslanmaz çelikten imal edilmektedir. İçme amaçlı kullanımı durumunda suyun filtrasyonu, klorlanması ve dezenfekte edilmesi ya da mutlak suretle kaynatılması gerekmektedir.
YAĞMUR SUYU HASADI HESAPLAMA PRENSİPLERİ
Yağmur suyu sistemini kullanacak bir fabrikayı ele alırsak;1800 m2 çatı alanı olan İstanbul’da yer alan bu fabrika tuvalet yıkama birimleri için yağmur suyunu kullanacaktır. Tuvaletler her yıkama için 8 litre su sarf edecektir. Fabrikada 20 işçi çalışmaktadır. Fabrika işçileri günde 57-132 litre arasında su tüketmektedirler. Bu fabrikada sarfiyat düşük olacaktır. Yıkanma(duş) yoktur. Sarfiyatı 57 l/cd kabul edebiliriz.
57 l/cd x 20 işçi =1140 lpd (tüm kullanımlar için)
Düşük sarfiyatlı tuvalet yıkama elemanları kullanacağımız için bu rakamı % 25 azaltalım.
1140 x 0.75=855 lpd
Tuvalet yıkama birimleri en fazla bu kadar kullanacaktır. Günde 3 tuvalet 3’de pisuar kullanan
tuvaletler için 81 pisuar için 4 litre kullanılacaktır.
3 kullanım/gün x 12 l x 20 işçi =720 lpd
O zaman günde 800 litre su kullandığımızı kabul edelim.
Tablo 1. İstanbul Aylık Yağış Verileri(mm)[6]
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam
83.5 62.0 63.4 48.5 36.2 27.3 36.3 30.2 36.1 80.7 88.0 105.1 687.3
Yağmur suyu toplama alanı kaç m2
: İstanbul yıllık yağış miktarı ortalama 687,5 mm’ dir.
Tasarım yağış miktarı;
800 lpd x 365 gün =292.000 l
752 görüntülenme
Kaynaklar
-
Yazar Yok. Yağmur Suyu Hasadi Plan Ve Hesaplama Prensipleri. (14 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı