Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

İnsanı insan yapan ölümlü olduğunu bilmesi midir? Yoksa İnsanı insanlıktan çıkaran ölümlü olduğunu bilmesi midir?

459 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

İnsanı kendi bilişsel kapasitesi, içsel tutarlılığı ile uyumlu, etik davranmasına ya da aksi şekilde kural tanımaz, hiçe sayan, yok eden davranış biçimlerine iten tek faktör ölüm farkındalığı ile olan etkileşimi değil aslında.

Bireyin yaşamına yüklediği anlam açısından kullandığı referanslar daha çok serebral korteksin gelişmişliği ile ulaşılan bilinç düzeyinin önerdiği etik evrensel insani değerler çünkü. Öleceğini bilmek, bu konuya yaklaşımda fazladan bir derinlik katacaktır, bir bedenin sorumluluğu ve sınırlı bir zamanın değerlendirilmesinin planlanması açısından önemini artıracaktır. Ancak bu bir genelleme tabii ki. Sınırlı bir zamanın kişinin kendi arzu ve isteklerinin kuralsız koşulsuz yerine gelmesi için araç olması gerektiği şeklinde de yorumlanabilir ölüm. Aslında bu noktada fabrika ayarlarına zıt bir yaklaşım sergilendiği için asıl bağımlılık ve gelişme karşıtı yaklaşım böyle bir zeminde oluşur malesef. Beyin için nöron ağlarının gelişmesi, korteksin güçlenmesi, kısaca teknik olarak insan olabilmenin kuralları görmezden gelinirse, hırslarını isteklerini kuralsızca tatmine kalkışırsa, kişi insanlıktan çıkacaktır bu yönü ile. Kendi içsel yönetimini sağlayamamış bir kişinin sınırlı bir zaman dilimini sağlıklı planlaması da oldukça zor olacaktır.

Görüyoruz ki, bireyi insan yapan da, insanlıktan çıkaran da yine kendisi. Dış uyaranları yorumlama biçimi. Kendi ile olan etkileşimini, gelişimini ele alma biçimi. Dön dolaş geliyoruz aynı sonuca: gelişim ve psikolojik denge arayışı birey için OLMAZSA OLMAZ. Bunun için gösterilen çaba oranında olabilecek en iyi versiyonuna geçecek ve kararları da merkezine en yakın haline gelme ihtimalini artıracaktır. İşte bu hale gelmeden kişinin ölümü yaşamı varoluşunu değerlendirmede merkeze şüphe ve araştırmayı koymalı. Ki bu çabayı vermesinin gerekliliğini anlayabilsin. Gelişmeye geçebilsin, insanlıktan çıkmayı bir alternatif olarak görebilecek hale gelmesin.

Tüm Reklamları Kapat

148 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (6 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 6 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close