Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kemal Gölcü
Kemal Gölcü
23K UP
Üye 24 Şubat 2024 2 Cevap
5

İnsanda var olan "kötülük" dediğimiz kavram sadece insana özgü müdür? Bir canlı türünün kötü sayılabilmesi hangi seviyede gelişmiş olması gerekir?

İnsanlardaki kötülük, örneğin masum bir insana zarar verme, kandırma ya da zevk alma uğruna zorbalık yapma gibi davranışlar, başka canlılarda da benzer özellikler olduğunda, bu özellikler kötülük olarak adlandırılır mı, yoksa hayatta kalma içgüdüleriyle mi alakalıdır? İnsanı burada diğer hayvanlardan ayıran özellik nedir?
710 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Herus Herus
Herus Herus
36K UP
İnsanım 24 Şubat 2024

Bu herkese göre değişir ama bence ilk olarak yaptığı şeyin kötü olduğu halde yapması veya başkalarının acısından mutluluk duyması gibi özellikleri olmalı. Bunun aksi verilecek cevaplara da saygı duyarım.

133 görüntülenme
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 14 Mart 2024

Kötülük genellikle ahlaki açıdan yanlış, ''günahkar'' veya kötü olan şey olarak düşünülür; ancak kötülük kelimesi, ahlaki boyutu olsun ya da olmasın, kendisine ve çevresine zarara neden olan her şeyi de ifade eder.

Hayvanlarda iyilik ve kötülük kavramı, yine insanın hayvan davranışlarını kendi ahlaki yöntemlerine ve inanışlarına göre yorumlamasıdır. Yani; Nesnelere ve diğer hayvanlara bakıp onları antropomorfize etme (yani insana özgü özellikler atfetme) eğilimindeyiz. Eğer bir kediye çokça sevgi verdiğinizde sizi terk ederse, ona ''nankör'' deme niteliğini kendimizde buluruz. Doğada ahlak kavramı yoktur. Şans, ahlak ve buna bağlı iyilik - kötülük - kavramları da insanoğlunun kendi toplumlarına atfettiği bir tür bilinçtir.

Bir çita, ceylanı avlamak için ''sinsice'' plan yaparken kötü müdür? Bir kedi, sırf size minnet etmediği için nankör müdür? Sokak ortasında çiftleşen köpekler, ahlaksız mıdır? Bir leylek, yuvasındaki güçsüz yavruyu metrelerce yukarıdan aşağıya attığı için kötü müdür? Bir karadul örümceği, çiftleştiği erkek bireyi canlı canlı yediği için kötü müdür? Aynı şey insanca tanımlanan iyilik için de geçerli.

Tüm Reklamları Kapat

Bu soruların cevapları aslında belli. Her bir hayvan davranışının içgüdüsel olarak bir cevabı var ancak iyilik - kötülük konusunda ki cevaplar sizlerin bu terimleri nasıl ele aldığınıza bağlı. Örneğin Çita beslenmek için bu ''sinsi'' avlanma planını yapar. İnsan, karşısındaki canlıyı istese de istemese de kendi benliğini ona atfederek yorumluyor.

Ancak insan, gelişmiş bilinç ve nöron sistemiyle ve toplumun ona yüklediği / verdiği normlarla iyiliği - kötülüğü anlamlandırabilir, ayırt edebilir ve en önemlisi bunu tercih meselesi haline getirebilir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close