Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Elif Ma
Üye
1

Geçici olarak termodinamiğin 2. yasasına karşı koymakla tam olarak ne kastedilmektedir?

425 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen

Termodinamiğin 2. yasası kaba bir tarif ile bize şunu anlatır. Evrende gerçekleşen her eylem için harcanan enerji farklı formlarda etrafa yayılır. Bu tanıma göre hiç bir şey %100 verimle çalışmaz, çalıştırılamaz. Basit bir örnek: Aracınıza koyduğunuz yakıtın sahip olduğu toplam enerjinin tamamını hareket enerjisine çeviremezsiniz, bir kısmı ısı, ses, titreşim enerji formlarına dönüşecek ve evrene yayılacaktır. Bu durum aynı zamanda entropinin artışıdır ve 2. yasa ile entropi arasında derin bir ilişki vardır.

Bu yasaya göre anlaşılması gereken diğer bir konu; sıcak bir cisimden soğuk bir cisme ısı akışı daima sıcaktan soğuğa doğru olmasıdır. Bir buz küpü ve sıcak bir metal yan yana getirildiğinde, ısı akışı sıcaktan soğuğa doğru olur. Peki bu terse döndürülebilir mi? Aslında bir iş yaparsanız yani enerji harcarsanız terse dönebilir. En klasik örnek buzdolaplarıdır. Buzdolabı elektrik enerjisi ile bir iş yapar ve ısı pompası sayesinde ısı akışını terse çevirebilir.

Bir bakıma canlıların yaptıkları buzdolaplarından farklı değildir. Besinlerden elde ettikleri enerji ile entropiyi (düzenden düzensizliğe akışın istatistiksel ortalama değeri) yavaşlatırlar, yani sınırlı bir süre düzenin korunması sağlanır ve bunun için de sürekli enerji harcanır. Bir canlının öldüğünü düşünün, canlının sahip olduğu yapının tamamı kimyasal olarak başka formlara dönüşecektir. Yaşam kimyası olarak bildiğimiz ve enerjiye bağımlı olan bu sistem, diğer formlara geçişimizi bir süreliğine yavaşlatıyor.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Mühendishane. Termodinamiğin Ikinci Kanunu. (14 Temmuz 2012). Alındığı Tarih: 20 Şubat 2024. Alındığı Yer: Mühendishane | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close