Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Coronayı atlatan hasta bağışık mıdır?

Corona pozitif birey iyileştikten sonra, salgın süresince tekrar corona olma ihtimali var mı?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Günhan Özkul
Tıp Doktoru

30 Mart 2020 tarihinde bu konuda güzel bir yazı yayınlandı. Linkini paylaşıyorum.

Özetle;

Tüm Reklamları Kapat

Evet bağışıktır. Ancak;

Bu bağışıklığın koruyuculuk derecesini bilmiyoruz. Koronavirus ailesinden bir virüs ile enfekte olarak soğuk algınlığı benzeri hastalık geçiren kişilerde oluşan antikorların hastalığı tekrar geçirme üzerinde bir koruyuculuğu olmadığını gösteren çalışma sonuçları bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Evet bağışıktır. Ancak;

Bu bağışıklığın koruyuculuk süresini şu an için bilmiyoruz.

Diğer taraftan, iyileşen vakalardan alınan plazma içerisindeki bağışıklık sistemi ürünlerinin (antikor) hastalara verilerek iyileşme sürecinin hızlandırılması ve desteklenmesi "deneysel" olarak hem ülkemizde hem de FDA tarafından ABD de onaylandı.

Bu ne demek;

Araştırıcılar hastalığın geçirilmesi ile oluşan bağışıklığın koruyucu olduğunu tahmin etmektedirler. Bu konudaki çalışmalarda 2003 SARS-CoV-1 ve 2012 MERS-CoV salgınlarında yöntem başarılı bulunmuştur. Bu sebeple şu an tüm dünyada deneysel olarak kullanımın desteklendiğini görüyoruz.

Bu kullanım şekli de hastalığın uzun süreli bağışıklık oluşturma ihtimalini desteklemektedir.

Kesin yanıtları almak için biraz daha zamana ihtiyacımız var sadece.

Sağlıkla kalın..

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Basın. (2 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 2 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Fda. (2 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 2 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Çalışkan
Kimya Öğrenci

Çin ve Japonya'da insanların enfeksiyondan kurtulduktan sonra pozitif test ettiklerine dair bazı raporlar var.Yine de, daha iyi hissettikten sonra, bu insanların gerçekten yeniden enfekte olup olmadıkları veya sistemlerinde hala düşük virüs seviyesine sahip olup olmadıkları bilinmemekte. Öte yandan, şöyle bir çalışma var https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.13.990226v1 Bu çalışmada, SARS-CoV-2 ile enfekte olmuş maymunların yok olan semptomlarından sonra, yeniden SARS-CoV-2'ye maruz bırakıldı ve maymunlarda enfekte olduktan 5 gün sonra ne nazofaringeal ve anal swablarda viral yükler ne de viral replikasyon saptanmadı.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Makale. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close