Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
M. Emin Toraman
Üye 19 Ekim 2022
8

Dolanıklık kullanılarak sonsuz hızda iletişim mümkün mü?

2 dolanık elektron ele alalım. Bunlardan 1 tanesi - yönde bir tanesi de +yönlü olmak zorunda. Biz bu elektronların spinlerini değiştiremez miyiz? Eğer bir tanesinin spinini değiştirirsek de öbürü zıt spine geçer mi? Peki eğer geçerse mors alfabesi gibi sembolik bir dille sonsuz hızda iletişim kuramaz mıyız? Yapılamıyorsa neden?
738 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Erdinç Ekin
Erdinç Ekin
128K UP
Öğrenciyim 3 Şubat
Orijinal Soru: Kuantum dolanıklığı ile veri iletimi mümkün mü? Neden?

Kuantum Dolanıklık ile ışık hızından hızlı "süperlüminal" bilgi aktarabileceğine dair teorik yorumlar olsa da pratikte durum tam olarak istediğimiz gibi çalışmamaktadır. cos2(θ/2) denkleminden 0 derece ile yerleştirilen bir dedektörün ölçtüğü dolanık parçacığın diğer parçacık her ne kadar uzakta veya hangi durumda olursa olsun diğer parçacığa zıt spinli olarak ölçüleceğini biliyoruz. Bu durum iki parçacık arasında ki mesafe ışığın birim zamanda aldığı yoldan daha uzak olsa bile gerçekleşir ve bu durum ışık hızından hızlı bilgi aktarımı şeklinde de yorumlanabilir. Nitekim fiziksel anlamda bilginin hızınında evrensel hız sınırı olan ışık hızı ile sınırlı olduğunu biliyoruz. Bu iki bilgi arasında bulunan çelişki durumu aslında kuantum dolanıklık yoluyla aktarılabileceği düşünülen bilginin fiziksel anlamda bilgi olmamasından kaynaklanıyor. 2 zıt spinli dolanık elektronun birbirlerinden d=500.000 km uzaklıkta bulunduğunu düşünelim. Elektronlardan bir tanesinin spini incelenip süperpozisyon durumu bozulduğunda diğer elektronun spini hakkında t<1 saniye zaman içerisinde haberdar olabiliriz. Fakat durum bilgi aktarımına geldiğinde büyük bir sıkıntı ortaya çıkar. Elektronun spini için +1/2=1 ve -1/2=0 olduğu varsayılan bir kodlama dilinde mesaj gönderilmeye çalışıldığı varsayılsın. Bu durumda çıkan sıkıntı elektronların spininin deterministik olmaması yani tamamen rastgele veya olasılıksal bir biçimde belirmesidir. Karşı tarafa 0 kodunu göndermek için kendi tarafımızda ki elektronun spininin +1/2 olarak ayarlanması gerekmektedir fakat bu imkansızdır. Elektronun spinini tamamen olasılıksal bir biçimde belirir ve bu durum x1≠x2 durumunda x1 ile x2 noktaları arasında bilgi aktarımını uygulamada olanaksız hale getirir.

Kaynaklar

  1. C. Orzel. The Real Reasons Quantum Entanglement Doesn't Allow Faster-Than-Light Communication. (4 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 3 Şubat 2024. Alındığı Yer: Forbes | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sadık Berk Evren
Genç bir astronomi meraklısı, bilim araştırmacısı 22 Ekim 2022

Maalesef bu, şu anlık mümkün değil. Neden mi? Çünkü dolanık elektronları istediğimiz olasılıklara nasıl çökerteceğimizi bilmiyoruz. Bu olay, tamamen rastgele meydana geliyor. Dolayısıyla, elektronları istediğimiz mesajları verecek şekilde yönetemiyoruz.

Teknik olarak elektronların spin değerlerini kullanılarak Mors alfabesi veya ikili sayı sistemi gibi yollarla mesaj iletmek mümkün. Ancak, elektronların istediğimiz mesajı oluşturacak şekildeki durumlara çökeceğini nereden biliyoruz? Örneğin, galaksinin bir ucundan diğer ucuna 1101 kodunu iletmek için dolanık elektronları kullanalım. Elektronların rastgeleliği yüzünden iletilecek mesaj 0100 da olabilir, 1010 da olabilir.

İşte bu yüzden dolanık elektronlar ile iletişim pek mümkün değil. Ancak bir gün bilim, bunun da bir yolunu bulabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 29 Ağustos 2023
Orijinal Soru: Dolanık parçacıkları mors alfabesindeki noktalar gibi kullanarak anında iletişim kurabilir miyiz?

Bu konuda bazı çalışmalar yapılmış olsa da, şimdilik mümkün görünmüyor. Aslında, dolanık parçacıkların, toplam verisi üzerinden bilgi sahibi olabiliyoruz. Örneğin; iki dolanık foton parçacıklarının bir tanesinin kuantum durumu, ölçme ve gözlem yolu ile bilindiği taktirde, diğer hakkında da bilgi sahibi olabiliyoruz. Ancak burada, %50-50 gibi sürekli bir rastgele durumu söz konusu. Kontrol edemediğinin rastgele durumlar, bilgi iletmenizin önündeki en büyük engel.

Gelecek bize neyi gösterir, şimdiden kestirmek zor. Einstein'in öngörüsüne göre, bilgi de ışık hızından daha hızlı iletilemez varsayımına uymak durumundayız (en azından şimdilik). [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. E. Siegel. No, We Still Can't Use Quantum Entanglement To Communicate Faster Than Light. (2 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 29 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Forbes | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gökhan Oral
Cevabı veren ben değilim ChatGPT 17 Ekim

Dolanıklık kullanarak sonsuz hızda iletişim kurma fikri cazip olsa da, kuantum mekaniği yasaları bunu engeller. Kuantum dolanıklıkta, iki parçacığın durumları birbirine bağlıdır, yani birinin durumu ölçüldüğünde, diğerinin durumu anında belirlenir. Bu "anında" etkileşim, sanki parçacıklar arasındaki mesafeden bağımsızmış gibi görünür, bu yüzden insanlar bunu sonsuz hızda bilgi aktarımı olarak yorumlayabilir. Ancak bu fenomen iletişim amacıyla kullanılamaz. İşte nedeni:

1. Spinlerin değiştirilemezliği: Dolanık iki elektronun spinlerinden birini ölçtüğünüzde, diğerinin durumu anında belirlenir, ancak bu ölçüm pasif bir işlemdir. Elektronun spinini değiştirip diğeri üzerinde doğrudan bir etki yaratamazsınız. Kuantum dolanıklıkta, ölçümün sonucu rastgeledir; yani siz bir elektronun spinini ölçtüğünüzde, diğerinin spininin ne olduğunu ancak sonradan öğrenirsiniz. Bu, ölçülen spinleri manipüle ederek belirli bir bilgiyi kodlamayı ve iletmeyi imkânsız kılar.

2. Bilgi aktarımı yok: Dolanıklık sadece iki parçacığın ölçüm sonuçlarının ilişkili olduğunu garanti eder, ancak bu durumu kullanarak bir mesaj gönderemezsiniz. İki kişi (örneğin Alice ve Bob) birbirinden uzak bir mesafede dolanık parçacıkları paylaşsa bile, Alice’in yaptığı ölçüm anında Bob’a bir bilgi göndermez. Alice ve Bob, sonuçları karşılaştırmadan önce ne tür bir sonuç elde ettiklerini bilemezler, ve sonuçlar rastgele olduğu için bu karşılaştırma klasik iletişim yollarıyla yapılmak zorundadır (yani ışık hızından daha hızlı değil).

Tüm Reklamları Kapat

3. Özel Görelilik: Özel görelilik kuramı, hiçbir bilginin ışık hızından daha hızlı taşınamayacağını söyler. Kuantum dolanıklık bu yasayı ihlal etmez, çünkü dolanıklık sayesinde bir ölçüm sonucu diğerini etkiliyor gibi görünse de, bu bilgi aktarımı anlamına gelmez.

Sonuç olarak, dolanıklık bilgi iletimi için kullanılabilecek bir mekanizma değildir, çünkü parçacıkların spinlerini manipüle ederek anlamlı bir mesaj gönderemezsiniz.

kaynak:chatgpt[1]

Kaynaklar

  1. chatgpt 4o. (). Kuantum Mekaniği Yasaları.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Felsefeyi çok severim 23 Ekim 2022

Ben elektronu bilgi olarak tanımlarım. Evren -1 0 ve +1 değerleri arasında çalışan bir sistemdir . Bilgisayarlarda isegözlemlenen bilgiyi yani 0 ve +1 işlevseldir. -1 kısmı karanlık yokluk negatif isimleri simgeler gözlemlenene kadar sadece olasılıktır. Bir paralel evrenler zinciri oluşturduğunuzu düşünün ve bu güne kadar hiç müdahale yapmadınız taaki Muharrem evlenmeye karar verip evet diyene kadar. Muharrem evet dedi diye yenge hanımın dırdırından bıktı gitti kendini köprüden aşağı attı. Ama muharrem ölmemeliydi gelecek nesil için iyi birşeyler yapacaktı ölmemesi için ne yaparız ? Diğer olasılıkla evreni devam ettiririz nikah memuruna evet demesini engelleriz. Durun! Bu nikah kıyılamaz diyen bir eski sevgili ve olasılıklar tamamen değişti kısaca dolanık parçacıklar mesafe tanımaksızın aynı anda her konumda ayna görüntüsü ile karşılıklı varlardır . Bilgi heryerdedir sadece gözlemciyi bekler bu evrende kırmızıyı geçmek kötü olaylara sebep oluyorsa başka bir evrende geçmesini engellemek bütün entropi İncirini değiştirecektir ve bu olay bize olasılıksız olma gücü yani tanrılığı verip tek bir gerçeklikte olasılıkları yönetme ve kusursuz olma yetisi verecektir birsey ya vardır ya yoktur -1 0 1 yapay zekanında temelidir. -1 ile 1 arası iletişim hızı sonsuzdur .

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close