Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

En fazla mutasyona uğrayan canlılar hangileridir?

İnsanlar hayatları boyunca ortalama 32.000.000.000.000 kere mutasyona uğrarlar bunu biliyoruz. Fakat en fazla mutasyona uğrayan canlılar hakkında bilgim yok pek. Cevap verirseniz sevinirim.
999 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Beril İnci
Biyolog

En çok mutasyona uğrayan canlı şudur demenin doğru olmayacağını düşünüyorum.

Canlılar gerek yaşam ortamlarına bağlı gerek sadece hayati fonksiyonları yerine getirdikleri için mutasyona uğrarlar.

Bir canlı mutajenlere ne kadar çok maruz kalıyorsa o kadar çok mutasyona uğrama ihtimali vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Mutajenler yüksek enerjili ışınlar gibi genetik materyal ile etkileşebilen çevresel faktörler olabileceği gibi hayati fonksiyonları yerine getirirken ortaya çıkan kimyasallar (örneğin hücresel solunum sonucu oluşan reaktifler gibi), virüsler gibi biyolojik etmenler veya DNA eşlemesi gibi süreçlerde yapılan hatalar olabilir.

Mesela solucanlar ışığa maruz kalmıyorlar ve evrimsel süreçte çok az değişmişlerdir. Ama değişmemelerinin sebebi solucan olmaları değil mutajene maruziyetin az olmasıdır.

Mutajene çok maruz kalan canlılarda mutasyon ihtimali yüksektir. Örnek insan olabilir. Stres, binbir çeşit kimyasala (ilaçlar, gıda takviyeleri, boyalar, deterjanlar vs vs) maruziyet, uzun saatler televizyona, cep telefonlarına maruziyet mutasyon ihtimalini arttırıyor. Bununla birlikte insanın elini değdirdiği yerlerde yaşayan canlılar da insan faaliyetlerinden nasibini alıyor ve mutasyona uğrama riskleri artıyor. Hava kirliliği o havayı soluyan canlılarda riski arttırıyor. Su kirliliği sudakileri vs vs...

162 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Life The Science Of Biology Ninth Edition. (28 Mart 2020). Alındığı Tarih: 28 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close