cevabı kısmı evet kısmi hayır. oksijen normalde dokuları ve hücreleri tahrip eder ama vücudumuzda buna karşı güçlü koruyucu sistemleri vardır. bu sistemler olmasa nekrozlar, dejenerasyonlar, kanser, yağ dokusunun bozulması ve pek çok sorun ile karşı karşıya kalırdık.
oksijen normalde okside edici yani diğer atomlardan elektron alan bir elementtir. bu enzim doğal olarak vücudumuzdaki hücrelere de zarar verebilir ancak dokularımızda ve hücrelerimizde bunun olmasını önlemek için antioksidanlar vardır. bu antioksidanlar enzim, protein, vitamin formunda olabilirler ve dokulardaki serbest oksijenin dokuları okside etmesini önlerler.
oksijen bizim için olmasa da anaerob canlılar için kesinlikle öldürücüdür. ayrıca anaerobik enfeksiyonlarda yara veya enfeksiyon bölgesine hidrojen peroksit (H2O2) uyguladığımızda anaerob canlıların yanında organizmanın hücrelerinde de nekroz (hücre ölümü) ve dejenerasyon yapar. bunun nedeni hücre ve dokulardaki antioksidanların birden bire bu kadar yoğun bir oksijen temasına çok etkili ve çok hızlı bir yanıt verememesindendir. yani açık bir şekilde oksijen saf halde vücuda zararlı bir maddedir.
bununla ilgili en güzel örneklerden birisi ilk büyük yok oluş evresidir. 2500 milyon yıl önce pretozoic zamanda siyanobakteriler oksijen üretiyordu ancak bunu hemen hücre dışına atıp zarar görmekte korunuyordu. siyanobakteriler denizde yaşıyorlar ve denizdeki demir, organik moleküller ve diğer mineraller oksijeni tutarak serbest halde gezmesini zorlaştırıyordu. ancak bu maddeler oksijene tamamen doyduğunda oksijen okyanusta serbest halde gezmeye başlamıştır ve oksijene karşı hiçbir savunma mekanizması olmayan siyanobakteriler okside olarak ölmüşlerdir. konu dışı ama bu oksijen atmosfere ilk defa bu zamanda çıkmıştır ve atmosferdeki metanın miktarını azaltarak ilk buzullaşmayı yani huronian bullaşmasını (2400-2100 myo) tetiklemiştir.
1,947 görüntülenme
Kaynaklar
-
Yazar Yok. Oksijen Toksisitesi. (16 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 16 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı
-
Yazar Yok. Insan Plazmasının Total Antioksidan Kapasitesi. (16 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 16 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı
-
Yazar Yok. The Great Oxidation Event. (16 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 16 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı
| Arşiv Bağlantısı