Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Neandertallerin yok olmasında Homosapienslerin konuşabilmesinin ne gibi rolleri vardı?

Neandertallerin yok olması konusunda bir sürü şey söylenmiştir herhalde ama benim ayrıca bildiğim Homosapienslerin iletişim kurabilmede daha üstün oldukları. Bu iletişim üstünlüğü Neandertallerin yok olmasına ne gibi etki sağladı?
236 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kaan Kanara
Kaan Kanara
60K UP
Lise Öğrencisi

Cambridge Üniversitesi’nden arkeolog Paul Mellars, Nature adlı bilim dergisinin son sayısında yer alan makalesinde belirttiği üzere, genetik araştırmaların Aurignacian’ların ve Neanderthal’lerin aralarında cinsel ilişki olduğu yönündeki iddiaları çürüttüğünü belirtiyor.

Bu çalışmalar ayrıca insana evrimsel bir avantaj kazandırarak varlığını sürdürmesine olanak tanıyan çok önemli bir geni de su yüzüne çıkartıyor. Ancak aynı gen, Neanderhal’lerin dünya yüzünden silinmesine yol açmış olabilir.

FOXP2 adı verilen bu gen, Aurignacian’lara diğer türlerde olmayan bir lisan yeteneği kazandırdı. Neanderthal’ler daha önce düşünüldüğünden daha zeki olmakla birlikte, hiçbir zaman Aurignacian’larla aynı düzeye çıkamadılar.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni genetik bulgular Neanderthal’lerin farklı biyolojik bir tür olduğu fikrini destekliyor" diye konuşan Mellars, "Binlecesinin içinde tek bir türler-arası üreme olsaydı dahi bugün bunun izlerini görebilirdik. Elde ettiğimiz kanıtlara göre Neanderthal adamının Homo sapien’lere hiç katkısı yok" diyor.

Daha önceki araştırmalar da Neanderthal DNA’sı ile modern insanın DNA’sı arasında bir benzerlik bulmamıştı. Yedi Neanderthal ve anatomik olarak modern 5 Aurignacian’ın iskelet kalıntıları üzerinde yürütülen en son DNA araştırması, Neanderthal türünün eski insanlardan tümüyle farklı olduğunu ortaya koyuyor.

Batı Avrupa’nın zorlu kış koşullarına daha iyi uyum sağladıkları halde neanderthalensisler yeryüzünden niçin silindi? Olası yanıtlardan biri şu: 200.000 yıl önce insan beyninin yapısında köklü değişiklikler yaratan FOXP2 geni, Neanderthal ile Homo sapien arasında can alıcı bir fark yaratmış olabilir.

Mellars’ın çalışması bu tartışmalı konuda, kuşkusuz son söz değil. Neanderthal’ler ile Aurignacian’ların birbirleriyle ne kadar yakınlaştıklarını anlamada yaşanan zorluk, doğanın deneylere dayanan işleyişinin bir sonucudur.

Orinyasiyen, Magdalenian ve Solutréen gibi Avrupa üst paleolitik çağında hüküm sürmüş bir kültür çeşidi. Orta paleolitik çağda özellikle uç teknolojisinin gelişmesiyle planlı avcılığa geçen insan toplulukları üst paleolitikte bu davranışları geliştirerek devam ettirmiştir. Orinyasiyen kültürünün profesyonel avcı olduğunu söylemek mümkün.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (27 Mart 2020). Alındığı Tarih: 27 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Kaynak. (27 Mart 2020). Alındığı Tarih: 27 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close