Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sude Bahçivan
Üye 21 Aralık 2023 3 Cevap
17

Bir şeyi gözümüzden kaçırdığımızda, unuttuğumuzda ya da kendimizden beklemeyeceğimiz bir harekette bulunduğumuzda alnımıza vurmamızın sebebi nedir?

Bir şeyi gözümüzden kaçırdığımızda, unuttuğumuzda ya da kendimizden beklemeyeceğimiz bir harekette bulunduğumuzda alnımıza vurmamız, Anadolu'daki kadınların ağıt yakarken göğsüne vurması gibi, prefrontal korteksle ilgili evrimsel bir hareket midir?
775 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Bilim Anlatıcısıyım 26 Aralık 2023

Alnımıza vurma refleks olarak bireyin kendisini uyarma hareketi olarak kabul edilebilir. Dağılan dikkat toparlamak, dalıp giden bir zihni uyandırmaya çalışmak...

Anadoluda ağıt yakan kadınların göğüslerini yumruklaması gelecek olursak ağlama genel olarak Hipotalamus, Amigdala veya Medulla ile ilşkilendirebilir. Ancak bu bölgelerin hiçbirisi frontal lobda bulnumuyor. Bu yüzden ağıt yakma sırasında göğsümüze vurmanın frontal lob ile doğrusal bir bağlantıda olduğunu düşünmüyorum. Göğsünü yumruklamak ile frontal lob bağlantısını kurmak yerine. Kalbimiz ile beynimiz arasında bir yol bulmayı daha sağlıklı buluyorum.

Öncelikle ağladığımızda her duyguda olduğu gibi kanımızdaki hormonlar da değişim oluyor. Ağlamakla alakalı en belirgin nörokimyasallar ise; Oksitosin (ağlama sırasında toparlanmakla ilşkili), Serotonin (azalışı ile ağlama hissiyatının oluşmasında yardımcı), Endorfin (Ağlama sonrası rahatlama hissi ile ilşkili) . Bunların birçoğu ağlamadan sonra kısmen mutluluk durumuylada ilşkilendiriliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ama yinede göğüs dövmeye ulaşamadık;

"Kortizol, vücudumuzun stres karşısında verdiği ve endokrin sisteme bağlı hormonal bir tepkidir."

Cevabımız sanırım kortizol adrenalin salgılamasını uyarır. Kalp atış hızınız ve kan basıncınız artabilir. Buda göğüste yanmai kalpte sıkışıklık, kasılmaların şiddetlenmesi gibi olayları beraberinde getirir. İnsan nasıl aniden öksürdüğünde refleks olarak elini boğazına götürüyor, aynı şekilde üzüldüğünde elini kalbine götürüyor. Kalbin sürekli kasıldığını bildiğimiz, için elimizi öyle sabit tutmaktansa adeta kalp ritmiyle ileri geri olarak şekilde göğsümüze götürüyoruz. Yani başta bahsettiğimiz göğüs dövme hareketine ulaşıyoruz.

Esasen elimizi kalbimize götürmemizin sebebi, onu korumaya çalışmak tabiki elimiz ile kalbimizi nasıl koruyacağız dersek. Ani bir sallantıda, bir yerde masur kalınca otomatik olarak ellerinimizle kafamızı sarıyoruz. Bu hayatta kalma iç güdümüzdür.

[1][2][3][4]

Kaynaklar

  1. Asena Himmetoğlu. (2023). Ağlamanın Nöral Temelleri: Ağlarken Beynimizde Neler Olur? Hangi Hormonlar Salınır?. Ağlamanın Nöral Temelleri: Ağlarken Beynimizde Neler Olur? Hangi Hormonlar Salınır?. | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr. Öğr. Üyesi Ayhan LEVENT. Endorfin Nedir?. Alındığı Tarih: 26 Aralık 2023. Alındığı Yer: Np İstanbul | Arşiv Bağlantısı
  3. Doç. Dr. Nazlı Gülsoy KIRNAP. Kortizol Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar?. Alındığı Tarih: 26 Aralık 2023. Alındığı Yer: Memorial | Arşiv Bağlantısı
  4. Dr. Nurper ERBERK ÖZEN 1 , Dr. Murat REZAKİ2, et al. (2007). Prefrontal Korteks: Bellek İşlevi Ve Bunama Ile İlişkisi. Prefrontal Korteks: Bellek İşlevi ve Bunama ile İlişkisi. | Arşiv Bağlantısı
14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mehmet İkizceli
Bilim Meraklısı 24 Aralık 2023

Evet, alnımıza vurma ya da başka bir şekilde kendimize zarar verme eğilimi(kendimizi cimcikleme gibi) prefrontal korteksle ilişkilendirilebilecek bir davranış olabilir. Prefrontal korteks, beyin korteksinin ön bölümünde yer alan bir bölgedir ve birçok karmaşık bilişsel, duygusal ve davranışsal işlevi düzenler.[1] Bu tür bir davranışın evrimsel bir kökeni olabilir, ancak araştırdığım kadarıyla spesifik olarak "alnımıza vurma" davranışı konusunda net bir evrimsel açıklama ortada yok.

Kadınların ağıt yakarken göğsüne vurma davranışıyla ilgili olarak, bu tür ritüeller ve davranışlar genellikle kültürel olarak şekillenir ve belirli bir toplumun normlarına bağlı olarak değişebilir. Bu tür davranışlar, duygusal ifadenin ve başa çıkma mekanizmalarının bir parçası olarak kabul edilebilir ve kültürel bir bağlamda evrimleşmiş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. W. R. Hathaway, et al. (2023). Neuroanatomy, Prefrontal Cortex. StatPearls [Internet]. | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriği destekleyen güvenilir ve bilimsel kaynaklar belirtilmemiştir.
2
İhsan Efe Çetinkaya
Fizik meraklısı 23 Aralık 2023

Bir şeyi gözümüzden kaçırdığımızda, unuttuğumuzda ya da kendimizden beklemeyeceğimiz bir harekette bulunduğumuzda alnımıza vurmamız, genellikle dikkat eksikliği ve bellek kapasitesi gibi etmenlere dayanabilir.

İnsan beyni bilgiyi işler ve değerlendirir. Bu süreçte eğer bir hata olursa buna tepki de verebilir. Bu düsünsel hatalarda beyin kaynaklı ve fiziksel hatalarda omurilik kaynaklı olabilir.

Ayrıca bunun evrim ile ilgili olduğunuda düşünebiliriz zira evrim hayatta kalma ve adaptasyon sağlama yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu konuya ilişkin biyolojik açıklama nörolojik olarak impuls iletiminde kullanılan bazı nörotransmitter maddelerdir. Bazı durumlarda nöronların sinaps yaptığı bölümde zayıflamalar veya nörotransmitterlerin sinaptik boşluğa ulaşamaması veya geç ulaşması gibi aksaklıklarda alna vurmak basit bir çözüm olabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Anadoluda kadınların ağladıklarında göğsüne vurması ise iman tahtası adı verilen kemiğin aldında bulunan ve bağışıklık sisteminin gelişimini sağlayan timüs bezi ile ilgilidir. Bu bez T lenfosit içerir ve vücudumuzu patojenlere karşı korur. Vücudumuzun sağlıklı olması ise mutluluk hormonu olarak tanımlanan seratonin hormonunun salgılanmasını dolayisıyla mutlu olmamızı sağlar. Kadınların ağlarken göğsüne vurması ise timüs bezini harekete geçirerek doğrudan olmasa bile dolaylı olarak mutlu olmayı sağlayabilir.[1]

Bilimsel olmayacak ancak bunlar sonradan kazanılan reflekslerdir. Bunu çevremize bakarak anlayabiliriz. Kendimden örmek vermek istiyorum mesela benim alnıma vurma refleksim yok. Başka örnekler de verebiliriz.

Kaynaklar

  1. yorumpsikoterapi. Timüsüne İyi Bak – Yorum Psikoterapi. Alındığı Tarih: 23 Aralık 2023. Alındığı Yer: yorumpsikoterapi | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close