Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Uras Öztürk
Üye 17 Aralık 2023 2 Cevap
4

Yıldızların enerji üretimi nasıl olur?

1,084 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Enes Ersoy
Enes Ersoy
55K UP
Lise öğrencisiyim 17 Aralık 2023

Basit bir cevap vericeğim daha detaylı bilgiyi yeterli doğrulukta sağlayabiliceğimi düşünmüyorum.Yıldızların çekiedeğindeki çekim kuvveti çok büyük bir basınç ve ısı yaratır bu basınç ile ısı altında hidrojen atomları kaynaşarak helyum atomlarına dönüşür.Bu sırada da kütle kaybedilir ve enerjiye dönüşür(E=mc²).Buna füzyon tepkimesi denir ve fisyon tepkimesinden çok daha fazla enerji üretilir.Fisyon atom çekirdeğinin parçalanması ile enerji üretimidir.Füzyon iki hafif atomun çekirdeklerinin kaynaşması ile enerji üretimidir.Günümüzde nükleer santrallerde fisyon tepkimesi ile enerji üretilir ve uranyum gibi büyük çekirdekli atomlar kullanılır.Reaktörde fisyon ile açığa çıkan enerji su ısıtmak için kullanılır ve su ile elektrik üretilir.Fakat füzyon tepkimesinin günümüzde enerji üretmek için kullanılması pek kolay değildir.Çünkü iki atomun kaynaşması için gerekli olan ısı ve basıncı sürekli olarak sağlarsak ürettiğimiz enerji harcadığımızdan daha az oluyor ve bu da bir zarar demektir.Günümüzde füzyonun kullanıldığı yegane alan hidrojen bombalarıdır.Hidrojen bombaları atomların birleşmesi için gerekli enerjiyi bir fisyon bombası ile sağlarlar yani füzyon bombasını aktifleştirmek için bir fisyon bombası,o fisyon bombasını aktifleştirmek için de başka bir bomba kullanırlar.Nagazaki ve Hiroşima'ya atılan fisyon bombaları 19KT[Kilo Ton(19.000 ton TNT)] enerji açığa çıkarırken günümüzde üretilmiş en güçlü hidrojen bombası olan Çar Bomba 50MT[Mega Ton(50.000.000 ton TNT)] enerji açığa çıkarır.Aradaki güç farkının belli olduğunu düşünüyorum.

133 görüntülenme
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eymen Karademir
Bilimsever 17 Aralık 2023

Yıldızların enerji üretimi füzyon şeklinde gerçekleşir. Füzyona ek olarak fisyon adında fakat güneşte yaşanmayan bir nükleer tepkime de vardır. Bu iki tepkime birbirne zıt yöntemlerle enerji üretir. Fisyon iri atomların (örneğin uranyum-235 ve plütonyum-239) çekirdeklerinin nötron alarak kararlılığının bozulması sonucu oluşur, bu şekilde bir çekirdek parçalanır ve o çekirdekteki nötronlar da diğer atomların kararlılığını bozar ve bu şekilde bu zincirleme tepkime aşırı kısa sürede gerçekleşir. Füzyon ise aşırı hafif elementlerin (biz hidrojen füzyonunu bile zar zor yapıyoruz) çekirdeklerinin birleşmesiyle oluşur. Füzyon için fisyondan kat kat daha fazla enerji ve basınç gereklidir ve buna özdeş şekilde de kat kat daha fazla enerji ortaya çıkarır, bu basınç gerekliliği yüzünden bazı füzyon bombalarında füzyon tetiği olarak fisyon bombası kullanılır (evet 10 kilogram civarı uranyum sadece bir tetik görevi görüyor). Güneşte meydana gelen ise aynen bu füzyon tepkimesidir. Fakat güneşin yüksek seviyede kütleçekimi olduğu için basınca pek de ihtiyaç duymaz. Güneşin sıcaklığı dış katmanından çekirdeğe doğru sıraladığımızda 5000°-16 000 000° (16 milyon santigrat) olduğu için hidrojen atomları hem aşırı yüksek sıcaklığa (dolayısıyla harekete) sahip olduğu, hem de sürekli diğer atomlar ile çarpıştığı için elektronlarını (genelde tek bir elektronu olur) atarak plazmaya dönüşür. Bu plazma da o yüksek basınç (kütleçekimin yüksek olması dolaylı olarak basıncın da fazla olduğu anlamına gelebilir) ve sıcaklık içinde çekirdekler kaynaşarak helyum elementine dönüşür (kaynaşma güneşin çekirdeğinde yaşanıyor olabilir tam hatırlamıyorum)

169 görüntülenme
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close