Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Irmak K.
Irmak K.
6K UP
Üye 8 Aralık 2023
2

Sperm ve yumurta hücreleri neden mitoz bölünme geçirmezler?

1,590 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
İsa Karaca
İsa Karaca
57K UP
Araştırma, sınıf 1.siyim. 9 Aralık 2023

Öncelikle tekrardan selamlar Irmak! Sorduğun soruya şu şekilde cevap verebilirim. Umarım işine yarayacaktır.

Sperm ve yumurta hücreleri, mitoz bölünme yerine özel bir tür bölünme olan mayoz bölünme geçirirler. Mayoz, üreme hücrelerinin yani gametlerin oluşumu sırasında gerçekleşen bir tür hücre bölünmesidir. Bu özel bölünme tipi, gametlerin neden mitoz yerine mayoz geçirdiğini açıklar.

Öncelikle haploid hücre oluşumundan başlayalım. Mayoz, gamet hücrelerinin haploid olmasını sağlar. Haploid hücreler, n kromozom içerir. Bu, döllenme sırasında birleşecek diğer gametle birleştiğinde diploid bir zigot oluşturur. Bu zigot, sonunda bir organizma oluşması için mitoz bölünme geçirir. Haploid gametlerin birleşmesi, genetik çeşitliliği artırır.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca mayoz, genetik çeşitliliği artırır. Mayoz sırasında kromozomlar rastgele bir şekilde ayrılır, bu da gametlerin farklı kombinasyonlarda genleri taşımasına neden olur. Böylece, her gamet hücresi farklı genetik bilgiye sahip olur. 10. sınıftan hatırlayabileceğimiz gibi, crossing-over da çeşitlilik sağlayan bir diğer faktörlerden biridir.

Gametlerin farklı cinsiyetlerde olması ve farklı genetik materyal taşıması, türlerin adaptasyon ve evrim süreçlerinde önemlidir. Farklı genetik materyallerin birleşimi, potansiyel olarak daha sağlıklı ve adaptasyon kabiliyeti daha yüksek bireylerin ortaya çıkmasına olanak tanır.

Kısacası, sperm ve yumurta hücreleri üreme amaçlı olarak mitoz yerine mayoz bölünme geçirme sebebi bunlardı. Mayoz, genetik çeşitliliği artırarak türlerin adaptasyon ve evrimine katkıda bulunur. Mitoz bölünme; büyüme, gelişme ve yaraların onarılmasını sağladığı için sperm ve yumurta ana hücreleri mitoz bölünme geçirmezler. Onun yerine, kalıtsal çeşitlilik ve haploid hücre oluşumu sebebiyle mayoz geçirirler. Çünkü bahsettiğim gibi; mayoz bölünme sonucu oluşan haploid hücreler, döllenme sırasında birleşecek diğer gametle birleştiğinde diploid bir zigot oluşturur. En sonunda zigot da bir organizma oluşması için mitoz bölünme geçirir. İşte, kısaca sebebi böyle. 10. sınıf konularını da tekrar etmiş olduk sanırım.😅 Umarım almak istediğin cevabı verebilmişimdir. İyi günler ve iyi araştırmalar dilerim! 😊

235 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Hücresel Süreç. (3 Aralık 2007). Alındığı Tarih: 9 Aralık 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close