Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Can
Ahmet Can
3,183 UP
Üye
5

Hızlı okumak daha iyi konsantre olmamızı sağlar mı?

Merhabalar Hızlı okuma kursları insanların 1300 kelimelik düşünebilme kapasitemiz olduğunu bu yüzden yavaş okuyan insanların okurken hayallere daldığından bahsediyor. Böyle bir durum gerçekten var mı? Gerçekten hızlı okursak daha iyi mi anlarız?
2,577 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bora Menderes
Meraklı bir lise öğrencisi

Kardeşim bunu hızlı okuma öğrenmeye çalışan ve hızlı okumayı halihazırda uygulayan biri olarak söylüyorum. Tamamen kendi deneyimlerimden.

Bu hobiye tam bir ay önce 20 Şubat'da başladım. O anki deneyimlerim:

Tüm Reklamları Kapat

Okuken yavaş okuyordum, okurken yavaş okumamdan dolayı -bu herkesde olmaz ama- nedense kafam karışıyordu ve baştaki sözcüklerle alakalı bağlantıyı unutabiliyordum. Ayrıca dediğin gibi yavaş okurken beynimi ve göz kaslarımı az kullandığım için (burada kastığım şey normal okuma yapmak) hayallere dalıyordum.

Yani şöyle örnekleyebilirim: Bir bilgisayar oyunun yavaş oynarken sıkılabilir mayışabilirsiniz. Fakat o bilgisayar oyununu tam teşekküllü ve aksiyonlu şekilde oynarsan oyuna kendini kaptırırsın yani oyuna "kendini verirsin". Hızlı okumada böyle yavaş okurken göz kaslarını çok kasmıyorsun doğal olarak kendini tam vermediğin için dalabiliyorsun. Ağır bir roman olan "Karamazov Kardeşler'in" dopdolu sayfalarını 1,5~ dakika civarında okuyuyordum.

Tüm Reklamları Kapat

Okuma hızım: 300~

Bugün 20 Mart.

Hızlı okumamı geliştirdim. Ağır bir roman olan "Karamazov Kardeşler'in" dopdolu sayfalarını 45~ saniye civarında okuyabiliyorum. %80 anlıyorum. Eğer ne kadar aralıksız okursan ve romana kendimi kaptırırsam bu süre daha da kısalabiliyor. Mesela 3 göz gezdirmede okuduğum satırı 2 göz gezdirmede okuyabiliyorum.

Önceki aya göre odaklanmam arttı. Bunu ciddi söylüyorum. Kitap okurken çok yorgun değilsem %85~ oranında odaklanıyorum. Anlama seviyesine gelirsek tabi ki hızlı okuma öğrenme sürecimde (hala devam ediyor) anlama oranımın azaldığı günler oldu çünkü yıllardır gözüm ve beynim normal okuma şeklinde okuyordu. Fakat şu anki hızım itibariyle anlama oranımın bir romanda 80-85~ olduğunu gözlemledim.

Bu sayı hızlı okumaya başladığımdan bir hafta sonra %55-60~'dı. Tabi ki bu romanda böyle, düşünce kitaplarında işler değişiyor. Bu arada eski okuma tarzıyla "büyük ölçüde" içimden cümleleri tekrarladığımdan dolayı kafam bazen karışabiliyordu. Hele sesli ortamda gerçekten büyük problem. Ufak bir bilgi olarak da hızlı okuma şuana kadar edebi hazzı azaltmadı aksine arttırdı. Şahsen böyle gözlemledim.

Okuma hızım: 550~

Kısa Cevap: "Tecrübelerime göre evet". Bu arada Kennedy de 1200 sözcük/dakika ile okuyormuş edebiyat terminatörü.

Not: Kaynak olarak ne kadar bilimsel olmasa da burada kendi tecrübelerimi aktardım. Tabi ki de işin bilimsel yönü vardır. Kaynak eklemek zorunlu olduğu için dolduruyorum bir şeyler.

636 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Tecrübem Bu Link De Sitem.. (20 Mart 2020). Alındığı Tarih: 20 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgür Abacı
Hızlı okuma konusunda araştırma yaptım.

Kaynağa göre, evet, John F. Kennedy Evelyn Wood'un hızlı okuma programına katılmış ancak okuma hızı hakkında bir kayıta rastlanmamış. Yani dakikada 1200 sözcük okuduğu iddiası sağlam değil.

Bilim insanlarına göre okuduğumuzu iyi anlamak için içten seslendirme yapmak şart. Buna "reading" ile "audio"nun karışımı olan "rauding" adlandırmasını yapmışlar. "Rauding"i hızlı okuyucular bile yapıyorlar. Zaten iç sesi tamamen susturmak diye bir şey mümkün değil.

Tüm Reklamları Kapat

Okuma hızınızı belli bir seviyeye kadar artırabilirsiniz. O da dakikada 600 sözcük civarı. Bu hızın üstüne çıkıldığında anlama oranında dramatik düşüşler meydana geliyor.

Dakikada 10000 sözcük okuduklarını bile iddia edenler çıkmış. Ancak NASA bu iddialardan birini test ettiğinde, bu tekniği kullanmayla kullanmama arasında fark edilir bir görülememiş. Bu nedenle hızlı okuma olayına şüpheyle yaklaşmakta fayda var.

Hızlı okumaya, daha doğrusu hızlı olan her şeye karşı (mesela fast food) gibi doğmuş bir akım var. Yavaş okuma... Yavaş okunarak metinden daha fazla şey öğrenileceği, daha iyi hatırlanacağını ve metinden daha çok zevk alınacağını iddia eden bu akım benim de favorim. Bu konuyla ilgili de kaynakçaya bir bağlantı bırakıyorum.

249 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B.Dunning. Speed Reading. (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2021. Alındığı Yer: Skeptoid | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr. Danielle S. McNamara. Preliminary Analysis Of Photoreading. (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2021. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  3. Pat Leach. Let’s Start A Movement-Slow Reading | Pat Leach | Tedxlincoln. (22 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 22 Ağustos 2021. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close