Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ufuk Derin
Üye
6

Birçok yazılımda bulunan "rastgele" fonksiyonu nasıl çalışıyor? Rastgelelik izlenimini nasıl veriyor?

Örneğin Evrim Ağacı sitesinde rastgele içeriğe gitme butonu var, rastgele sayı, şifre üretmek için yazılımlar var. Rastgelelik izlenimi nasıl veriliyor?
2,272 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Anıl Kocabaldır
Fizikçi

Bu soruya benim kullandığım paket program olan Matlab üzerinden açıklama yapayım. Şimdi random/rasgelelik istatistikte ve matematikte şu şekilde tanımlanır:

Genel olarak iki ana kategori vardır:

Tüm Reklamları Kapat

1)Uniformly Distribution

Bu dağılım Olasılık Teorisi'nde simetrik sürekli dağılım olarak da bilinir. Kısaca sınırları a ve b olan kapalı bir aralıkta geçerli olan dağılımdır. Bu a ve b değerleri fonksiyonun minimum ve maksimum değerleridir. Fizikte olasılık yoğunluğu ya da kümülatif entropi hesaplamalarında kullanılır.

Tüm Reklamları Kapat

Olasılık Yoğunluğu Fonksiyonu :

Olasılık Yoğunluğu
Olasılık Yoğunluğu
Wikipedia

Kümülatif (birikimli) Dağılım Fonksiyonu :

Kümülatif Dağılım Fonksiyonu
Kümülatif Dağılım Fonksiyonu
Wikipedia

2)Normal Distribution

Olasılık Teorisi'nde Gaussiyen dağılım dediğimiz dağılımdır. Bu dağılım süreklilik içerir (continuous).

Bu dağılımın fonksiyonu ise olarak verilir. Tabi işin içinde ortalama ve standart sapma ifadeleri vardır. Bu dağılım genelde doğa bilimlerinde (fizik) oldukça yaygındır.

666 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Mathworks. (17 Mart 2020). Alındığı Tarih: 17 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences
Orijinal Soru: Rastgele sayı bulan yazılım ve sitelerin bulduğu rakamlar gerçekten rastgele mi ?

Rastgele sayı bulmaları mümkün değil aslında çünkü yazılı algoritmalarının söylediği düzene göre buluyorlar.

Bilgisayarlarımız (henüz kuantum bilgisayarları kullanıma girmedi) deterministik. Yani aynı soruya hep aynı cevabı verirler. Zaten algoritmaları bu rastgeleliği elemine edecek şekilde tasarlandı. Rastgele sayı üretmek için üretilenler (Pseudo Random Number Generators PRNG) da yine bu algoritmaya göre bir rastgele sayı üretiyotlar. Poker sitelerinde mesela rastgele gibi gözükse de başlangıç dizilimi (seed "çekirdek") ve algoritma bilinirse bilgisayarın üretebileceklerini bilmek mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Ama gerçekten rastgele sayı ürettiği iddia edilen programlar da geliştirilmiş. Bunlar da hava sıcaklığı ya da radyasyonu ölçüp başlangıç dizilimi olarak aldığı için bir nevi öngörülemiyor. Ama o da algoritmasına göre hareket ediyor.

533 görüntülenme

Kaynaklar

  1. W. Pedia. Sözde Rastgele Sayı Üreticileri. (4 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 27 Aralık 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan Evirgen
Muhendis

Rastgele sayi uretmek icin birden fazla metod vardir ve hicbiri aslinda rastgele degildir. Bildigim kadariyla bu methodlardan en cok kullanilani soyle ki; fonksiyon cagirildiginda, o an hardware'in urettigi sistem saati cekilir. Sistem saatinde, bilgisayarinizin kristaline bagli olarak, saniyenin cok altinda surelere inebilirsiniz. Mesela butona bastiginiz an saat 02:05:12,12537215 gibi bir sure gelir ve buradaki ",12537215" kismi dikkate alinir, ondan sonrasi sizin bu veriyi nasil islemek istediginize kalmis, isterseniz mod 10 kullanarak, sadece 10dan kucuk kismini alirsiniz, isterseniz bu degeri bolup ascii karsiligini elde edersiniz. Bunlari da otomatize edip fonksiyonlastirdiginizda ortaya bugun kullanilan rastgele parola olusturucu sistemler cikar.

Benim deneyini yapmadigim ancak birkac kere denk gelerek farkina varmami saglayan daha ilginc bir olay var bu konuyla ilgili. Biriyle bir konu konusuyorsak ve bu konunun icinde rastgele bir sayi gectiyse ya da telefonu tutarken 4 parmagim ona donukse, ona bir sekilde 4u gosteriyorsam mesela, aklindan bir sayi tut, ya da bana hemen bir sayi soyle dedigimde 4 diyor. Ne kadar dogru bilmiyorum ancak, sanki beyin bir stack seklinde veriyi tutuyor ve sayi istedigimde ilk aklina gelen sayi, en son beynin algiladigigi sayi oluyor, beyin sanki ilk oraya ulasiyormus gibi.

Tüm Reklamları Kapat

530 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Kodlar her durumda neden sonuç ilişkisi önceden belirlenebilir (veya belirlenmiş) durumda çalışır. Bu da kodları tek başına nazara alırsak random diye birşeyin salt kodlar cephesinde olmadığını anlarız. ancak eğer kullanıcıyı sürece dahil ederek zamansal olarak kullanıcının tıklama anını kod saymayı durdurma anı olarak alacak bir kod dizisiyle random oluşturulabilir. Bu nedenle kullanıcının (veya dış harici bir unsurun) bu gibi dahil edilmediği bir durumda gerçek anlamda rastgeleliği salt kodlarla oluşturmak mümkün görünmüyor. Kullanıcı eğer sürece zamansal olarak (kod saymayı durdurma) dahil edilirse bu durumda kod durdurmayı yapan 'harici unsur' ile random elde etmek mümkün. Böyle bir durumda PC hızlı bir sayı sayma anındayken kişinin saymayı durdurması durdurma zamanının 'önceden' belirsizliği nedeniyle random oluşturur diyebiliriz. Tabi kodlara göre hangi zamana hangi sayının (kodun) denk geldiği yine belirlidir. Ancak kullanıcı burada durma anını kendisine göre rastgele seçmiştir diyebiliriz. Çünkü kullanıcı durdurma anını makine açısından 'dış unsur' olarak belirlemiştir. Bu da koda bağlı olmama (kod dışı) diyebileceğimiz bir unsuru sisteme dahil etmiş olmak demek. Böylece sistem dışından bir unsur eklenmiş olarak rastgelelik elde edilmiş olur diyebiliriz. Kısacası bir dış unsuru sürece dahil etmeden random gerçek anlamda kodlarla üretmek mümkün görünmüyor.

147 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close