Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Utku Başpınar
Üye 2 Kasım 2023 2 Cevap
3

Mutasyon yoluyla adaptasyon gerçekleşiyorsa bu çok düşük bir ihtimal değil midir?

Canlının tam da işine yarayacak işlevin mutasyonla şans eseri ortaya çıkması çok düşük hatta imkansız gibi gözüküyor. Mesela Pakecitus denizlere geçince mutasyonla şans eseri yüzgeçleri çıkmış. Varsayalım; dünyayı sular bastı bizim mutasyonla yüzgeçlerimiz çıktı, zaten gerçek hayatta bile çok düşük bir ihtmal bu? (13 yaşındayım, yanlışım olabilir.)
496 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Nisanur Er
Nisanur Er
104K UP
Evrim hakkında araştırmalar yapar. 5 Kasım 2023

Merhaba, mutasyonun temel sebebi gen içi çeşitliliklerin oluşmasını sağlayan eşeyli üremedir. Eşeyli üreme de genotiplerimiz ve fenotiplerimiz aile bireylerimizin tıpatıp aynısı değildir, sadece benzerdir. Fakat eşeysiz üreme yapabilen türler de (amip, öglena) eşey olmadığı için çeşitlilik oluşmaz. Bir nevi tüm yavruları kendisinin kopyasıdır. Bizde bu çeşitlilikler ise eşeyli üreme yapabildiğimizden dolayıdır. Genlerimiz annemiz ve babamız tarafından rastgele belirlenir. DNA polimeraz, sentez sırasında iki tarafta da nükleotid bulunmadığı takdirde bu kısmı onaramaz. Buna biz mutasyon diyoruz. Mesela bir zebranın siyah çizgilerinin daha fazla olması mutasyondur, çekinik aleller bu yavruda kendini baş göstermiştir. Eğer ki bu özelliği ona fayda sağlayacaksa yani beyazımsı zebralara oranla siyahımsı yavrular hayatta kalacaksa evrim bu yönde işler, beyazı fazla olanlar hayatta kalamayacaklarına göre siyahların adaptifliği daha yüksek olacağından siyah nüfusu artacaktır. Bunu evrimsel süreçteki tüm canlılara uyarlayabiliriz. Adaptif canlılar şanslıdır, mesela Pakitekusların denize geri dönmeleri şans eseri toynaklarının yüzgece evrilmesiyle oluşmadı, hangi toynak daha çok yüzgeç işlevi görüyor ve daha rahat yüzüyorsa o birey hayatta kaldı ve üreme şansına sahip oldu. Yani eğer o mutasyon, yavrunun daha adaptif bir birey olmasını sağlayacaksa biz buna yararlı mutasyon deriz ve bir sonraki nesiller buna uygun şekillenir.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Freeman, et al. (2017). Evrimsel Analiz. ISBN: 9786055829537. Yayınevi: Palme Yayıncılık. sf: 836.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
EA Akademi Okuru 3 Kasım 2023

Mutasyon sonucu evrim, süreçlerden sadece bir tanesidir ve çeşitliliğin tek sebebi değildir. Mutasyon türlere yeni genetik varyantlar kazandırır. Bu varyantların bir kısmı yeni nesillere aktarılır veya tersi olur.

Elbette mutasyon sonucu bir anda solungaçlarımız oluşmaz ama binlerce, on binlerce farklı mutasyon pek çok varyant yaratır ve doğal veya diğer seçilim mekanizmalarında canlıya katkı sağlayanlar yeni nesillere aktarılır. Sürecin uzun ve mutasyonların sürekli olması, işe yarar varyantların ortaya çıkma ihtimalini fazlasıyla yükseltir.

Günümüzden çok ilginç bir örnek verebiliriz: Filler dişleri yüzünden insanlar tarafından uzunca bir süredir kaçak yollardan avlanıyor. Fillerde çok ender görülen genetik bir mutasyon, dişsiz fillerin doğmasına neden oluyor, tabi bu filler avlanmadığı için, Hindistan ve Afrika'nın bazı bölgelerinde bulunan fil sürüleri tamamen dişsiz veya kısmi dişleri olan sürülerden oluşuyor. Belki de yakın bir gelecekte doğal ortamlarında filleri tamamen dişsiz göreceğiz. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı, et al. Fillerin Modern Evrimi: Filler 80 Yıldır, Giderek Dişsiz Olacak Şekilde Evrimleşiyorlar!. (27 Temmuz 2011). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close