Paylaşım Yap
Sorulara Dön
4

Hayvanların onlarca farklı türleri varda insanların neden farklı türleri yok?

Aklıma takıldı. Hayvanların onlarca farklı türleri varda insanların neden farklı türleri yok? veya varsa da ırklar olabilir mi? siyah, beyaz, asyalı gibi.
492 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Antropoloji Okuru

Günümüzde yaşayan ve soyunu devam ettiren tek insan türü homo sapiens. Fakat bu geçmişte böyle değildi ve dik yürüyen pek çok insansı tür mevcuttu; homo antecessor, homo cepranensis, homo ergaster, homo erectus, Homo floresiensis, homo gautengensis, homo georgicus, homo habilis, homo heidelbergensis, homo longi, homo luzonensis, homo naledi, homo neanderthalensis, homo rhodesiensis, homo bodoensis, homo rudolfensis ve homo sapiens şu ana kadar bilinenler.

Bu türlerin başında bulunan "Homo" ifadesi latince insan anlamında kullanılmaktadır. Zaman içerisinde bu türlerin soyları ya tükenmiştir veya başka türlere evrimleşmesi söz konusudur.

Sorunuzun devamında "Asyalı, Avrupalı veya saç rengine göre ırk farklılıkları, farklı tür anlamına gelir mi?" şeklinde sorulmuş. Hayır! Irk farkı, farklı türler olduğu anlamına gelmez.

Tüm Reklamları Kapat

Dik yürüyen homo türlerinden, sadece bizim türümüzün günümüze kalması ayrı bir tartışma konusudur. Bu tartışmalar içinde "türümüzün geniş bir coğrafyada baskın tür olmasının etkili olduğu" yorumu söz konusudur. Örneğin: Neandertal insanı kalıntılarına en son 35.000 yıl önce Güney Akdeniz kıyılarında rastlıyoruz. Bu türün yok olmasında, türümüzün etkilerinin olduğu, kabul edilen görüşler arasındadır.[1]

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Uzun Bacaklar, Kısa Kollar Ve Büyük Bir Beyin Ile Karakterize Primat Cinsi. (19 Haziran 2006). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Aklınıza takılması gayet normal çünkü toplumsal kabullerimiz ve eğitim sistemimiz fazla insan odaklı. Siz de bir çoğumuz gibi bu kabullerin ve eğitim sisteminin bir mağduru sayılırsınız. Çevremizdeki canlıları, insanlar ve hayvanlar olarak ayırt ediyor olmamız tamamen yanlış algıdan kaynaklanıyor.

İnsan, milyonlarcası gibi sadece bir tür. Yani insanlar-hayvanlar diye yapılan ayrım tamamen yanlış. Canlılar alemi taksonomisinde tür, cins, aile, takım, sınıf gibi sınıflandırma birimleri var. Bizler, modern insanlar (homo sapiens) olarak memeliler sınıfının, primatlar takımının, kuyruksuz maymunlar ailesinin, insan cinsinin, modern insan türüyüz. Yani şu an dünyada var olan milyonlarca türden sadece biriyiz. Bu anlamda sizin çizgiyi, insanlar-hayvanlar olarak çekmeniz, hayli hakkaniyetsiz bir ayrım oluyor.

Ama işte... Dedim ya, hem toplumsal kabullerimiz hem de eğitim sistemimiz insan odaklı. Hayli kibirli olduğumuz ve kendimizi dünyanın merkezinde gördüğümüz için biz ve gerisi gibi bir tasnif yapıyoruz. Dünyanın, devasa hayvanlar hatta canlılar aleminin sadece bir parçası olduğumuzun farkına varmamız gerekli. İhtiyacımız olan aydınlanmaya buradan başlasak iyi olur.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım açıklayıcı olmuştur. Sağlıcakla.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close