Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Davut Ramazan Kazan
Üye 15 Ekim 2023 3 Cevap
2

Yeni bir tür canlı yaratmak mümkün mü?

Evrim ağacı kanalındaki son videonun -Ejderhalar gerçekten yaşamış olabilir mi?- son dakikalarında farklı bir canlı yaratılabileceğinden bahsediliyordu. Gerçekten gelecekte bir tür genetik aktarım vesaire ile daha önceden var olmamış farklı bir canlı elde edilebilir mi? Daha önemlisi ise bu insanlar üzerinde uygulanabilir mi? (Süper insan gibi)
945 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Batuhan Piren
Öğrenci 15 Ekim 2023

Genomumuzu oluşturan dili tam olarak anlamıyoruz. Vücudumuzda 20.000 ila 25.000 arasında gen vardır ve inanılmaz derecede karmaşıktı. J. Craig Venter Enstitüsü'ndeki bilim insanları Mycoplasma mycoides adlı bir bakteri türü keşfettiler. Genomunu dizilediler ve bir bilgisayara kodladılar. Onu modifiye etmek istediler. Kendini yeniden üretebilen sentetik bir organizma yaratmak gerçekten yaşayabilir bir yaşam form yaratmak istediler. Ve kodları işe yaradı. Kimyasal bir dizi geliştirdiler. Genomu boş bir konak hücreye yerleştirdiler. Buna syn1.0 adını verdiler. Genomu ne kadar küçük ve yaşayan bir organizma diye yaratabilir miyiz diye düşündüler? Üzerinde oynamaya ve daha fazla modifiye etmeye başladılar ve syn2.0’yi geliştirdiler ve bilinen en küçük organizma genomu oldu. Tüm doğal olanlar da dahil. Sonra tekrar yaptılar ve şu sonuca vardılar. Sadece 473 geni olan syn3.0. Genler sadece tek bir organizmaya özgüdür. İçimizde bulabileceğiniz genlerin %88'i bir farede bulabilirsin, %47'sini meyve sineğinde bulabiliriz. Genler hakkında ne kadar çok şey anlarsak o kadar yol katedebiliriz. Bu sayede hastalıklar ve kalıtsal bozukluklara çözüm üretmede seviye atlayabiliriz. Bunun ötesinde, sentetik bakteriler yaratabiliriz. Hayati derece önemli ilaçları üretebiliriz. İngilizceniz varsa aşağı bırakacağım Almanca videodan İngilizceye çevirerek belgeselini izleyebilirsiniz. [1]

Kaynaklar

  1. vpro documentary. How We Can Create Life | Vpro Documentary. Alındığı Tarih: 15 Ekim 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Neda Avan
Neda Avan
105K UP
evrim ağacında dinlemiştim, yetkinliğim yok. 23 Kasım 2023

Bildiğim kadarıyla zaten türler aynı zaman çizelgesini paylaşmadıkları türlere evrilirler. Örnek vermek gerekirse günümüzdeki köpeklerin hepsi köpek fakat chiwawa ile kafkas çoban köpeği günümüzde çiftleşmek istese mekanik uyumsuzluklar yaşarlar. aynı tür olmalarına rağmen verimli döl veremezler. Zamanla genleri daha da özelleşecektir (o vakte kadar yok olmaz ya da bu konuda müdahile edilmez ise). Bu da yeterince süre geçtiğinde farklı türler diyebileceğimiz anlamına gelir.[1] [2]

İkinci bir nokta ise süper insan mevzusu. Hiçbir evrim, icat, yöntem fizik ve kimya kurallarını çiğneyemez. Aklındaki süper insan tasarısı bu çerçeveler dahilinde olması şartıyla gerçekleşme ihtimali teorik olarak vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. youtu.be. Köpekler Nereden Geldi?. (19 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2023. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
  2. youtu.be. Yüz Milyarlarca Tür Nereden Geldi? | Türlerin Kökeni Nedir?. (4 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 23 Kasım 2023. Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hasan Hüseyin Kaya
Mühendislik Öğrencisi 26 Şubat 2024
Orijinal Soru: Yapay olarak canlılık üretilebilir mi?

Yapay canlılık üretme konusu, bilim dünyasında hala aktif olarak araştırılan bir konudur. Bu konuda yapılan bazı önemli çalışmalar şunlardır:

Yapay Nükleik Asitler (XNA): Uluslararası bir araştırma ekibi, “XNA” adını verdikleri yapay nükleik asitlerin, insan gen yapısını oluşturan DNA ve RNA’lar gibi kendini kopyalama ve evrim özelliği olduğunu ortaya çıkardı. Bu, tamamen yeni yaşam formalarının oluşturulabilmesi adına çığır açacak bir keşif olarak değerlendiriliyor.[1]

Canlı Gibi Davranan Cansız Parçacıklar: Laboratuvar ortamında yeni sentezlenen ve şaşırtıcı derecede canlılık benzeri özellikler taşıyan kristal yapılar, 3.8 milyar yıl öncesindeki ilkin canlılığın yeniden, laboratuvar ortamında yaratılabilmesi açısından önem taşıyor.[2] Bu kristaller, belli tip ışığa maruz kaldıkları zaman birleşerek yapısal olarak büyüyüp, kimyasallarla beslendiklerinde hareket etmeye başlıyorlar ve hatta bölünerek yeni kombinasyonlarla, yeni formlar oluşturuyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay Damar Üretimi: Türk bilim insanları, üç boyutlu biyo-yazıcıyla aort damarı üretti. Bu çalışma, dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor ve yapay organ üretiminin adımlarından biri olacak.

Bu çalışmalar, yapay canlılık üretme konusunda önemli adımlar atılmakta olduğunu göstermektedir. Ancak bu konuda daha çok araştırma yapılması gerekmektedir ve bu tür teknolojilerin etik ve güvenlik sorunları da dikkate alınmalıdır.

Kaynaklar

  1. Anonim. 'Xna' Ile Yapay Canlılar Üretilecek. (20 Nisan 2012). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2024. Alındığı Yer: NTV arşivleri | Arşiv Bağlantısı
  2. Çağrı Mert Bakırcı. Canlı Gibi Davranan Cansız Parçacıklar Üretmeye Adım Adım.... (13 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close