Bakteriler koltuk altlarınız gibi nemli ortamlarda gelişir. Terlediğinizde, bu bölgelerde üremiş bakteriler terdeki bazı proteinleri asitlere ayırır. Bakterilerin bu işlem sonucu ürettikleri yan ürünlerde ter kokusuna sebebiyet vermektedir.
Yalnızca bakteriler ter kokusundan sorumlu değildirler. Bu durum hangi ter bezlerinin nasıl bir terleme yaptığına da bağlıdır. Cildinizde farklı tipte ter bezleri vardır. Bunlar ekrin bezleri ve apokrin bezleridir.
Ekrin bezleri tüm cildinizde bulunur. Bu sarmal bezler, dermis adı verilen cildin alt tabakasında bulunur. Bir kanal aracılığıyla teri doğrudan cildin yüzeyine atarlar. Ter buharlaştıkça cildinizi soğutmaya ve vücut sıcaklığınızı düzenlemeye yardımcı olur.
Ayrıca ekrin bezleri tarafından üretilen terde tuz oranı yüksektir, bu nedenle bakterilerin parçalanması daha zordur ve koku üretmesi daha az olasıdır.
Diğer bir ter bezi olan Apokrin bezleri vücudun belirli bölgelerinde, yani koltuk altlarınız, kasıklarınız ve kasık bölgenizde bulunur. Apokrin bezleri, ekrin bezlerinin yaptığı gibi serinlemenize yardımcı olmak için tasarlanmamıştır. Bunun yerine, bu bezler bir kanal yerine bir kıl folikülüne boşalır. Apokrin bezleri, vücut ısınız yükseldiğinde değil, aynı zamanda stres altındayken de ter bırakır.
Ter kokusuna ve buna bağlı vücut kokusundan sorumlu olan apokrin bezleri tarafından üretilen terdir, çünkü bakteriler tarafından parçalandığında kokuya neden olan protein bakımından yüksektir.
Bu nedenle vücut kokusu çoğunlukla koltuk altlarında ve kasık bölgesinde gelişir buda neden terleme sonucu alnınızda bir koku olmadığının sebebidir. Aynı zamanda küçük çocukların neden terlerken bile ter kokusu almamalarını açıklar. Apokrin bezleri, ter üretmeye başladığında ergenliğe kadar inaktif kalır. Ancak ergenlik başladıktan sonra vücut kokusu aniden bir sorun haline gelir. Ellerin ter kokmaması ise avuç içindeki ter bezlerinde bulunan bakterilerin diğer bölgelere oranla daha az olmasıyla ilgilidir.