Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sir G
Üye 6 Ekim 2023 2 Cevap
0

Mide asidi virüs ve bakterileri yok edemez mi?

Yediğimiz yiyceklerden çeşitli hastalıklar bulaşıyor ancak mide asidi güçlü bir asit olmasına rağmen bu zararlı mikrobiyolojik canlıları yok edemiyor?
625 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Öğrenci 6 Ekim 2023

Bakteri ve virüse göre değişir ama genellikle yok eder. Bir konuda birisi şey demişti bir şeyle ilgili: şunun varlığı oksijene benzer belki varlığını fark etmezsin ama yokluğunu kesinlikle fark edersin. Midenin sağladığı koruma da öyle bir şey. Varlığını fark etmiyorsun ama olmasa yediğimiz yemekleri çamaşır suyunda filen yıkamamız gerekirdi, yani yokluğunu kesinlikle fark ederdin. Seni, beni hasta eden o mikroorganizma senin midene girmeyi başaranın binde biri filen o bakteri virüsün. Ama genellikle midene giren seni hasta etmez solunum yolundan giren seni hasta eder. Yediğin bir şey mesela korona olmuş birinin içtiği suyu içersen seni hasta eder ama su midene indiği için değil ağzındaki deri ve mukus ile buluştuğu için hasta eder. Midene giren oradan sağ çıkamaz pek çok virüs ve bakteri için durum budur ama dediğim gibi ama bazıları sağ kalır norovirüs,helicobacter vs...

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ayberk Kurban
Ayberk Kurban
2,802 UP
tıp fakültesi öğrencisiyim 26 Kasım 2023

Aslında çoğu zararlı virüs ve bakteriyi öldürür ama bazıları mide asidine karşı adaptasyonlar geçirerek hayatta kalmayı başarır. Bu adaptasyonlardan biri de mide asidine dayanabilen bir dış kaplamaya, kapside sahip olmasıdır. Bazı bakteriler, olumsuz koşullar sırasında kendilerini bir kitin tabakasıyla örtme aşamasına girer ve daha sonra koşullar uygun olduğunda tekrar üremeye başlarlar.

E. coli, Salmonella Typhimurium ve H. pylori gibi birçok bakteriyel patojen, asit ortamlarında hayatta kalmayı[2][2][2] sağlayan adaptif mekanizmalar geliştirerek midenin asit koşullarını atlatabilir.[1]

Örneğin, Helicobacter pylori, üreyi karbondioksit ve amonyağa ayıran üreaz adı verilen bir enzim üretir. Amonyak, mide asidinin etkilerine karşı koyan bir bazdır. Ayrıca Helicobacter pylori midedeki ülserin başlıca nedenidir.

Tüm Reklamları Kapat

h. pylori
h. pylori

Mide kanseri gibi hastalıklar veya bazı ilaçların kullanımı sırasında asit miktarı azaldığında belli bakteriler midede bulunabilir. Ve aynı zamanda iyi çiğnenmemiş besin ceplerinde bulunan mikroorganizmalarda mide asidinden etkilenmeden geçebilir.

Kaynaklar

  1. J. L. Smith, et al. (2003). The Role Of Gastric Acid In Preventing Foodborne Disease And How Bacteria Overcome Acid Conditions. Journal of food protection. doi: 10.4315/0362-028x-66.7.1292. | Arşiv Bağlantısı
  2. Karan S. Hingorani and Lila M. Gierasch, et al. How Bacteria Survive An Acid Trip. Alındığı Tarih: 26 Kasım 2023. Alındığı Yer: pnas | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close