Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Üye
0

Bilinç, karar veren mi, arka planda verilen kararı onaylaması ve uygulaması için kullanılan araç mı?

368 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Egemen Koşar
Mühendis

Yıllardır kafamı kurcalayan ve sinir sistemimizin evrimine dair yaptığım araştırmalar sırasında sıklıkla karşıma çıkan "karar verme mekanizmamızın nasıl çalıştığı" sorusuyla ilgili bu konuda söyleyebileceğim yegane şey:

Evet, bilincimiz karar verendir.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat bu hangi bilinçtir sorusunu da sormadan edemiyorum. Neden derseniz, sinir sistemimizin evrimsel olarak üç kısımdan oluştuğu ileri sürülüyor.

Üçlü Beyin Modeli

Tüm Reklamları Kapat

Bu modele göre sorunuzu şöyle detaylar katabiliriz; refleksif bir tepki gerektiren, ani karar vermemiz gerektiren bir durumda hangi bilinç kararı vermektedir sorusunun cevabı sürüngen (reptilian) beynimizdir diyebiliriz.

"Aşık olduğum karşı cins ile etkileşime geçmeli miyim?" gibi ya da bir tartışma sırasında sinirimizi bozan kişiye vereceğimiz tepkiye karar vermek gibi duygusal yoğunluklu ve daha kısa süreli karar verilmesi gereken anlarda da hayvansal (limbic) beynimiz kararı veriyor diyebiliriz.

Gelecek planları yaparken ya da geçmiş bir olayı değerlendirirken de beynimizin en gelişmiş, en evrimleşmiş kısmı olan korteks tabakası ile uzun uzadıya, gecelerce ve günlerce düşünerek karar veriyoruz ya da karar verdiğimizi zannediyoruz diye düşünüyorum.

İşin ilginç tarafı karar verme mekanizmamız ve bilincimiz hakkında hala çalışmalar yapılmaktadır. Korteks beynimizin hangi kısmı ilk kararı veriyor sorusuna da aşağıdaki makalelerde cevap aranıyor.

Nasıl karar veriyoruz?

Beynimiz daha biz bilmeden kararını veriyor

Bilişsel kontrol ve karar vermede bilincin rolü

Hangi sürede karar verecek olursak olalım, karar verme konusundaki isabetlilik ve eminlik oranlarının daha yüksek olması için ya karar verilecek durumlar konusunda daha önceki iyi ya da kötü tecrübelerin çokluğu ya da hiç tecrübe olmasa bile olası durumları korteksimiz ile kurgulayıp üzerine düşünmelerimizin çokluğu durumu olması gerektiğini düşünüyorum.

191 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close