Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Düşünce nedir? Düşünce soyut mudur somut mu?

Örneğin elma hakkında düşünsem ve düşüncemi almak istesem neyi almam gerekir? beynimdeki bir hücre mi? yoksa bir sıvı mı? kimyasal mı? yoksa bir elektrik parçası mı? yani beynimizdeki neye biz düşünce diyoruz? bunu çıkarıp işte bu benim elma hakkındaki düşüncem diyebilir miyiz? bu mümkün olur mu?
5,016 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Nisko Armah
Nisko Armah
6K UP
Mayiyo

Düşünce, elektro-kimyasal iletilerdir yani madde-enerjidir. Algılanabilir ve gözlemlenebilirdir. Eskiden doğa üstü zannedildiği için soyuttu şimdi somuttur. Fizikte soyut yoktur. Türkçede soyut varsayılıyor.

2,196 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrimağacı. (11 Mart 2020). Alındığı Tarih: 11 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Beynin dış uyaranlarla olan iletişimini, nöron ağları vasıtası ile sağlar. Dış uyaranlara karşılık, sinir hücrelerinin birbiriyle oluşturduğu sinir ağları bulunur. Bir olgunun fiziksel ya da hayali olması beyin için farketmez, eşit düzeyde gerçektir, çünkü aynı olgu için tek bir sinir ağı bulunur. Hatta ünlü simaların doğrudan karşılığı olan sinir hücrelerinden bahsedilmekte son zamanlarda. Yani elmayı düşündüğümüzde, beynimizin elma ya karşılık gelen sinir ağı ateşlenmektedir. Elmayı gördüğümüzde de aynı sinir ağı ateşlenmektedir. fMRI - fonksiyonel MR cihazları, beyin fonksiyon halindeyken görüntüleme yapar. Bu sayede, hangi duygudurum-düşünce anında hangi ağların uyarıldığını ölçebiliyoruz. Kişiye sevgilisinin fotoğrafı gösterilerek, meditasyon yapanların görüntülemeleri uzun süre araştırma konusu oldu.

Canlılığın başından beri, dış uyaranlara karşı uyum sağlama ve tehlikelerden korunmayı, tanıma, analiz, kaçınmayı, her uyarana karşılık gelen ağ yapılanması, ve bu ağların, uyarana özel tepki üretmesi yoluyla gittikçe kompleksleşme süreci izler. Homosapiens, uyaranları derinlemesine işler, analiz eder ve elde ettiği sonuçlar yaşamda kalmak için hatta anlamla yüzleşmek, kavramsal çıkarımlarda bulunmak için yoğun sinir ağları geliştirmiştir. Nöronal aktivite, beynin dış uyaranlarla etkileşimi düşünce denilen, nöronlar arası etkileşimin kompleksliğinin bir üst sonucu olarak görülmekte. Sinir hücreleri sadece uyaranla etkileşime girerken, ortalama 80 milyar hücrenin her birinin, ortalama 10bin diğer sinir hücresiyle doğrudan bağlantısının olması, düşünce denen bir üst fenomeni doğurmakta olduğu düşünülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu açıdan baktığımızda fiziksel bir yanı çok temel. Ancak, düşünmenin uyarana bağımlı olmadığı ve doğrudan tarafımızdan yönlendirebildiğini göz önünde bulundurduğumuzda, bilinç gibi açıklayamadığımız başka bir üst sonuçtan da bahsetmek zorunda kalıyoruz.

Düşüncenin teknik analizi belli oranda sınırlı olarak mümkün olsa da, doğrudan alakalı bilinç gibi konulara geldiğimizde şimdilik detaylı açıklamalar yapmak kolay değil.

1,723 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close