Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Sait Baytok
Üye
1

Bulutsular nasıl oluşur?

Yıldızları bulutsular oluşturur ve bazı bulutsular süpernovalarla oluşur. Peki ilk bulutsular nasıl oluştu?
243 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Bulutsuların ilk ortaya çıkışını anlayabilmek için, Büyük Patlama sonrası evrenin kısa bir tarihini gözden geçirmeliyiz.

Aslında hikayenin büyük bir kısmı ilk üç dakikada yazılıyor. Evrenin işleyişi, ilkel madde ve temel fizik kuralları bu dönemde şekilleniyor. Bu dönemde oluşan proton ve nötronlar çarpışarak döteryum elementlerini, bunlarda çarpışarak helyumu oluşturdu. Tabi bu dönemde yaşanan kozmik enflasyon (Büyük Şişme) evrenin hızlıca ısı kaybetmesinde etkili oldu. Tüm bunlara rağmen, evrenin ilk ışıması için 380.000 yıl yaşına gelmesi gerekiyordu. Çünkü o ana kadar aşırı sıkışık olan evrende, parçacıkların aşırı hızlı çarpışması ve ısı plazma halinden çıkmasına ve ışıma yapmasına engel oldu.

Evrenin ilk ışıması ile birlikte yeterince soğuması, serbest halde olan elektronların çarpışarak çekirdekler ile birleşmesi nötr atomların oluşmasını sağladı. Bu dönem için evrenin "karanlık çağı" diyebiliriz ve bu dönem yaklaşık 400 milyon yıl sürdü. Karanlık çağ sonrası atomların elektron alış verişi yapmaya başlaması ile iyonlaşma dönemine girildi.

Tüm Reklamları Kapat

Artık gaz kümelerin oluşması için her şey hazırdı (hidrojen ve kısmen helyum gazı), bu kümelerin zamanla kendi içine çökmeye başlaması, ilk galaksi kümelerinin ve devasa yıldızların oluşmasına neden oldu. İlk oluşan yıldızların ömrü çok kısa oldu (10 milyon yıl ömrü olan yıldızlar). Devasa büyüklükleri ile iç yakıtlarını hızlıca tüketmeleri ve merkezde oluşan iç basınç yüzünden tüm yakıtlarını yakamamaları, ömürlerinin kısa olmasının iki nedeniydi. Patlayan bu yıldızlar içinde bulundukları koşullara göre, kara deliklere, takım yıldızlara ve yıldız sistemlerine dönüşmeye başladılar.[1][1]

Kaynaklar

  1. S. Dutfield, et al. The History Of The Universe: Big Bang To Now In 10 Easy Steps. (2 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 14 Eylül 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close