Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Görkem Toraman
Üye 8 Ocak 2021
5

Bilimsel olarak varlığı yada yokluğu ispat edilememiş konulara nasıl yaklaşmamız daha rasyonel olur ?

Örneğin dünya dışı akıllı yaşamın olduğuna dair bugüne kadar ispatımız olmadığı gibi reddetmemiz için de geçerli bir neden yok bu tarz konuları bilimsel olarak nasıl ele alabiliriz ?
1,155 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Fatih Barış Gök
okur 12 Eylül 2023

Bilimsel olarak ispat edilemeyen konular için" Şu an bilinmiyor." denebilir ancak bu tespit edilebilir bir konu ise denebilir çünkü gözleme ve teste tabi olmayan şeyler bilimin konusu değildir ve dolayısıyla yok sayılırlar.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Skeptik 8 Ocak 2021

Kanıtın yokluğu, yokluğun kanıtı değildir evet. Ama varlığın da kanıtı değildir.

Bilimsel olarak bir iddia kanıtlanmamışsa iddianın zıttı doğru varsayılır ve bu varsayım çürütülmeye çalışılır. Yani bilimsel olarak uzaylıların olmadığı varsayılır ve bu varsayım çürütülmeye çalışılır. Bu varsayım çürütülürse uzaylıların varlığı kanıtlanmış olacaktır.

Eğer ki uzaylıların var olduğunu düşünüyorsanız bunu düşünmekte hiçbir sakınca yok tabii ki. Önemli olan bu düşüncenize çok kapılmamak. Sırf öyle olduğunu düşünüyorsunuz diye "Uzaylılar bizi ziyaret etti, UFO görüldü, uzaylılar kanıtlandı." gibi haberlere "balıklama atlamayın." Genellikle insanlar kendi düşüncelerini ve fikirlerini destekleyen haberleri daha çok dikkate alma, kayırma eğilimindedir. Siz buna kapılmayın yeter. Sağlıklı miktarda şüphecilikle fikirlerinizi şekillendirebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

182 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ege Özmeral
Ege Özmeral
179K UP
Fizik Mezunu / Evrim Ağacı Yazarı 12 Ocak 2021

Pek çok yerde söylendiğinin aksine bilim bir düşünüş şekli değildir. Örneğin uzaylıların varlığı konusunda pek çok bilim insanı farklı bir görüş söyleyebilir. Bilimsel olarak varolduğu net olmayan şeyler konusunda bilinmezci bir tutum sergileyebiliriz, örneğin süpersimetri, graviton, axionlar vs.

Öte yandan tanrının varlığı, bilimin nasıl çalıştığı, ahlakın nesnel olup olmadığı vs. gibi sorular bilimin ilgi alanının dışındadır. Elbette bilimin bize sunduğu teori ve olgular üzerinden bir tutumu destekleyebiliriz ancak "bilimsel olarak nesnel ahlak yoktur/vardır" demek yanlıştır çünkü bilim buna cevap veremez.

Ancak pekala astrolojinin, Dünya merkezli evrenin yanlış olduğunu söyleyebiliriz çünkü astrolojinin doğru olması halinde belirli şeyler gözlemlememiz gerekirdi fakat böyle bir bulguya rastlanıldığı düşünülmüyor. Özetle: bu tarz konularda bilimin cevap verip veremeyeceğine karar verdikten sonra tutumumuzu belirlemeliyiz.

Tüm Reklamları Kapat

133 görüntülenme
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close