Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hüseyin Yunus İlice
Üye 6 Ağustos 2023 2 Cevap
1

Anarko Kemalizm nedir?

2,470 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Biyolog Primat
Siyaset Felsefesine İlgili, Bireyci Anarşist 31 Ağustos 2023

Kendi içerisinde çelişen bir düşüncedir. Çünkü Atatürkçülük ilkeleri arasında Anarşiye uymayan şekilde Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık ve Devletçilik vardır. Anarşi öncelikle yönetimi reddeder. Milliyetçilik anarşide olmaması gereken çünkü, sadece bir milliyetin diğer milliyetlere üstünlük kurmasını amaçlayan bir ideolojidir. Yani Anarko-Kemalizm bir oksimorondur ve Kemalizmle Anarşi yan yana teorik olarak gelemeyen şeylerdir.

Atatürk'ün şu sözleri anarşiye tamamen karşı olduğunu gösterir.

''Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.''

Tüm Reklamları Kapat

Halkçılık, Sosyal bir Hukuk devleti kurmayı amaçlar.

Devletçilik ekonomide hem devletin hemde özel sektörün olmasının daha iyi olduğunu söyleyen bir ekonomik fikirdir.

1933 te Atatürk Cumhuriyetçilik ilkesi hakkında şöyle demiştir: ''Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.''

Yani Atatürkçülük ve Anarşi uzaktan yakından benzerliği olmayan iki farklı görüştür.

329 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Kültür Portalı. Atatürk İlkeleri | Kültür Portalı. Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Kültür Portalı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Alenos Sheffield
Son 5 yılı mı Kemalizmi araştırmak üzerine harcadım. 21 Şubat

Anarko-Kemalizm, Kemalist ilkelerin anarko-sendikalist veya anarko-komünist bir çerçevede yeniden yorumlanmasıyla oluşan bir düşünce akımıdır. Bu kavram, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün temel ilkelerini benimseyen, ancak devlet otoritesine karşı çıkan ve bireysel özgürlükleri, toplumsal eşitliği savunan bir perspektife sahiptir.

Ana Özellikler:

1. Kemalist İlkeler: Anarko-Kemalizm, Atatürk'ün modernleşme, laiklik, bilimsel düşünce ve ulusçuluk gibi prensiplerini temel alır. Ancak bu ilkeleri, devlet otoritesine karşı bir eleştiri ile birleştirir.

Tüm Reklamları Kapat

2. Anti-Otoriter Yaklaşım: Anarko-Kemalist düşünce, devletin baskıcı yapısına karşı çıkar ve bireylerin özgürlüğünü, özerkliğini savunur. Devlet müdahalesini en aza indirmek ve toplumsal yapıların yerel, özyönetim temelli olmasını teşvik eder.

3. Toplumsal Eşitlik: Sınıf farklılıklarının ortadan kaldırılması, toplumsal adalet ve eşitlik, Anarko-Kemalizmin temel hedefleri arasındadır. Ekonomik ve sosyal eşitlik sağlanmadıkça gerçek anlamda özgürlüklerin de sağlanamayacağına inanılır.

4. Demokratik Yapılar: Anarko-Kemalistler, doğrudan demokrasi ve katılımcı yönetim biçimlerini savunarak, insanların kendi kendilerini yönetebileceği bir sistem önerir.

Bu düşünce akımı, Türkiye'de azınlık bir hareket olmasına rağmen, bazı entelektüel çevrelerde tartışmalara yol açmaktadır. Anarko-Kemalizm, Kemalizmin modern ve devrimci yönlerini korurken, aynı zamanda anarşizmin özgürlükçü ilkeleri ile birleştirilmesi üzerine bir çaba olarak değe

[1][1]rlendirilebilir.

Kaynaklar

  1. B. Soydan. (2015). Türkiye'de Anarşizm Yüz Yıllık Gecikme. ISBN: 9789750515118. Yayınevi: İletişim Yayınları.
  2. A. T. Kışlalı. (1994). Kemalizm, Laiklik Ve Demokrasi (Turkish Edition). ISBN: 9789755330860. Yayınevi: İmge Kitabevi.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close